Home / Specifiek advies / ...

 

Zwangerschap en baby('s)

 

Om een nieuwe baby de best mogelijke start in het leven te geven vindt u hier belangrijke tips, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken die u hieronder of elders op de site aantreft.

 

De laatste vijftig jaar is de milieuvervuiling fors toegenomen terwijl het met onze gezonde voedingsgewoontes flink bergafwaarts is gegaan, o.m. meer kant en klare voeding en veel te veel koolhydraten en geraffineerde en bewerkte voedingstoffen in de voeding. Erg verontrustend is dat onderzoeken laten zien dat daardoor ook steeds meer baby's geboren worden met een (vaak nog niet zichtbare) aanleg voor chronische ziektes en kanker.

Daarom zijn behalve de normale adviezen onderstaande tips zo belangrijk, eigenlijk al voor het begin van de zwangerschap en niet alleen voor de moeder, zo blijkt uit een studie dat de juiste voeding van de moeder kan zorgen voor goede epigenetische veranderingen,

doch ook voor de aanstaande vader zo laat een een studie zien dat de voeding, waaronder frisdranken die de vader vóór de conceptie eet ook een cruciale rol speelt in de gezondheid van nakomelingen. Hier nog studies  ¹  ² die dat bevestigen. In het onderzoek met speciale aandacht voor de B-vitamine foliumzuur blijkt dat foliumzuur niet alleen belangrijk is voor vrouwen die zwanger willen worden maar zoals nu blijkt ook zeer belangrijk voor de vaders al vóór de conceptie. Tekorten bij de vader kunnen leiden tot epigenetische veranderingen waardoor ziektes kunnen worden doorgegeven aan de nakomelingen, die daar ook later in het leven last van kunnen hebben. Tekorten aan foliumzuur bij de vaders kunnen al tot 30% meer kans op aangeboren afwijkingen leiden. Vaders zullen net zoals de moeders meer aandacht moeten schenken aan hun voedingsgewoontes nog voordat ze beginnen te denken aan nakomelingen, aldus de onderzoekers. Zo blijkt uit onderzoek dat vaders ook beter meer plantaardige vetten kunnen eten i.p.v. dierlijke vetten om de kans op borstkanker bij hun nakomeling te verkleinen, een ander onderzoek laat zien dat voldoende eiwitten in de voeding belangrijk kunnen zijn om de kans op overgewicht en diabetes bij de nakomelingen tegen te gaan. Een ander onderzoek laat zien dat blootstelling van toekomstige vaders aan ftalaten minder goede epigenetische veranderingen teweeg kan brengen aan het sperma. Een ander voorlopig onderzoek laat zien dat veel bewegen door de vaders nu ook zeer belangrijk is voor goede bloedsuikerwaarden en beter suikermetabolisme bij nakomelingen.

(De resultaten van deze studies lijken ook verontrustend voor de toekomst gelet op de huidige voedingsgewoontes in de westerse wereld.)

Je bepaalt nu niet alleen de gezondheid van je kinderen doch ook van je kleinkinderen, zo blijkt.


Een van die onderzoeken: Vrouwen die een kind willen, kunnen hun ongezonde gewoontes beter afleren, voordat zij zwanger worden.

Voeding vóór de zwangerschap al heel belangrijk voor de goede expressie van genen en dus de gezondheid van de baby, zo blijkt uit een studie. Genen erven de kinderen van hun ouders doch de expressie van die genen wordt door epigenetische veranderingen aan het DNA bepaald. Deze veranderingen kunnen o.m. gebeuren door methylatie waarbij nutriënten zoals foliumzuur, vitamine B2, B6, B12 en choline nodig zijn. Uit de studie bleek dat de vrouwen die zwanger werden met bepaalde voedingsgewoontes duidelijke andere bloedwaarden aan nutriënten hadden dan zij die zwanger werden met andere voedingsgewoontes en dat die hoeveelheden nutriënten duidelijk verschil maakten in de expressie van de genen bij de kinderen. Beide ouders kunnen volgens onderzoek ook beter weken voorafgaande aan de conceptie maximaal 2 koppen koffie (met cafeïne) per dag drinken om de kans op een miskraam zo klein mogelijk te maken. Extra vitamines in deze periode maken die kans ook een stuk kleiner.
Ook in de eerste weken van de zwangerschap spelen voedingsgewoontes een veel belangrijkere rol dan tot dusver werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. 
Uit de studie blijkt dat zaken als roken, een tekort aan foliumzuur of een hoge bloeddruk ook in de beginfase van de zwangerschap een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder.
Tot dusver werd gedacht dat dergelijke factoren pas in een later stadium een rol gaan spelen.
Moeders die tijdens de zwangerschap ongezond leven, lopen twee tot drie keer zoveel risico dat hun kind een groeiachterstand oploopt en daardoor te vroeg of te klein geboren wordt, twee belangrijke oorzaken van babysterfte.
Ook lopen hun kinderen op latere leeftijd meer risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.

Hoe jonger de moeder bij de geboorte van een kind hoe kleiner de kans op autisme bij dat kind. Bij 35 jaar en ouder is die kans wel 30% groter dan bij 20 jaar of jonger.


Voorafgaande aan de zwangerschap:

Tijdens de zwangerschap:

Na de zwangerschap:

Kijk verder bij baby en peuter.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het Nieuws over zwangerschap

 


 

º¹² Belangrijke samenvattingen uit Voeding Tips

 

º Het is beter fruit niet te schillen.

Was wel altijd eerst de schil. In de schil zitten veel nuttige (bioactieve) voedingsstoffen die verloren gaan als we het fruit schillen. Schillen helpt ook niet echt om bestrijdingsmiddelen te verwijderen want die kunnen ook verder in het product zitten dan de schil. Meestal zijn de middelen al afgebroken als de producten op de markt komen.

 

¹ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of  bakken, of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente. (zoals bijv. sla) en ter bestrijding van mogelijke vervuiling met kwik het eten van vis combineren met speciale voeding. Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.

 

 

² Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen bewaren alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.

 

(20-01-2020)

                                                                    Printen