Home / Nieuws / ...

 

Slappe handdruk geeft hoger risico op doodgaan en hart- en vaatziektes
De kracht waarmee iemand een handdruk geeft, kan een indicatie geven over de kans die hij heeft op doodgaan aan of een hartaanval of een beroerte
Uit een omvangrijke studie waarover het medische tijdschrift The Lancet bericht, blijkt dat een slappe handdruk de kans om dood te gaan of het krijgen van hart- en vaatziektes met zo'n 17% verhoogt. Het meten van de kracht in de hand, zo blijkt uit de studie, lijkt een betere manier om het risico te voorspellen dan het meten van de bloeddruk.
Voor het onderzoek werden 140.000 mensen in zeventien landen vier jaar lang onderzocht. Zij moesten zo hard mogelijk knijpen in een object.
Een slap handje kan duiden op afgenomen spierkracht en een aanwijzing geven van iemands gezondheid, maar tot nu toe was geen direct verband gelegd met de conditie van het hart.
Het verband tussen de kracht van de handdruk en hartaandoeningen bleef ook bestaan als andere factoren in ogenschouw werden genomen, zoals leeftijd, opleidingsniveau, sportiviteit en of iemand rookte of alcohol gebruikte, meldt The Telegraph donderdag.
De studie. (Mei 2015)


 Printen

 

 

Reacties: