Home / Nieuws / ...

 

Baby’s, antibiotica en zuurremmers
Antibiotica en zuurremmers geassocieerd met allergische aandoeningen
Baby’s die in hun eerste zes maanden antibiotica of maagzuurremmers krijgen, hebben in de vijf jaar daarna vaker allergische aandoeningen dan andere kindjes. Dit blijkt uit retrospectief cohortonderzoek van Edward Mitre e.a. dat in JAMA Pediatrics verscheen. 
Uit grote databases verzamelden zij de medicatiegeschiedenis en de diagnoses van tegen de 800 duizend kinderen. Kinderen die in hun eerste halve levensjaar antibiotica, H2-receptorantagonisten of protonpompremmers hadden gekregen werden vergeleken met kinderen die dat niet hadden gekregen. De onderzoekers excludeerden kinderen die in hun eerste halfjaar al gediagnosticeerd waren met een allergische aandoening.
Voor de drie medicijngroepen waren na correctie significante associaties met prevalentie van verscheidene allergische aandoeningen, zoals voedsel- en medicatieallergie, constitutioneel eczeem en allergische rhinitis. 
Bij een dergelijke associatie kan sprake zijn van reverse causaliteit: de kinderen kregen deze medicatie omdát ze allergische aanleg hebben en daardoor vaker symptomen hadden waarvoor artsen behandeling met maagtabletten of antibiotica nodig hadden. De auteurs geloven echter niet dat dit de enige verklaring kan zijn, en vermoeden dat toedienen van deze middelen de kans op ontstaan van allergie kan vergroten. De redenatie is dat deze geneesmiddelen het microbioom veranderen, en dat dit een rol speelt in het ontstaan van allergieën. Terughoudendheid met deze middelen is wat hen betreft geboden.
Bron: Medisch Contact, Sophie Broersen.
De studie. (April 2018)Printen

 

 

Reacties: