Home / Aandoeningen / ...

 

Gezonde voeding bij brandend maagzuur:

 

Appel (rode)

Johannesbrood

 

Gezonde kruiden bij brandend maagzuur:

 

Venkel

Kaneel

Gember

Appelcider azijn

Paardenbloem (ook de wortel)

Lavendel

Zoethout

 

Gezonde nutriŽnten bij brandend maagzuur:

 

Astaxanthine

 

Opmerkingen:

 

Maagzuur is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Maagzuur wordt gemaakt door cellen in het slijmvlies van de maagwand, een proces dat veel energie kost. Belangrijke ingrediŽnten voor de aanmaak van maagzuur zijn natrium, chloride, vitamine B1, jodium en zink. Bij het zien en ruiken van eten zorgen de hersenen door de afgifte van histamine dat al 30% van het benodigde maagzuur aangemaakt wordt en tijdens het eten wordt de rest van het benodigde aangemaakt, zeker bij eiwitrijke voeding.

De zuurgraad (pH) van maagzuur varieert tussen 1,35 en 3,50 wat erg zuur is. Het maagzuur samen met andere enzymen in het maagsap zorgt voor de eerste stap in de eiwitvertering en doodt bacteriŽn, schimmels en parasieten die we met de voeding binnen krijgen. Als het verteringsproces hier door bijv. maagzuur met een te hoge pH niet goed gaat loopt de rest van de spijsvertering ook niet goed.

Door verschillende oorzaken kan zowel te veel maagzuur (lagere pH) als, minder vaak, te weinig (hogere pH) een brandend gevoel, pijn op de borst, een zure smaak in de mond en oprispingen geven. Verschijnselen die brandend maagzuur genoemd worden.

 

Te veel maagzuur (lagere pH)

Nadelen:

Oorzaken, prikkeling van het maagslijmvlies, waardoor de maagzuurproductie extra bevorderd door:

Symptomen:

Te weinig maagzuur (hogere pH)

Nadelen:

Oorzaken

Symptomen:

Brandend maagzuur kan ook een verschijnsel zijn van een maagslijmvliesontsteking, maagzweer, maagkanker of vaker van een chronische oesofagale reflux (Gastroesophageal reflux disease = GERD), waarbij de oorzaak meestal in het feit ligt dat de afsluiting aan de onderkant van de slokdarm net boven de maag niet goed (meer) werkt. (Hoewel hier geen echte kringspier aanwezig is hoort er wel een functionele afsluiting te bestaan). Ook een middenrifsbreuk kan aan deze reflux ten grondslag liggen. Andere verschijnselen van GERD kunnen braakneigingen, pijn achter het borstbeen en slikproblemen zijn.

Medicijnen die de aanmaak van maagzuur tegengaan zijn de protonpompremmers (PPI's) en H2-receptorantagonisten.

Namen van protonpompremmers zijn o.m.: omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol en pantoprazol.

Namen van H2-receptorantagonisten zijn o.m.: cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine.

Brandend maagzuur is vaak een gevolg van:

X Overgewicht, waardoor overdruk in de buik ontstaat en druk uitgeoefend wordt op de maag.

X Verkeerde voeding, te weinig groenten en fruit, verkeerd eten, niet vaak genoeg, te snel en te grote porties en te kort voor het slapen gaan.

X Ook te weinig bewegen, zo laat onderzoek zien.

X Bepaalde medicijnen.

X Roken, doordat daardoor de maagmond ontspant en meer maagzuur aangemaakt wordt.

X Alcohol en cafeÔne.

Liggen en last van brandend maagzuur
Als u gaat slapen of liggen, ga dan zoveel mogelijk op uw linkerzij liggen. Uit onderzoek is gebleken dat er op deze manier duidelijk minder kans is op brandend maagzuur dan wanneer u op uw rechterzij gaat liggen. De maag ligt wat meer links in het lichaam en als u op uw linkerzij ligt bevindt het maagzuur zich meer beneden en sluit een gasbel de doorgang naar de slokdarm af waardoor de maaginhoud minder gemakkelijk de slokdarm inloopt.

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                  Printen      

 

(18-05-2021)