Home / Nieuws / ...

 

HuishoudchemicaliŽn en uw gezondheid?
Weer een viertal studies die de grote nadelen laten zien van allerlei chemicaliŽn in dagelijkse producten zoals Bisfenol, vlamvertragers, ftalaten en pesticiden. Kinderen met hogere urinewaarden bisfenol blijken duidelijk meer kans op astma te hebben. Bisfenol blijkt ook te zorgen voor een grotere kans op een vroegtijdige dood. Deze chemicaliŽn, waaronder de ftalaten kunnen ook slaapproblemen geven bij middelbare vrouwen, zo blijkt. Een analyse van meer dan honderd studies laat zien dat deze chemicaliŽn de kans op allerlei ziektes waaronder onvruchtbaarheid, diabetes en slechte hersenontwikkeling doen vergroten.
De studies
1  2  3  4. (Oktober 2020)


Opm.: Bisfenol is een chemische stof die wordt gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een transparante plastic die onder andere gebruikt wordt als drager van CD's en DVD's en voor onbreekbare flessen voor (baby)voeding, voor tafelbestek, en voorwerpen voor gebruik in microgolfovens. Het wordt ook gebruikt in epoxyharsen die als beschermende coating aan de binnenkant van voedingsverpakkingen in blik of karton worden aangebracht, of in leidingen en reservoirs voor drinkwater. Bisfenol wordt ook gebruikt in vlamvertragende middelen, ook in tandvullingen en als oplosmiddel voor drukinkten en in thermisch papier. Het is bewezen dat Bisfenol kan vrijkomen uit de verpakking en in de voeding terechtkomt.
Ftalaten worden veelal gebruikt als weekmaker in plastic of om parfums te stabiliseren doch ook in verzorgingsproducten, zeep, cosmetica, drukinkten enz.. Ftalaten worden echter ook gebruikt in de (enteric)coating van medicijnen.
Vlamvertragers worden onder andere toegepast in textiel, kabels, meubels en elektronica.