Home / Nieuws / ...

 

Slechte voeding kan leiden tot aangeboren hartafwijking
Een variatie in het NNMT (Nicotinamide N-methyltransferase)-gen in combinatie met het gebruik van voorgeschreven medicijnen en een lage inname van vitamine B3 tijdens de vroege zwangerschap, leidt tot een hogere kans op een aangeboren hartafwijking bij het kind. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceren deze bevinding in het mei-nummer van het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal.
Onlangs is een variatie in het NNMT-gen ontdekt, die ervoor kan zorgen dat het bijbehorend enzym minder goed werkt. Uit gegevens verzameld binnen de HAVEN-studie, een grootschalig epidemiologisch onderzoek naar risicofactoren van aangeboren hartafwijkingen, blijkt nu dat deze genetische variatie bij moeders of kinderen op zichzelf geen verhoogde kans geeft op een aangeboren hartafwijking.
Anders is het als moeders met deze genetische variatie tijdens de vroege zwangerschap voorgeschreven medicijnen hebben gebruikt of met de voeding weinig vitamine B3 hebben binnen gekregen. In beide gevallen is de kans op een aangeboren hartafwijking anderhalf keer groter dan normaal. 
Kinderen met de genetische variatie, die in het begin van de zwangerschap waren blootgesteld aan zowel de medicatie van hun moeder als aan een lage inname van vitamine B3 in de voeding van hun moeder, lopen bijna negen keer meer risico op een aangeboren hartafwijking.
Dit onderzoek toont aan dat een kleine (genetische) factor het risico op aangeboren hartafwijkingen niet hoeft te vergroten, maar dat een combinatie met voeding, leefstijl en gezondheidsfactoren van de moeder juist wel kan leiden tot een hoger risico. Daarnaast benadrukken de onderzoeksresultaten het belang van goede, gebalanceerde voeding en een gezonde leefstijl zowel vóór als tijdens de zwangerschap.

Bron: Erasmus MC (Juni 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: