Home / Nieuws / ...

 

Foliumzuur voorkomt ook aangeboren hartafwijking
Het slikken van foliumzuur rond de conceptie voorkomt aangeboren hartafwijkingen. Het risico wordt 20% lager. Dit blijkt uit onderzoek van kindercardioloog Ingrid Beijnum van het UMC St Radboud in Nijmegen en epidemioloog Hermien de Walle van Eurocat in het UMC Groningen.
Van foliumzuur was al bekend dat het de kans op een kind met een neuraalbuisdefect sterk verkleint.
Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby’s. In Nederland worden jaarlijks 180.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer één op de honderd baby’s een aangeboren hartafwijking heeft.
Hoewel al langer bekend is dat foliumzuurgebruik rondom de conceptie sterk aan te bevelen is, blijkt dat nog steeds niet bekend bij een grote groep vrouwen, vooral lager opgeleide vrouwen en vrouwen van allochtone afkomst.
Jaarlijks worden er in Nederland circa 6.000 kinderen geboren met een aangeboren aandoening. Eurocat registreert sinds 1981 kinderen met een aangeboren aandoening die zijn geboren in Noord-Nederland en doet onderzoek naar de oorzaken. Eurocat is onderdeel van de afdeling Genetica van het UMC Groningen. Zie ook www.eurocatnederland.nl. Voor het onderzoek werden onder meer de gegevens uit de periode 1996 tot 2005 in de Eurocat database geanalyseerd.
Bron: UMC Groningen/ European Heart Journal (December 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis