Home / Nieuws / ...

 

Blauwe bes kampioen in antioxidanten maar aardbei veelzijdig
De blauwe bes heeft de hoogste antioxidant capaciteit van al het zachtfruit. De aardbei bevat minder antioxidanten dan de blauwe bes maar bevat wel meer gezondheidsbevorderende stoffen (verschillend per ras) zoals vitamine C, foliumzuur en vezels. Dit verklaarden wetenschappers van Wageningen Universiteit en Universiteit Maastricht tijdens het symposium 'Waar voor je gezondheid' dat op 17 juni werd georganiseerd in het Scelta Institute in Venlo. Tijdens de bijeenkomst over de gezondheidseffecten van zachtfruit presenteerden zij hun onderzoeken en resultaten.
Wetenschapper Theo de Kok onderzocht de gezondheidsbevorderende effecten van de blauwe bes op DNA-beschadigingen. Een groep van ongeveer 170 mensen, met verschillende genetische eigenschappen, kreeg dagelijks blauwe bessensap. Resultaten tonen aan dat dat in de gehele groep 20% minder DNA-breuken waren dan voor het onderzoek, terwijl binnen de verschillende groepen met bepaalde genetische eigenschappen soms wel 40-50% minder DNA-beschadigingen werden aangetroffen. "Hieruit blijkt weer maar dat voor sommige mensen een gezonde voeding cruciaal is", aldus Theo.
Gea Hageman en Astrid Schuijlenburch hebben een onderzoek verricht naar de gezondheidsbevorderende effecten van de aardbei. De wetenschappers richten zich hier bij met name op ontstekingsremmende stoffen. In het onderzoek werden tien verschillende aardbeienrassen opgenomen. Aan het onderzoek hebben 2 groepen mensen deelgenomen waarvan de helft gedurende 14 dagen een aardbeiensmoothie kreeg en de andere groep een placebo. Resultaten tonen aan dat de ontstekingsprocessen bij de aardbeien-groep inderdaad was verlaagd, voor bepaalde factoren zelfs met 20%.
Daarnaast bevatten de verschillende aardbeienrassen ook meerdere gezonde stoffen bevatten, waarvan een portie per dag een groot deel van de adh invult. Gea benadrukt dat er in dit onderzoek met ingevroren aardbeien is gewerkt en verse consumptie het resultaat nog meer zal versterken. Vitaminepillen zijn volgens haar dan ook overbodig en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Ook laat zij weten dat er wel degelijk voorzichtig moet worden omgegaan met het vertalen van deze resultaten in claims. "We kunnen niet zeggen dat zachtfruit bepaalde ziektes voorkomt voorkomt maar een gunstig effect op risicofactoren is bewezen dus we kunnen zeggen dat aardbeien goed zijn voor hart- en bloedvaten."
Astrid Schuijlenburch, Gea Hageman, Theo de Kok en Hans Helsper. Hans onderzocht of de antioxidant capaciteit na bewerking van de blauwe bes kleiner is. Uit zijn onderzoek blijkt dat een glas blauwe bessensap na 2 uur onaangeroerd nog net zo gezond is als directe consumptie.
Op de vraag hoe de onderzoeksresultaten de markt kunnen helpen in de afzet van zachtfruit is het volgens wetenschapper Theo een zaak van voorlichting geven, innovatief blijven om de consument te interesseren en de beschikbaarheid vergroten zodat consumptie vanzelfsprekend wordt. Om dit te bereiken is een goede marketing van belang. Na afloopt van de presentatie verzorgt GroentenFruit Bureau de workshop gezondheid & marketing. Met hun Zomerfruitcampagne willen zij de consumptie van zachtfruit verhogen, door het aantal aankopen per huishouden te laten toenemen. De strategie richt zich op de gezondheidseffecten van het fruit: 
- Zomerfruit helpt je er mooier uitzien
- Zomerfruit helpt je bij het tegen gaan van huidveroudering
- Zomerfruit helpt je uithoudingsvermogen te verhogen
De resultaten van de campagne in 2009 tonen aan dat de gekochte volumes van zomerfruit per 100 huishoudens met 19% is gestegen en per huishouden 14% meer werd besteed aan zachtfruit. Waar vorig jaar de aandacht vooral lag op kennismaking en toepassingen van het zachtfruit richt GroentenFruit Bureau zich in 2010 op proeven en verleiden tot aankoop. Men verwacht dat 25% van de proevers overgaat tot aankoop.
Auteur: Colinda Smits
Copyright: www.agf.nl (Juni 2010)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: