Home / Nieuws / ...

 

Huisartsen besteden weinig geld aan leefstijladvies hart- en vaatziekten
Huisartspraktijken geven bij de preventie van hart- en vaatziekten beduidend meer geld uit aan bloeddruk- en cholesterolverlagers dan aan leefstijladviezen en bloeddrukmetingen. Hier wijzen Esther de Bekker-Grob van het Erasmus MC en collega’s op in BMC Family Practice (2011;12:69). 
Zij verspreidden een vragenlijst onder 80 huisartsen en analyseerden 56 video-opnames van huisartsconsulten voor een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Hiermee bepaalden zij hoe vaak en hoe lang de huisartsen tijd aan primaire preventie besteedden. Gegevens over voorschrijfgedrag haalden de onderzoekers uit de database van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Aan de hand van gegevens over inkomen en praktijkkosten berekenden de onderzoekers de preventie-uitgaven.
In 2009 besteedden Nederlandse huisartsen en hun assistenten 38,8 miljoen euro aan primaire preventie (€ 2,35 per Nederlander). 47% van dit bedrag ging op aan bloeddrukcontroles, 26% aan het inschatten van cardiovasculaire risico’s en slechts 11% aan leefstijladviezen (€ 0,25 per inwoner). 19% van de patiënten gebruikte cardiovasculaire medicijnen, waarvan 15% – goed voor ongeveer 181 miljoen euro of € 11 per hoofd van de bevolking – ter voorkóming van hart- en vaatziekten.
De auteurs vonden verschillen in voorschrijfgedrag tussen huisartspraktijken. Zij vragen zich af of de hoge kosten van preventieve medicijnen gerechtvaardigd zijn. ‘Het streven naar een optimaal gebruik van primair preventieve activiteiten voor hart- en vaatziekten zou kunnen leiden tot vergelijkbare gezondheidsuitkomsten, maar mogelijk ook tot belangrijke kostenbesparingen’, zo besluiten De
Bekker-Grob et al.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1134 (December 2011) 

Printen

 

 

Reacties: