Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij hoge bloeddruk:  

 Pistachenoten

 Mungbonen

 Paddestoelen

 Bananen

 Shiitake

 Olijfolie

 Pijnboompitten

 Reishi

 Olijven

 Seitan

 Walnoten

Honing

Lijnzaad

Selderie

Vijgen

Sinaasappel

Aroniabessen

Meloen

Bruine rijst

Vis

Druiven

Rozijnen

Haring

Chocolade

Nori

Suikermeloen

Moerbei

Noten

Cranberry

Eieren

Spruitjes

Bloemkool

Melk

Maitake

Tofu

Uien

Broccoli

Boekweit

Linzen

Arame

Selderie zaadjes

Lijnzaadolie

Zeewier

Aardbeien

Avocado

Citroen

Vette vis

Urad bonen

Appels

Aardappel

Wijn

Asperges

Grapefruit

Limoenen

Rogge

Ananas

Granaatappel

Watermeloen

Bieslook

Sojamelk

 

Gezonde kruiden bij hoge bloeddruk:

 

 Hartgespan

 Paardenbloem

 Olijfblad extract

 Ginseng

 Vleugeltjesbloem

 Astragalus

 Brunel

 Meidoorn bessen

Rode salie

Knoflook

Yohimbe

Epimedium

Glidkruid

Passiebloem

Codonopsis

Cornsilk

Linde bloemen

Noni

Kudzu

Gentiaanwortel

Waterweegbree

Siberische ginseng

Zilverkaars

Eucommia

Gember

Fenegriek

Komkommerkruid

Duizendblad

Alfalfa

Gotu kola

Stevia

Citroenmelisse

Netel

 

Goede supplementen bij hoge bloeddruk:

 

 Kabeljauwleverolie

 Forskolin

Astaxanthine

Groene thee extract

Vlozaad

Kelp 

Chlorella

 

Gezonde nutriŰnten bij hoge bloeddruk:

 

Hesperidine

 Alfa-linoleenzuur

 Vitamine D

Vitamine K (2)

Kalium

Magnesium

Astaxanthine

Linolzuur

Co-enzym Q10

Arginine

Capsa´cine

Vitamine C

Vezels

Pectine

Calcium

Vitamine E

Chroom

Vanadium

Aminozuren

 

Opmerkingen:

 

Wat is bloeddruk:

Wat is hoge bloeddruk:

Mogelijke klachten en gevolgen bij hoge bloeddruk:

 

Mensen met een hoge bloeddruk merken daar meestal niets van. Bij ernstige of langdurige verhoogde bloeddruk kunnen wel klachten optreden.

Wat is de oorzaak van hoge bloeddruk:

Let op

Bloeddrukmeting:

Hoe de bloeddruk verlagen:

X Niet zozeer overgewicht doch wel de hoeveelheid buikvet geeft volgens onderzoek een hoge kans op een hoge bloeddruk, onafhankelijk van de BMI. Een ander onderzoek laat zien dat bij overgewicht minder buikvet alleen bij mannen een lagere bloeddruk geeft en nauwelijks bij vrouwen.

X Vermijd kant- en klare voeding, frisdranken en fastfood, de hoeveelheid keukenzout en suikers daarin is doorgaans hoog en dat kan leiden tot hoge bloeddruk. Uit een studie studie blijkt dat de invloed van natrium (keukenzout) op een hoge bloeddruk toch iets minder groot is dan gedacht. Het is vooral overgewicht, het ouder worden en het drinken van alcohol die zorgt voor een hogere bloeddruk. Keukenzout blijkt nauwelijks van invloed te zijn, alhoewel het blijft oppassen met echt veel zout want uit een studie, weliswaar nog met ratten, blijkt dat teveel zout in de voeding veranderingen in de hersenen teweeg brengt waardoor het natuurlijke beschermingsmechanisme in de hersenen tegen hoge bloeddruk wegvalt. Het eten van veel groenten en fruit daarentegen zorgt voor een duidelijk lagere bloeddruk, veel bewegen doet dat ook doch in mindere mate. De hoeveelheid suikers (vooral fructose) in kant- en klare voeding, frisdranken en fastfood zorgen volgens studie wel voor een duidelijk hogere bloeddruk en andere hartproblemen. Fructoses zijn de meest gebruikte zoetstof in bewerkt voedsel, en vooral gearomatiseerde dranken. Mensen die veel van deze fructoses verbruiken hebben wel drie keer meer kans op hart- en vaatziektes in vergelijking met zij die weinig verbruiken. Trouwens het eten van het hele fruit, wat ook suikers bevat zorgt doorgaans voor een lagere bloeddruk en geeft niet de nadelen van de toegevoegde suikers. Ook fosfaten als conserveringsmiddel in kant en klare voeding en frisdranken geeft volgens onderzoeken een duidelijk hogere kans op hoge bloeddruk.

X Voeding rijk aan fructose geeft een flink hogere kans op hoge bloeddruk. De hoeveelheid fructose in de voeding is de laatste honderd jaar verviervoudigd vooral door de toevoeging van fructosesiroop aan kant en klare voeding en frisdranken. Zij die meer dan 74 gram fructose (equivalent van 2,5 glazen frisdrank) per dag met de voeding binnen krijgen hebben tot wel bijna 90% meer kans op het krijgen van een bloeddruk van 160/100.

X Behalve frisdranken geven energiedranken een duidelijk hogere kans op hoge bloeddruk.

X Uit een Amerikaanse studie onder 17.000 volwassenen blijkt dat het drinken van alcohol kan leiden tot een te hoge bloeddruk. 1 glas per dag heeft weinig invloed doch tot 2 glazen per dag kan al zorgen voor hogere bloeddruk en meer drinken zorgt vaak voor een duidelijk te hoge bloeddruk.

X Regelmatige inname van pijnstillers zorgt vaak voor een duidelijk hogere bloeddruk zo ook andere medicijnen als de anticonceptiepil, antidepressiva, ontstekingsremmers en antibiotica.

X Hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van slaapapneu.

X Regelmatige blootstelling aan overmatig geluid zorgt voor een hogere bloeddruk zo ook regelmatige en ook kortstondige blootstelling aan luchtvervuiling als gevolg van verbrandingsgassen blijkt volgens onderzoeken te kunnen leiden tot een hoge bloeddruk. 

X Regelmatige blootstelling aan verkeerslawaai zorgt voor een hogere bloeddruk en gehoorschade. Dit laatste is zeker het geval bij het regelmatig rijden met open dak of open ramen waardoor het geluidsniveau wel 90 dB of meer kan worden. Langere blootstelling aan 85 dB of meer kan al tot blijvende gehoorschade leiden.

X Volgens onderzoek onder kinderen in de leeftijd van 6 tot 19 jaar blijken ftalaten ook kunnen leiden tot een hogere bloeddruk. Ftalaten worden veelal gebruikt als weekmaker in plastic of om parfums te stabiliseren doch ook in verzorgingsproducten, zeep, cosmetica, drukinkten enz.. Ftalaten worden echter ook gebruikt in de (enteric)coating van medicijnen. Ftalaten kunnen uit de plasticverpakking lekken en zo terecht komen in de voeding. Alhoewel de bloedrukverhoging (nog) niet echt hoog is kan deze     volgens de onderzoekers op termijn wel leiden tot een echt verhoogde bloeddruk en dat is verontrustend omdat nu al 14% van de jongvolwassenen een te hoge bloeddruk heeft.

X Uit een studie blijkt dat het regelmatig eten van bewerkt en/of rood vlees zoals salami, worstjes, bacon ham enz. zorgt voor een duidelijk hogere bloeddruk.

X Uit een studie blijkt dat het regelmatig eten of drinken van voeding uit blik, door het aanwezige bisphenol in de binnenkant, zorgt voor een duidelijke hogere bloeddruk.

X Volgens onderzoek blijken jong volwassenen (18-45 jaar) met een hogere bloeddruk door het regelmatig drinken van koffie de kans op hart- en vaatziektes duidelijk te verhogen.

De nadelen van medicijnen bij hoge bloeddruk

 

De verschillende soorten bloeddruk verlagende medicijnen zijn bŔtablokkers, diuretica (plaspillen), calciumantagonisten, ACE remmers en Angiotensine antagonisten.

Namen van ACE remmers: benazepril, cilazapril, enalapril, fosinopril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril, zofenopril, captopril en lisinopril.

Namen van Angiotensine antagonisten: candesartan, eprosartan, irbesartan, losartan, olmesartan, telmisartan en valsartan.

Namen van calciumantagonisten o.m.: amlodipine, barnidipine, lacidipine, nifedipine, verapamil, diltiazem en fluspirileen.

Namen van bŔtablokkers o.m.: carteolol, propranolol, sotalol (Sotacor), atenolol, bisoprolol, metoprolol, carvedilol en labetalol.

Namen van diuretica zijn o.m.: furosemide, bumetanide, ethacrynezuur, chloorthiazide, spironolacton, mannitol en acetazolamide.

De wetenschap over Vitamine D en bloeddruk.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over hoge bloeddruk.

 

Meer adviezen bij hart en vaatziekte.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                        Printen      

 

(26-06-2021)