Home / Nieuws / ...

 

Vermijden van zon schadelijk
Het vermijden van zonlicht gaat gepaard met vervroegde mortaliteit. Dat schrijven de Zweedse onderzoekers Pelle Lindqvist e.a. in Journal of Internal Medicine.
Lindqvist e.a. deden een prospectief cohortonderzoek onder 29.518 Zweedse vrouwen van 25 tot 64 jaar. Bij aanvang van de studie (in de jaren 1990 tot 1992) en na tien jaar vulden deze vrouwen een gestandaardiseerde vragenlijst in over algemene gezondheidsfactoren, de hoeveelheid blootstelling aan zonlicht en andere risicofactoren voor maligne melanoom. Na twintig jaar waren 2545 proefpersonen overleden. 
Onder de zonvermijders was de sterfte tweemaal hoger dan bij de groep vrouwen die het meest werden blootgesteld aan zonlicht. Bij de analyse van de resultaten werd gecorrigeerd voor confounders, zoals leeftijd, roken, overgewicht en comorbiditeit. De auteurs gaan uit van een positief effect van vitamine D op de levensduur, alhoewel vitamine-D-spiegels en -suppletie in de studie niet zijn gemonitord. 
Wat betreft de blootstelling aan zonlicht, werd in de vragenlijst alleen gevraagd naar zonnebaden. De duur van de zonblootstelling, het lichaamsoppervlakte dat werd blootgesteld aan zonlicht en de blootstelling aan zonlicht buiten het zonnebaden om werden niet meegenomen. 
Lage vitamine-D-spiegels zijn in eerdere onderzoeken al geassocieerd met een verhoogde kans op vervroegde mortaliteit en agressieve melanoomsoorten, maar de resultaten hiervan waren inconsistent. 
Laurine Alderlieste
‘Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort’. P.G. Lindqvist e.a. doi: 10.1111/joim.12251 
MedischContact De studie. (Mei 2014)

 

 




Printen

 

 

Reacties: