Home / Nieuws / ...

 

Verband tussen glucosewaarden en alvleesklierkanker
Voor een verband tussen diabetes en kanker is veel bewijs, maar dit is niet allemaal van goede kwaliteit, zo staat in BMJ (2015;350:g7607 ). Wei-Chih Liao (National Taiwan University Hospital) en collega's wijzen in een andere studie in ieder geval op een dosis-responsrelatie tussen glucosewaarden in het bloed en het risico op alvleesklierkanker (BMJ. 2015;349:g7371 ).
Op basis van een meta-analyse van 9 prospectieve studies – 2408 patiënten met pancreascarcinoom – concluderen zij dat er een lineaire dosis-responsrelatie bestaat tussen nuchtere bloedglucosewaarden en het risico op pancreascarcinoom, over het hele bereik van prediabetes en diabetes. De gepoolde 'rate ratio' van pancreaskanker per stijging van 0,56 mmol/l in de nuchtere bloedglucosewaarden was 1,14 (95%-BI: 1,06-1,22).
De auteurs durven 'residual confounding' – verstoring die overblijft na correctie – door roken en obesitas niet geheel uit te sluiten, maar de mate van confounding is waarschijnlijk klein, zo melden zij. En omdat alvleesklierkanker bij 40% van de patiënten diabetes induceert, zou de relatie deels kunnen voortkomen uit omgekeerde causaliteit, maar ook hier hielden Liao et al. rekening mee bij hun berekeningen.
'Omdat prediabetes met leefstijlinterventies kan worden verbeterd of zelfs omgekeerd, is vroege herkenning van prediabetes en leefstijlverandering een levensvatbare strategie om de stijgende incidentie van alvleesklierkanker te beteugelen', concluderen zij.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 
(Februari 2015)


 

Printen

 

 

Reacties: