Home / Specifiek advies / ...

 

Diabetes type 2 

 

Het voorkomen:

 

Volgens wetenschappelijk onderzoek ligt bij 90% van de mensen met diabetes type 2 een ongezonde levensstijl en slechte milieuomstandigheden aan de basis; ongezond eten met te weinig groenten en fruit, te vaak fastfood en kant en klare maaltijden, te vaak voeding met hoge GI, regelmatig frisdranken, te weinig volkoren producten, te vaak (rood)vlees en vooral bewerkt vlees en te weinig vis en veel te weinig bewegen, dit laatste wordt nog eens bevestigd door een grote en langjarige studie. DiŽten rijk aan dierlijke eiwitten verhogen de kans op het ontstaan van diabetes ook flink.

Een westers dieet met veel zuurvormende voeding vergroot volgens onderzoek de kans op diabetes type-2 flink. Het westerse dieet, rijk aan dierlijke voeding is doorgaans nogal zuurvormend wat maar matig gecompenseerd wordt door bijv. het eten van voldoende groenten en fruit, die een meer basische rest vormen. Het gevolg is vaak een chronisch lage zuurgraad met allerlei stofwisselingsproblemen. Mede hierdoor en samen met te weinig bewegen is er een grote kans op een vette lever en daardoor insulineresistentie, omdat veel vet in de lever (en vaak dan ook het vet in de spieren) het insuline-glucose mechanisme verstoort waardoor langdurig teveel glucose in het bloed circuleert. Afhankelijk van het lichaamsgewicht is dan de kans op het krijgen van diabetes type-2 wel tot bijna 100% hoger.

Het overslaan van het ontbijt zou ook wel eens de kans op diabetes type-2 sterk kunnen vergroten zo blijkt uit een grote Duitse studie onder bijna 100.000 mensen. Hoe vaker iemand het ontbijt oversloeg hoe hoger de kans op diabetes was, zo blijkt uit de studie, zeker bij mensen met overgewicht. Vier keer in de week het ontbijt overslaan zorgde zelfs voor een 50% hogere kans op diabetes type-2. De onderzoekers vermoeden dat het ontbijt overslaan wellicht zorgt voor het eten van meer (ongezonde) tussendoortjes en denken mensen met overgewicht door niet te ontbijten hun dagelijkse inname van calorieŽn te verlagen.

Uit een analyse blijkt dat toegevoegde suikers aan de voeding (en drank) in de vorm van fructose de belangrijkste oorzaak zijn van de enorme groei in het aantal mensen met diabetes type-2. Suikers, andere dan fructose, blijken duidelijk minder invloed te hebben. Fructose zit ook in veel groenten en fruit, inname hiervan is in tegenstelling tot de toegevoegde fructose in de voeding alleen maar goed voor de gezondheid en lijkt te beschermen niet alleen tegen diabetes toch ook tegen hart- en vaatziektes en meer metabole ziektes.

Onderzoekers hebben een belangrijke link gevonden tussen het immuunsysteem, de darmflora en de suikerstofwisseling. Een goede darmflora is daarbij belangrijk, zodat er een goede communicatie mogelijk is tussen het immuunsysteem en de suikerstofwisseling. Ontregeling van deze interactie kan aanleiding geven tot diabetes type-2 of andere metabole aandoeningen

Mogelijke gevolgen van een ongezonde levensstijl: overgewicht met vetzucht in de buikstreek en weinig spiermassa, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, hogere bloedsuikerwaarden, tandvleesontstekingen en daardoor een hoge kans op diabetes en een verhoogde kans op hart- en vaatziektes en chronische nierziektes. Niet alleen overgewicht doch ook onregelmatige diensten met drie of meer nachten per maand doen de kans op het krijgen van diabetes type-2 duidelijk verhogen. Zo is gebleken dat zij die al 20 jaar of meer onregelmatige nachtdiensten draaien wel 58% meer kans op diabetes hebben, doch gecorrigeerd naar overgewicht blijkt dat nog 24% te zijn. Het is dus belangrijk dat zij die onregelmatige nachtdiensten draaien goed op te letten geen overgewicht te krijgen en de voeding en leefstijl aan te passen om te voorkomen dat ze diabetes type-2 krijgen. Overgewicht geeft al een hoge kans op diabetes type-2, volgens studies Ļ al ruim 50% en bij een vitamine D tekort is die kans nog veel groter.

Regelmatige blootstelling aan luchtvervuiling met veel fijnstof en kwik, pesticiden en ftalaten in het bloed doen de kans op diabetes duidelijk verhogen. Onderzoek laat zien dat wereldwijd 14% van het aantal nieuwe mensen met diabetes te wijten is aan luchtvervuiling. Ftalaten worden onder meer gebruikt bij het vervaardigen van drukinkten, lijmen, geparfumeerde producten en parfums, als weekmakers voor plastics, en als coatings voor medicijnen. Behalve overgewicht en hoge bloedwaarden aan vetten, die al een hoger risico op diabetes geven blijkt volgens onderzoek ook een iets verhoogde hoeveelheid ftalaten in het bloed de kans op diabetes te verdubbelen. Bepaalde ftalaten doen dat door de insulineafgifte te belemmeren, andere soorten door de insuline resistentie te beÔnvloeden. Uit een andere studie blijkt dat blootstelling aan perfluorverbindingen de kans op diabetes type-2 duidelijk doet verhogen. Perfluorverbindingen worden gebruikt in een breed scala van industriŽle en consumentenproducten met inbegrip van brandweerschuim, antikleef kookgerei, vet -en waterafstotende materialen zoals voedselverpakkingen, ski wax en in GoreTex bijvoorbeeld.

Pas ook op met antibiotica want onderzoek laat zien dat het vaker gebruik van antibiotica de darmflora zodanig kan veranderen dat suikers niet goed meer kunnen worden omgezet en zo de kans op diabetes type-2 duidelijk vergroot wordt.

Pas ook op met blootstelling aan insecticiden, zoals de veel gebruikte organofosfaten. Volgens studie kunnen die door verandering in de darmflora in het lichaam zorgen voor hoge bloedsuikerwaarden en daardoor diabetes. Bij de onderzochte 3.080 mensen bleek blootstelling aan de insecticiden de kans op diabetes bijna drie keer hoger te maken.

Pas ook op met titaandioxide, een wit pigment dat in veel toepassingen, zoals in huidverzorgingsproducten, tandpasta, kauwgom, medicijnen en in voeding met E-nummer 171, wordt toegepast. Een studie constateert dat mensen met diabetes hoge waarden titaankristallen in hun alvleesklier hebben in tegenstelling tot gezonde mensen die nauwelijks deze kristallen in hun alvleesklier hebben.

 

Ongezond eten en drinken is duidelijk oplosbaar door uw voedingspatroon aan te passen zoals beschreven bij Gezonde voeding en Tips.

Bijv. dagelijks duidelijk minder koolhydraten en wellicht minder verzadigde en meer onverzadigde vetten leiden duidelijk tot een betere insulineresistentie en hogere glucose tolerantie en minder hoge pieken in de bloedsuikerwaarden en daardoor een duidelijk lagere kans op het krijgen van diabetes type-2.

Bereiding van voedsel is ook belangrijk want uit een studie blijkt dat voeding rijk aan AGEs (Advanced Glycation End Products) de kans op diabetes en de ziekte van Alzheimer duidelijk doet vergroten. Uit de vervolgstudie blijkt ook bij personen met pre-diabetes de kans op het krijgen van diabetes tegengegaan kon worden door voeding arm aan AGEs. AGEs in onze Westerse voeding, kunnen ontstaan bij de bereiding, zowel thuis als in de fabriek, als koolhydraten samen met eiwitten of vetten bij (te) hoge temperaturen verwarmd worden.

Eet rustig en niet snel dat scheelt aanzienlijk in de kans op diabetes. Het overslaan van het ontbijt moet voorkomen worden want dat zorgt dan bij de lunch voor wel zeer hoge pieken in bloedsuikerwaarden.

Voeding rijk aan volkoren granen, noten, fruit en vooral (blad)groenten, kruisbloemige groenten en vette vis doet de kans op diabetes verlagen. Voeding rijk aan rood vlees en bewerkte granen doet die kans stijgen.

Bijv. een mediterraan dieet vermindert de kans op diabetes met ruim 80% ga daarbij ook nog eens wat meer bewegen en de kans op diabetes is te verwaarlozen, zelfs bij een verhoogde genetische kans op deze ziekte. Een mediterraan dieet zorgt volgens onderzoek voor geen verhoogde kans meer op deze ziekte. Uit een grootschalige studie blijkt dat meer plantaardige voeding zorgt voor een duidelijk lagere kans op diabetes type-2. Gemiddeld zorgt meer plantaardige voeding voor 20% minder kans op diabetes. Doch als ook nog eens gezonde plantaardige voeding zoals volkoren, granen, fruit, groenten, noten en bonen en peulen gegeten wordt geeft dat 34% minder kans op diabetes. Hier nog een studie die dat bevestigt. Alleen al dagelijks 20 gram noten doet volgens een groot onderzoek de kans op diabetes met 40% verlagen.

Gematigd alcoholgebruik doet volgens onderzoek de kans op diabetes type-2 wel gemiddeld met 40% afnemen. Gematigd is voor mannen max. 2 glazen en voor vrouwen 1 glas per dag. Wijn geeft de meeste voordelen, bier iets minder en sterke drank geeft geen voordelen bij mannen doch bij vrouwen bleek sterke drank de kans op diabetes sterk te verhogen.

Let wel op want voeding rijk aan geraffineerde granen en suikerrijke frisdranken zorgt voor een 16% hogere kans op diabetes type-2.

Volgens studie kan dagelijks voeding rijk aan kurkuma ook het begin van diabetes type-2 doen stoppen en zelfs doen omkeren.

Hoge bloedwaarden vitamine D doen de kans op diabetes type-2 flink verminderen zo ook voeding rijk aan kurkuma en kalium.

Doe wat bewegen in de buitenlucht en u lichaam maakt ook nog eens vitamine D aan.

Bijna alle senioren hebben ook nog een magnesium tekort wat ook een flink extra risico op diabetes geeft.

Pas op met de cholesterol verlagende medicijnen, de statines zij kunnen volgens studies Ļ de kans op diabetes type-2 tot wel 80% verhogen. Neem die medicatie niet tenzij het echt noodzakelijk zou zijn. (kijk hier voor andere oplossingen) Onderzoek laat ook zien dat antidepressiva de kans op diabetes type-2 doen verhogen.

Stress op het werk zorgt volgens onderzoeken Ļ voor een flink hogere kans op diabetes type-2.

 

Prediabetes

 

Bij nuchtere bloedsuikerwaarden hoger dan 7 mmol/l (125 mg/dl) is doorgaans sprake van diabetes.

Bij lagere bloedsuikerwaarden, maar wel hoger dan 5,6 mmol/l (100 mg/dl) is sprake van prediabetes, een situatie die met de adviezen hier kan worden verbeterd en zelfs omgekeerd.

 

 

Bij diabetes type 2

 

Nu is veel bewegen en gezonde voeding wel heel belangrijk, kijk daarvoor bij Tips.

Regelmatig bewegen geeft meer spiermassa, minder lichaamsvet en een betere opslag van suikers in de spieren waardoor de bloedsuikers omlaag gaan en zo minder schade kunnen aanrichten aan bloedvaten en organen. Volgens onderzoeken Ļ   kan dit bewegen het beste gebeuren na de maaltijd omdat daardoor ook nog eens de hoeveelheid vetten in het bloed duidelijk verminderen.

 

Diabetes type-2 lijkt volgens onderzoeken wellicht ook te stoppen waardoor normale insulinewaarden ontstaan, als u zich aan onderstaande adviezen houdt. Een Nederlands project, Keer diabetes om, laat zien dat het inderdaad kan werken. Hier een studie die dat ook laat zien, zelfs voor mensen die al 10 jaar diabetes hebben, als ze bij overgewicht maar gewicht verliezen. Uit een andere studie onder 306 mensen met diabetes type-2 en overgewicht (BMI >27) blijkt dat duidelijk gewichtverliezen de ziekte diabetes in de meeste gevallen kan doen stoppen. De helft van de deelnemers kregen 3-5 maanden lang geen medicatie meer en een dieet om af te vallen van dagelijks max. 850 kcal en daarna adviezen om hun gewicht te behouden. Gemiddeld kon de helft van deze deelnemers hun bloedsuikerwaarden terug brengen tot normale waarden en hoefden geen medicatie meer te nemen. Hoe meer kiloís afgevallen waren hoe beter het resultaat. 86% van de deelnemers die 15 kg verloren hadden bleken geen diabetes meer te hebben terwijl dit maar bij 34% van de deelnemers die 0 -5 kg verloren het geval was. Andere onderzoekers laten zien dat vasten de ziekte diabetes zowel type-1 als type-2 kan omkeren. Vier dagen vasten met voeding met maximaal 750-1.000 calorieŽn per dag lijkt in staat te zijn om de alvleesklier te herprogrammeren waardoor weer voldoende insuline aangemaakt wordt. Uit nog een studie onder 83 mensen met al langer dan drie jaar de ziekte diabetes type-2 blijkt dat aanpassing van de voeding kan zorgen dat de mensen geen diabetes meer hebben. De aanpassing betrof wat minder eten, voeding met een lagere glycemische belasting en wat meer bewegen. Na vier maanden waren 40% van de deelnemers al diabetesvrij en hadden geen medicijnen meer nodig. Het grootste verschil werd bereikt door dagelijks 500 tot 700 cal. minder te eten en de bewerkte en geraffineerde koolhydraten te vermijden. Hier nog een studie die dat ook laat zien. Diabetes blijkt ook te stoppen te zijn door volledig veganistisch te gaan eten, zo blijkt uit een studie. Een andere studie laat zien dat dagelijks voeding rijk aan kurkuma ook het begin van diabetes type-2 kan doen stoppen en zelfs doen omkeren. Volgens studie kan het verliezen van (ectopisch) vet in de alvleesklier de ziekte diabetes doen stoppen. Een andere studie laat zien dat bij een afvaldieet aanvulling met voedingsvezels in de vorm van inuline niet alleen het afvallen gestimuleerd wordt doch ook dat daardoor duidelijk meer ectopisch vet afgebroken wordt.

 

Veel chronische complicaties van diabetes, zoals blindheid, neuropathie en nierfalen, worden veroorzaakt door glycatie van eiwitten of vetten. Diabetes geeft dezelfde risico's op hart- en vaatziektes als hartpatiŽnten daarom is het belangrijk om ook zo snel mogelijk nadat de diagnose diabetes is gesteld te zorgen voor een goed gewicht. Kijk hiervoor bij overgewicht.  Diabetes geeft ook een flink hogere kans op kanker. Zelfs als u nadien toch weer wat aankomt heeft dat positieve effecten tegen hart- en vaatziektes. DiabetespatiŽnten blijken vaak een tekort te hebben aan vitamine B1 omdat dat dit teveel wordt uitgescheiden. Aanvulling kan dus zinvol zijn.

Diabetici hebben volgens onderzoeken tijdens hun leven wel meer dan 50% kans op het krijgen van een beroerte of hartaanval, een onderzoek laat zien dat vrouwen wel ruim 40% meer kans hierop hebben dan mannen. Hogere bloedwaarden aan goed cholesterol (HDL) doet de kans op een hartaanval of beroerte duidelijk verminderen. Iedere stijging van het HDL met 5 mg/dl (0,13 mmol/l ) doet de kans op een hartaanval of beroerte met ruim 20% dalen.

Volgens onderzoek geeft diabetes ook een duidelijk verhoogde kans op osteoporose, een andere studie laat een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang zien.

Overgewicht vergroot de kans op het krijgen van diabetes doch vreemd genoeg blijkt uit onderzoek dat een beetje overgewicht bij diabetes nu helpt om langer te blijven leven.

 

Belangrijk bij diabetes is het krijgen van zo stabiel mogelijke en lagere bloedsuikerwaarden.

 

Stabiel omdat daardoor ongewenste pieken worden voorkomen, lagere omdat daardoor de kans op bijv. kanker een stuk kleiner wordt.

Doch volgens studies Ļ heeft een (te) strikte glucosecontrole op de langere termijn vaak meer nadelen dan voordelen. Bij diabetici met bloedwaarden HbA1C (geglyceerd hemoglobine) lager dan 9% (75 mmol/mol) worden doorgaans met extra medicijnen zoals sulfonylureum geprobeerd waarden HbA1C onder de 7,5% te halen. Behalve voor de 15-20% van de diabetici met veel hogere bloedwaarden HbA1c lijkt deze methode nauwelijks of weinig voordelen te geven op een termijn van 15 tot 20 jaar. Wel geven veel van deze geneesmiddelen een bijkomend risico voor de gezondheid, zoals gewichtstoename en verminderde nierfunctie, met slechts minimale voordelen. Dit zorgt volgens de onderzoekers voor een vermindering van de kwaliteit van leven voor veel patiŽnten, vooral degenen die al wat ouder zijn als ze de ziekte krijgen. Goede zorg, aldus de onderzoekers, betekent de behandeling van de mens in plaats van de ziekte, waarbij door een gezond dieet de glucose beter onder controle kan worden gehouden, zonder extra medicatie. Volgens onderzoek kan overbehandeling ook leiden tot ongewenste hypoglykemie.

 

Extra aandacht voor:

 • Voeding met een lage Glycemische belasting en weinig koolhydraten.

 • Geen fastfood of kant en klare voeding.

 • Dagelijks een goed ontbijt, met weinig koolhydraten en veel eiwitten en gezonde vetten zorgt volgens diverse studies voor duidelijke lagere bloedsuikerwaarden en lagere bloeddruk. Onderzoek laat zien dat dan ook lagere bloedsuikerwaarden na de lunch bereikt worden. Een koolhydraatarm ontbijt zorgt volgens een andere studie niet alleen voor goede bloedsuikerwaarden direct na het ontbijt doch ook voor een betere stabilisatie de rest van de dag. 

 • Een onderzoek laat zien dat het eten bij een maaltijd van eerst eiwitten, groenten en vetten en 15 minuten later pas de koolhydraten zorgt voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden en betere insulinewaarden.

 • Een calorierijk ontbijt, een normale lunch en een calorie-arme avondmaal zorgen volgens studie zowel na het ontbijt als de rest van de dag voor duidelijke lagere bloedsuikerwaarden en betere insulinewaarden.

 • Volgens onderzoek is het beter vaker iets te eten, zeker midden tussen middag- en avondeten. Hier een onderzoek die dat bevestigt.

 • Het iedere dag drinken van weiproteÔnes (met water) 20 minuten vůůr het ontbijt zorgt volgens onderzoek voor duidelijk betere bloedsuikerwaarden (wel een kwart lager) en flink betere insuline- en C-peptide waarden.

 • Uit een grote studie blijkt dat het eten van vers fruit de kans op diabetes type-2 doet verlagen. Belangrijke conclusie uit de studie is ook dat mensen met diabetes in tegenstelling tot wat vaak geadviseerd wordt zeker niet minder vers fruit moeten eten want voor hen geldt dat het eten van vers fruit de kans op complicaties bij diabetes duidelijk doet verlagen.

 • Bak u voeding niet, doch smoor, stoom of kook uw voeding voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden.

 • Minder koffie en frisdranken.

 • Meer gefermenteerde soja producten zoals sojayoghurt.

 • Regelmatig thee drinken zowel kamille, zwarte als groene, zeker bij een broodmaaltijd.

 • Gematigd alcoholgebruik (1-2 glaasjes per dag) doet het lichaam beter reageren op insuline.

 • Regelmatig volkoren granen eten geeft wel 35% minder kans hebben om dood te gaan aan een hartziekte. Zij die dagelijks 10 gram volkoren granen eten lijken wel 64% minder kans te hebben om dood te gaan aan een hartziekte en 55% minder kans op doodgaan aan een andere oorzaak.

 • Het regelmatig eten van volkoren granen is goed in het voorkomen van en het verkleinen van de gevolgen van diabetes. Vooral volkoren granen van gerst en rogge en duidelijk minder de granen van tarwe zorgen voor een verbeterde insuline gevoeligheid. Hierdoor zijn de bloedsuikerwaarden lager en stabieler.

 • Andere volkoren producten.

 • De omega-3 vetzuren Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA) activeren een eiwitreceptor (GPR120) waardoor ontstekingsprocessen worden gestopt en de insulineresistentie duidelijk wordt verbeterd.

 • Omega-3-vetzuren, die vooral veel in vette vis te vinden zijn, blijken retinopathie te kunnen voorkomen. Bij patiŽnten met retinopathie lekken de bloedvaten van het netvlies waardoor men blind wordt. Retinopathie is een veel voorkomende oogziekte bij diabetespatiŽnten.

 • Van het omega-3 vetzuur DHA wordt in het lichaam afgeleiden gevormd als protectine D1 en DX. Deze laatste zo blijkt uit een voorlopige studie bevordert in de spieren de aanmaak van interleukine-6, iets wat bij fysieke inspanningen ook gebeurt. Deze interleukine-6 zorgt ervoor dat zowel de lever minder glucose produceert en dat de spieren meer glucose opnemen, hierdoor verbetert de insuline resistentie fors. Het effect, zo zeggen de onderzoekers is vergelijkbaar met veel voorgeschreven medicijnen die bloedsuikerwaarden onder controle moeten houden.

 • Goede bloedwaarden vitamine D zorgt voor lagere bloedsuikerwaarden, lagere bloeddruk, betere cholesterolwaarden en minder ontstekingen in de bloedvaten. Extra vitamine D zorgt ook voor een betere insulineresistentie die nog duidelijk beter wordt als ook nog een een fysieke inspanning geleverd wordt, zo blijkt uit een studie.

 • Voeding met veel chroom, zonodig als supplement. Het beste is chromemate, een binding van chroom en vitamine B3

 • De bioactieve stof in grapefruit, naringenine zorgt dat in de lever vet afgebroken wordt en de gevoeligheid voor insuline verhoogd wordt. De manier waarop naringenine dit doet is te vergelijken met de manier waarop thiazolidinedion-geneesmiddelen zoals rosiglitazon en pioglitazon voor de behandeling van diabetes type 2 dit doen. Naringenine doet dit wel zonder enige bijwerking.

 • Als onderdeel van insuline speelt zink een belangrijke rol in de regeling van ons bloedsuiker. Net als insuline wordt door de bŤtacellen in de pancreas het eiwit amyline afgegeven. Dit eiwit amyline zorgt ervoor dat deze afgifte beheersbaar wordt. Doch dit eiwit heeft ook een andere kant, bij mensen met lage waarden zink in de pancreas en diabetes typeĖ2 kan amyline gaan samenklonteren waardoor de bŤtacellen beschadigd raken en afsterven. Zink lijkt als politieagent te werken waardoor alleen de goede kant van amyline te zien is, doch teveel zink blijkt weer averechts te werken.

 • Resveratrol stimuleert bovendien de aanmaak van het hormoon adiponectine. Adiponectine is een hormoon dat vrijwel uitsluitend wordt aangemaakt in vetcellen. Bij mensen met overgewicht is de hoeveelheid adiponectine lager dan bij mensen met een normaal gewicht. Lage adiponectine hoeveelheden veroorzaken een duidelijk verminderde insulinegevoeligheid en daardoor de kans op diabetes type-2. Resveratrol zorgt voor hogere waarden adiponectine en daardoor voor een veel betere insulinegevoeligheid.

 • Balsempeer

 • Dagelijks pistachenoten, amandelen en andere noten zorgen voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden.

 • Dagelijks het kruid kurkuma geeft goede resultaten tegen diabetische nefropathie, een situatie waarbij de nieren niet goed meer werken.

 • Kruiden speciaal mariadistel, kruidnagels en kaneel (wellicht beter in capsules). Kaneel tijdens de maaltijd zorgt ook voor minder hoge bloedsuikerwaarden na de maaltijd.

 • De bioactieve stoffen (epi)catechinen kunnen de verwoestende gevolgen van hoge bloedsuikerwaarden duidelijk verlagen. Hierdoor kan schade aan belangrijke organen zoals hart en lever en de wanden van de slagaders worden voorkomen. Het regelmatig drinken van groene thee en het eten van cacao of pure chocolade kan door hun hoge hoeveelheid epicatechinen de levensverwachting duidelijk verbeteren. Een andere studie laat zien dat de bioactieve stoffen, de catechinen, in cacao ( en pure chocolade) de bŤtacellen in de alvleesklier beschermen en beter laten functioneren waardoor meer insuline aangemaakt kan worden. Hierdoor wordt beter op hoge bloedsuikerwaarden gereageerd waardoor bloedsuikerwaarden meer stabiel lager zijn.

 • WeiproteÔnes zoals ImmunoPro zorgen voor betere insuline-afgifte en voorkomen de mogelijke gevolgen van de ziekte, zoals infecties, hart- en vaatziektes, nier-, oog- en zenuwproblemen.

 • Van rauwe koffiebonen kunnen extracten worden gemaakt, die veel chlorogeenzuur bevatten en goed zijn om bloedsuikerwaarden duidelijk te verlagen en daardoor de kans op diabetes type-2 tegengaan. 

 • De meeste diabetespatiŽnten hebben een tekort aan vitamine B1 door overmatige uitscheiding zodat aanvulling wenselijk kan zijn.

 • De bioactieve proanthocyanen in druivenpitten zorgen voor beter functionerende β-cellen waardoor een betere insuline aanmaak.

 • Als aanvulling zonodig astaxanthine

 • Aanvulling met hoge dosering vitamine D blijkt volgens een Amerikaanse studie onder vrouwen met diabetes type-2 voor een aanzienlijke vermindering van pijn te kunnen leiden. De ziekte diabetes type-2 gaat vaak gepaard met zenuw(brandende)pijnen in benen en voeten en sensorische pijnen zoals tintelingen in de vingers, handen en voeten. Depressies kunnen het gevolg zijn van die pijnen. Zes maanden lang een aanvulling van wekelijks 1.250 mcg vitamine D zorgden dat de pijnen flink minder werden. Een andere studie bevestigt nog eens dat goede bloedwaarden vitamine D, ongeacht jaargetijde, nu heel belangrijk zijn. Extra vitamine D kan zeer gunstig zijn voor diabetici met coronaire hartziekte zo blijkt uit een Iraanse studie. In de studie kregen 60 deelnemers 6 maanden lang of iedere twee weken 1.250 mcg vitamin D of een placebo. Na zes maanden hadden de deelnemers in de vitamine D groep duidelijk betere bloedwaarden vitamine D, bloedsuikerwaarden, gunstige effecten op de metabole profielen en flinke verlaging van markers van ontsteking en oxidatieve stress.

 • Uit een studie blijkt dat de kruiden rozemarijn, marjolein en oregano net zo effectief als medicijnen de bloedsuikerwaarden bij diabetici kunnen regelen. Extracten van deze kruiden remmen het enzym dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4) op dezelfde manier als medicijnen bij diabetes, de zgn. DPP-4 remmers doen. De kruiden remmen ook het enzym tyrosine-fosfatase waardoor een betere insuline controle ontstaat.

 • Een tip bij de bereiding van pasta's. Bij pasta worden volgens een proef koolhydraten omgezet tot onverteerbaar zetmeel door afkoeling na het koken. Koude of weer opgewarmde pasta bevat daardoor veel minder koolhydraten en veel onverteerbaar zetmeel en geeft daardoor veel lagere bloedsuikerpieken na het eten. Deze omzetting bij afkoeling gebeurt trouwens niet alleen bij pasta's doch bij alle zetmeelrijke voeding zoals o.m. granen, waaronder rijst, aardappels (ook de zoete) en allerlei bonen.

 • Let op: De combinatie roken en diabetes blijkt volgens onderzoek onder ruim 53.000 deelnemers de kans om dood te gaan sterk te vergroten. Deelnemers met diabetes type-2 en die ook grote rokers waren bleken zo wat twee keer meer kans te hebben om dood te gaan dan zij die geen diabetes hadden. Vrouwelijke rokers met diabetes bleken ook een duidelijk grotere kans te hebben op longkanker

 • Let op: Volgens studie zorgt diabetes voor een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang, kijk daar hoe dit te voorkomen.

 • Let op: Volgens studie geeft prediabetes en diabetes een duidelijk verhoogde kans op alvleesklierkanker. Iedere verhoging van de nuchtere bloedsuikerwaarde met 0,56 mmol/l (10 mg/dl) geeft 14% meer kans op het krijgen van alvleesklierkanker.

 • Let op: Er waren al vermoedens dat de ziekte diabetes een verhoogde kans op kanker kon geven uit een grote wereldwijde analyse onder bijna 20 miljoen mensen blijkt nu dat het hebben van zowel diabetes type-1 als type-2 de kans op kanker doet verhogen. Voor vrouwen is die kans 27% hoger en voor mannen 19% hoger, in vergelijking met personen zonder diabetes.

 • Let op: Het veel gebruikte medicijn metformine geeft volgens studies Ļ een grotere kans op een vitamine B12 tekort, volgens een andere studie kans op te lage bloedwaarden van het schildklierhormoon.

 • Let op: Het per injectie toegediende medicijn Victoza zorgt behalve voor veel bijwerkingen ook, volgens de FDA, voor een hoger risico op schildklierkanker. Volgens ander onderzoek is de kans groot dat bij langer gebruik (> 250 dagen) door Victoza niet meer maar net minder insuline geproduceerd wordt, een averechts effect dus.

 • Let op: Het medicijn Pioglitazon geeft volgens studie een duidelijk hogere kans op blaaskanker.

Vanwege hetzelfde risico op hart- en vaatziektes van diabetespatiŽnten als hartpatiŽnten zijn goede cholesterolwaarden en bloeddruk zeer belangrijk. Volgens onderzoek hebben vrouwen, jonger dan 60 jaar, met diabetes een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziektes.

 

Extra aandacht dan voor:

 • Veel tuinkruiden

 • Meer vette vis met veel omega-3 vetzuren

 • Minder rood vlees

 • Voeding met veel sulforafaan, kurkuma en resveratrol

 • Extra vitamine B3 (niacine) voor verhoging van het goede cholesterol (HDL)

 • Granaatappel(sap)

 • Goede bloedwaarden vitamine D zorgt voor lagere bloedsuikerwaarden, lagere bloeddruk, betere cholesterolwaarden, minder ontstekingen in de bloedvaten, minder gewicht en een betere stemming.

 • Regelmatig bewegen doet bij diabetes volgens onderzoek de kans op hart- en vaatziekte fors verminderen.

 • De binnenkant van slagaders is bedekt met een laagje aaneengesloten endotheelcellen. Deze laag is heel belangrijk voor onder meer soepele vaten, een goede bloeddruk en als beschermingslaag. Regelmatig hoge bloedsuikerwaarden, zoals bijv. bij diabetes kunnen echter dit endotheel beschadigen waardoor ontstekingen ontstaan in de vaten, het begin van aderverkalking. Uit onderzoek blijkt in detail hoe hoge bloedsuikerwaarden het endotheel beschadigen waardoor het endotheel poreus wordt en waardoor cholesterol, calcium en andere stoffen die vervoerd worden zich in de wand kunnen vestigen. Ook is in detail gebleken hoe de bioactieve stof resveratrol in de voeding dit poreus worden van het endotheel volledig tegen kan gaan, ook bij hoge bloedsuikerwaarden.

 • Volgens een studie is het beter minder zout te gebruiken om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Dagelijkse natrium inname van 5,9 gram ( = 15 gram keukenzout) blijkt twee keer meer kans te geven op hartproblemen dan met een inname van 2,8 gram natrium (= 7 gram keukenzout) per dag. Een zoutrijk dieet zorgt ook voor hogere HbA1c (geglyceerd hemoglobine) waarden en daardoor minder controle over de bloedsuikerwaarden.

 • Uit een kleine studie onder diabetici blijkt dat het dagelijks eten van pistachenoten goed is tegen hart- en vaatziektes. Dagelijks twee porties pistachenoten zorgden voor een duidelijk lagere bloeddruk, minder weerstand in de bloedvaten en een beter functionerend hart met een groter slagvolume. Een andere studie laat zien dat 5x in de week 30 gram noten bij diabetici de kans op hart- en vaatziektes met 17% doet verminderen en de kans om hieraan dood te gaan wel met 34% doet afnemen.

Voetproblemen komen vaak voor bij mensen met diabetes. In het ergste geval leiden ze zelfs tot amputatie. Een Zweedse studie (Jan. 2013) heeft laten zien dat het aantal amputaties met de helft kan afnemen: door speciale schoenzooltjes, voetverzorging en regelmatige controles.

 

Chronische huidwonden ver tonen buitensporige hoeveelheden reactieve zuurstofdeeltjes (ROS) en daardoor een chronische ontsteking. Door ROS samen met de vorming van een biofilm, een bacterieel verdedigingsmechanisme, willen wonden niet genezen. Voor mensen bijv. met diabetes type-2 is dat een gevaarlijke situatie. Uit onderzoek blijkt nu dat sterke antioxidanten als vitamine E en glutathion verhogende supplementen de hoeveelheid ROS duidelijk kunnen verminderen en de glutathion werking duidelijk kunnen verbeteren waardoor ook de biofilm afgebroken wordt.

 

 

Meer voeding bij en tegen diabetes

 

 


 

ļĻ≤ Belangrijke samenvattingen uit Voeding Tips

 

ļ Het is beter fruit niet te schillen.

Was wel altijd eerst de schil. In de schil zitten veel nuttige (bioactieve) voedingsstoffen die verloren gaan als we het fruit schillen. Schillen helpt ook niet echt om bestrijdingsmiddelen te verwijderen want die kunnen ook verder in het product zitten dan de schil. Koop daarom biologisch geteeld fruit zonder bestrijdingsmiddelen.

 

Ļ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of  bakken (behalve af en toe volgens onderzoek dan wel in extra virgin olijfolie) of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groenten (zoals bijv. sla) en ter bestrijding van mogelijke vervuiling met kwik het eten van vis combineren met speciale voeding. Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet gezond dus.

 

Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen bewaren alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.

 

(22-06-2019)

                                                                    Printen