Home / Nieuws / ...

 

Light frisdrank zorgt voor overgewicht
Drink je elke dag light frisdrank? Dan krijg je op termijn drie keer meer buikvet dan mensen die dat niet doen. Dat toont een studie aan het Health Science Center van de universiteit van Texas aan. 
Een team wetenschappers analyseerde de frisdrankgewoonten van 749 personen van 65 jaar en ouder. Zij werden over een periode van negen jaar af en toe geëvalueerd. Zij moesten ze meermaals zeggen hoeveel frisdrank ze consumeerden en of ze de voorkeur gaven aan light drankjes of hun normale varianten.
Uit de antwoorden blijkt dat de buikomtrek van mensen die dagelijks light drank dronken na de studieperiode zo’n 8,1 centimeter groter was. Wie af en toe een light frisdrankje dronk, zag zijn buikomtrek met 4,6 centimeter toenemen. De omtrek van mensen die nooit light frisdrank dronken was maximaal 2 centimeter groter geworden. Tijdens het onderzoek werden alle andere factoren die een invloed kunnen hebben op een grotere buikomtrek zoals diabetes, roken en lichaamsbeweging geëlimineerd.
Lichaam in de war
‘Gewone suiker zorgt voor een verzadigd gevoel. Je lichaam weet dat het energie krijgt in de vorm van calorieën en dat deze zullen ‘blijven plakken’ als je niet gaat sporten. Maar artificiële suikers zoals in light frisdrank brengen ons lichaam in de war. Onze hersenen kunnen de link niet meer leggen tussen zoetigheid en calorieën. Dat kan tot gewichtstoename leiden en de nood aan nog zoetere snacks aanwakkeren’, zegt auteur van de studie Helen Hazuda, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Texas. Ze voegt er nog aan toe dat mensen die al overgewicht hebben er het meeste buikvet bij krijgen. ‘Ze denken dat ze iets goeds doen door het drinken van kunstmatig gezoete dranken, maar eigenlijk is het helemaal contraproductief.’
'Het ligt niet aan de lighdranken, maar aan het gedrag van de lightdrinkers', zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie in het programma 'Nieuwe Feiten' op Radio 1. 'Want wie drinkt er light? Dat zijn vaak mensen die al gewichtsproblemen hebben en light drinken om dat onder controle te houden. Het kan dat die maatregel van lightdrank drinken onvoldoende is om gewicht te verliezen, dat er ook andere maatregelen nodig zijn. Want doorgaans onderschatten mensen ook wat ze allemaal binnenkrijgen op een dag. Ik heb ooit een soortgelijk onderzoek gedaan bij militairen en daaruit bleek ook dat lightdranken een goede voorspeller zijn van latere gewichtsproblemen. Gewoon omdat wie light dronk, al problemen hàd met zijn gewicht aan het begin van het onderzoek'.
Bron: Nieuwsblad.be
De studie. (Maart 2015)


 


Printen

 

 

Reacties: