Home / ...

Zuur-base evenwicht

Ons bloed is van nature licht basisch (pH tussen 7,35 en 7,45) en het lichaam zal ook altijd proberen dit zo te houden. Daardoor kan er ook meer zuurstof opgenomen worden in het lichaam wat weer belangrijk is tegen het ontstaan van allerlei chronische ziektes.

Langdurige consumptie van een zure voeding leidt uiteindelijk tot chronische ontstekingen en ook schade aan de gewrichten.

Langdurig weinig zuurstof in de lichaamscellen lijkt de primaire oorzaak van het ontstaan van kanker te zijn. Onderzoek laat zien dat hierdoor het tumorweefsel nogal zuur is en wellicht kan basenvormende voeding de tumor aanpakken en minder agressief maken, want dit gebeurde wel bij muizen door natriumbicarbonaat aan het drinkwater toe te voegen.

Bij een overschot aan zuren hoopt het zuur zich op in het lichaam, omdat de nieren niet voldoende kunnen bufferen. De nieren zijn niet alleen verantwoordelijk voor de vochtbalans maar ook voor het zuur-base evenwicht in het lichaam. Hiertoe worden zuren in de nieren gebufferd (gebonden en geneutraliseerd) waarna ze uitgescheiden worden. Voor dit bufferen is fosfaat nodig. Als de nieren, door teveel zuren, onvoldoende kunnen bufferen wordt het nodige fosfaat vrijgemaakt uit de botten, waarmee automatisch ook calcium uit de botten wordt meegenomen. Botten bestaan nl. grotendeels uit calciumfosfaat.

Te veel basen geven geen problemen, omdat zij zich binden met koolzuur wat in de longen geproduceerd wordt en wat normaal uit geademd wordt.

 

Voeding die veel zuren produceren in het lichaam, zoals in het bloed als in de urine, zijn een stimulans voor allerlei ziektes zoals: reuma, jicht, osteoporose of botontkalking, vermoeidheid, hart- en vaatziektes, nierproblemen, insulinetolerantie, diabetes, huidproblemen, een grotere vatbaarheid voor infectieziekten en kanker. Bacteriën, zoals bij een urineweginfectie, houden van een zure omgeving en kunnen niet tegen een meer basisch milieu.

Langdurig overschot aan zuren leidt tot dunnere botten en minder spiermassa en tekorten aan calcium en magnesium. Tekorten aan magnesium kunnen weer leiden tot spierkrampen, hartritmestoornissen en onrust.

Doch niet alleen langdurig een overschot aan zuren doch ook een tekort zorgt volgens onderzoek voor een duidelijke grotere kans op botbreuken.

 

Een te hoog gehalte aan urinezuur in het lichaam verstoort ook het zuur-base evenwicht. 

Een stijging kan in de hand gewerkt worden door bepaalde geneesmiddelen (vb. plaspillen), bepaalde ziekten, voeding met veel dierlijke eiwitten of purinerijke voeding. Voorbeelden van purinerijke voeding zijn orgaanvlees, vis, schaaldieren, gevogelte, linzen en alcohol. Een studie laat zien dat een hoog gehalte aan urinezuur in wel 24% van de gevallen deels aangeboren of erfelijk bepaald is en dat voeding gemiddeld weinig invloed heeft op het gehalte aan urinezuur. Bier, wijn, sterke drank, frisdranken, aardappel, gevogelte en rood vlees geven wat verhoging en eieren, pinda's, ontbijtgranen, kaas, bruin brood, boter en fruit (niet citrusfruit) wat verlaging.

Een daling is te bereiken door veel water drinken, calciumrijke voeding en foliumzuur (verhindert vorming xanthine oxidase, een enzym dat verantwoordelijk is voor urinezuur vorming).

Uit een studie blijkt dat hoge waarden urinezuur mede de oorzaak zijn van het ontstaan van het metaboolsyndroom. Hoge waarden urinezuur in het lichaam kunnen ook het gevolg zijn van het eten en van veel fructose. De laatste tientallen jaren is het gehalte fructose in de voeding aanzienlijk toegenomen en wellicht is dat dan mede een verklaring voor de sterke stijging van het aantal mensen met het metaboolsyndroom. 

Langdurig hoge waarden urinezuur kunnen volgens onderzoek de kans op een vroegtijdige dood flink versnellen.

Te weinig urinezuur blijkt ook weer niet goed te zijn omdat volgens onderzoek urinezuur ook een krachtige antioxidant tegen kanker is. Volgens onderzoek zijn goede waarden urinezuur, zeker voor vrouwen, belangrijk voor het behoud van longfuncties bij het ouder worden.

 

In het lichaam blijft na het verteren van voedsel altijd een zure of een basische "rest" over. 

 

Zo zorgen voedingsmiddelen zoals vlees, vis, brood, boter, kaas, eieren en voeding met veel eiwitten en zo ook veel dierlijke vetten na de verbranding voor een zuuroverschot in het lichaam.

Koffie, zwarte thee, alcohol en suiker zijn bijzonder zuurvormend. Geraffineerde producten, die over het algemeen (bijna) geen mineralen meer bevatten, zijn ook sterk zuurvormend. Ook melk en zuivelproducten werken zuurvormend.  

 

Aardappelen, groenten en fruit, met als uitschieters grauwe erwten, sojabonen, rammenas, spinazie, abrikozen, rozijnen en gedroogde vijgen veroorzaken daarentegen een basenoverschot. Alhoewel bepaald fruit zoals o.m. sinaasappels, citroenen, grapefruits en tomaten op zich zuur zijn maar in het lichaam werken ze toch basisch.  

 

Voedingsmiddelen die overwegend "metalen" zoals kalium, natrium, calcium, magnesium en/of ijzer bevatten zijn over het algemeen basenvormend,  voedingsmiddelen die de niet-metalen fosfor, chloor en/of zwavel bevatten zuurvormend zijn.  

 

De ideale voeding bevat een basenoverschot met minimaal 2 maal meer basenvormende dan zuurvormende voedingsmiddelen.

Sommige zuurvormende producten kunnen toch heel gezond zijn, zoals bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Het gaat erom de voeding zodanig samen te stellen dat er uiteindelijk een basenoverschot ontstaat.

 

Dagelijks inname van kaliumbicarbonaat (zo ook kaliumcitraat) zorgt voor een meer basische zuurgraad.

De inname van natriumbicarbonaat doet dat ook op voorwaarde dat de totale dagelijkse inname van kalium hoger is dan die van natrium. (In de nieren wordt het zuur waterstof ion samen met kalium afgegeven aan de urine in de nier tubulus, en natrium werkt in dat proces juist de verkeerde richting op.) Goede bloedwaarden carbonaat zijn belangrijk om zuren effectief in de nieren uit het lichaam te verwijderen. Onderzoek laat zien dat zeker bij ouderen goede bloedwaarden bicarbonaat belangrijk zijn voor een langleven.

Tabel
De waarden in onderstaande tabel hebben betrekking op rauwe producten (per 100 gram). Bij het koken van groenten gaan waardevolle basenvormende mineralen verloren. Kook groenten daarom zo kort mogelijk en verwerk het groentenat in soep of saus, behalve van nitraatrijke groeten zoals spinazie en andijvie, dit groentenat kunt u het best wegdoen.
+ basenvormend
- zuurvormend

 

Groenten
aardappelen + 7
aardperen - 10
andijvie + 5
artisjok - 5
asperges - 1
avocado + 11
bleek selderij + 8
bloemkool + 5
boerenkool + 10
brandnetels + 10
broccoli + 4
champignons + 5
doperwten vers + 3
grauwe erwten + 49
komkommer + 30
knoflook + 10
knolselderij + 11
koolraap + 10
koolrabi + 6
mierikswortel + 3
paardebloem + 19
paprika + 5
pastinaak + 9
peterselie + 9
peultjes + 3
pompoen + 2
postelein + 10
prei + 7
raapstelen + 7
radijs + 5
rammenas + 40
rode biet + 12
rode kool + 4
savooien kool + 3
schorseneren + 2
selderij + 11
sla + 5
snijbonen + 5
sperziebonen + 12
spinazie vroeg + 8
spinazie laat + 27
spitskool + 14
spruitjes - 12
tomaten + 14
uien + 3
veldsla + 14
venkel + 4
witte kool + 10
witlof - 2
wortelen + 10


Vruchten
aalbes + 2
aardbei + 2
abrikozen + 35
ananas + 5
appel + 1
banaan + 5
bessen + 2
bramen + 8
citroen + 10
druiven + 3
framboos + 5
grapefruit + 10
kers + 7
kruisbessen + 6
mandarijnen + 6
meloen + 8
peer + 3
perzik + 8
pruim + 5
rabarber + 10
sinaasappel + 9
vijgen, gedroogd + 28


Zuivelproducten
boter - 5
kaas mager - 5
kaas - 10
kippen eiwit - 25
kippen eigeel - 8
margarine - 7
melk - 3
room + 3
yoghurt - 5

Vlees en vis
paling - 7
haring - 17
kabeljauw - 5
kip - 25
schelvis - 16
vet - 50
vlees - 24
zalm - 3

Graan en meelproducten
brood volkoren - 5
gerst - 9
gerstemeel - 20
gierst - 9
haver - 10
maïs + 2
rijst wit - 11
rijst zilvervlies - 18
rogge - 11
roggemeel - 16
tarwe - 8
tarwemeel - 3

Diversen
amandelen - 1
bruine bonen - 4
cacao - 5
cashewnoten - 2
dadels + 9
kapucijners - 4
kastanjes + 12
kiemen + 18
kikkererwten - 3
koffie - 8
kokos + 4
krenten + 5
linzen - 10
olie plant. - 12
olijven - 4
pinda's - 10
rozijnen + 25
sojabonen + 35
sojakaas tofu + 4
walnoten + 8
witte bonen - 2

(29-01-2021)

Printen