Home / Voeding / ...

Brood

Brood wordt al duizenden jaren door mensen gegeten. Brood is een veel gebruikt dagelijks voedingsmiddel in Europa, Amerika en grote delen van Azië.

Brood wordt standaard gemaakt van gemalen graankorrels, water, een rijsmiddel als gist of zuurdesem, en meestal wordt wat zout toegevoegd. 

De bakker kan aan het brood nog andere ingrediënten toevoegen die vooral de de houdbaarheid en wellicht de kwaliteit van het brood moeten verbeteren zoals "broodverbeteraars" en additieven.

Bij speciale soorten brood worden nog andere toevoegingen gedaan, zoals vet, melk, ei, suiker, vruchten, noten, zaden of specerijen en zo is er een enorme verscheidenheid aan broden, vaak per land of streek verschillend.

100 gram brood bevat gemiddeld 30-45 gram water, 35-50 gram koolhydraten waarvan de meeste in de vorm van zetmeel, 9-13 gram eiwitten, 2-4 gram vetten en 1-7 gram voedingsvezels. Een meer uitgebreide lijst vindt u hier.

Verder kunnen de eiwitten, afhankelijk van de graansoort, bestaan uit gluten en kan brood nog resten fytinezuur bevatten, dit afhankelijk van zowel graansoort als bereiding. 

 

Het verschil in "standaard" broden zit voornamelijk in de graansoort, de manier van malen van de graankorrels, het rijsmiddel wat gebruikt wordt en niet te vergeten de bereiding en het bakken.

 

Graansoort

Graankorrels en het malen

Het rijsmiddel

Bereiding

Conclusie

 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                 Printen      

 

(25-07-2020)