Home / Nieuws / ...

 

Bewegen vertraagt ouderdomsbeperkingen
Regelmatig bewegen vertraagt de negatieve gevolgen van veroudering bij mensen met aandoeningen als artrose, cognitieve beperkingen en urine-incontinentie.
Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidspsycholoog en TNO-onderzoeker Erwin Tak. Een lichamelijk actieve leefstijl of een specifiek oefenprogramma kan beperkingen in het dagelijks leven van ouderen voorkomen of verminderen.
Minder kans op beperkingen
Regelmatig bewegen blijkt de kans op beperkingen met ruim 50 procent te reduceren, toont Tak aan. Opvallend is ook dat dit geldt voor ouderen die al lichte beperkingen hebben, stelt de promovendus.
Oefenprogramma
Tak toont aan dat het proces van voortschrijdende beperkingen proactief te vertagen is via een oefenprogramma. Dit geldt zelfs tot op hoge leeftijd en bij kwetsbare ouderen.
Uitdaging
Tak: 'De grootste uitdaging zal zijn om ouderen aan het bewegen te krijgen en vooral te houden. Slechts een kwart van de ouderen die meedoen met een oefenprogramma blijft na afloop bewegen. Aandacht voor kwalitatief goede instructeurs en de fysieke klachten van deelnemers kan dit verbeteren.'
Proefschrift
Erwin Tak is gepromoveerd op zijn proefschrift 'Reducing the impact of geriatric conditions by physical activity'.
Bron: VUmc (November 2013)Printen

 

 

Reacties: