Home / Nieuws / ...

 

Vitamine D en de hersenen*
Vitamine D speelt een belangrijke rol in het behoud van gezonde botten, maar een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Kentucky laat zien dat tekorten aan deze vitamine schade aan de hersenen en andere organen kan veroorzaken.
De resultaten, toonde aan dat wanneer middelbare leeftijd ratten een dieet met weinig vitamine D gedurende enkele maanden kregen, ontwikkelden zij vrije radicalen schade aan de hersenen. Ze waren ook minder goed in cognitieve tests wat betreft leren en geheugen. De onderzoekers zagen dat verscheidene hersenenprote´nen duidelijk hogere waarden vertoonden bij lage bloedwaarden vitamine D en dat dit bijdraagt tot duidelijke nitrosatieve stress in de hersenen wat kan leiden tot cognitieve achteruitgang.
De onderzoekers zeggen dat tekorten aan vitamine D steeds meer voorkomen en de effecten daarvan op de vergrijzing van de hersenen niet moet worden onderschat want voldoende vitamine D is noodzakelijk om schade door vrije radicalen in de hersenen en de daaropvolgende schadelijke gevolgen te voorkomen. Abstract van de studie. (Februari 2014)

Printen

 

 

Reacties: