Home / Nieuws / ...

 

Gezonde darmen tegen diabetes*
Uit een Finse studie blijkt dat gezonde darmen belangrijk zijn tegen het krijgen van diabetes type-2. De twee honderd deelnemers aan de studie hadden allen overgewicht en een slecht suikermetabolisme en zo veel kans om diabetes te krijgen. Doch slechts de helft van de deelnemers kreeg inderdaad diabetes. Het verschil tussen beide groepen was gelegen in de hoeveelheid indoolpropionzuur in de darmen van de deelnemers. De deelnemers die geen diabetes ontwikkelden hadden duidelijk hogere waarden indoolpropionzuur in hun darmen. Indoolpropionzuur zorgt o.m. voor dat de alvleesklier meer insuline kan produceren. Meer indoolpropionzuur wordt in de darmen gevormd bij voeding rijk aan volkoren granen en rijk aan vezels.
De studie. (April 2017)


Healthy gut bacteria protects against type 2 diabetes
In the end, it always seems to go back to the gut and how healthy it is. Diabetes is another disease that can be prevented if we have plenty of 'good' bacteria in our intestines, researchers have discovered this week.
High levels of an acid in the gut—which is produced by intestinal bacteria—stop the development of type 2 diabetes, known as the lifestyle disease because it's associated with a bad diet.
Indolepropionic acid in the gut also helps the pancreas produce more insulin, which is used to break down sugars in food, researchers at the University of Eastern Finland have discovered.
In turn, the gut produces more of the acid when we eat wholegrain and fibre produce. Eating less saturated fats also helps encourage the production of the acid, the researchers say.
The researchers discovered the important role the acid plays in diabetes when they assessed 200 people who were all overweight and were not processing glucose, the blood sugar, properly.
Although they were all candidates for diabetes, only half of them actually developed the disease. The one big difference was that those who remained diabetes-free had high levels of indolepropionic acid in their gut.

De door de computer vertaalde Engelse tekst (let op: gelet op de vaak technische inhoud van een artikel kunnen bij het vertalen wellicht vreemde en soms niet helemaal juiste woorden en/of zinnen gevormd worden)

 

Gezonde darmbacteriën beschermt tegen diabetes type 2
Op het einde, het lijkt altijd terug te keren naar de darm en hoe gezond het is te gaan. Diabetes is een ziekte die kan worden voorkomen als we hebben genoeg van de 'goede' bacteriën in onze darmen, hebben de onderzoekers deze week ontdekt.
Hoge niveaus van een zuur in de darm die wordt geproduceerd door darmbacteriën-stoppen met de ontwikkeling van type 2 diabetes, zogenaamde lifestyle ziekte, omdat het is geassocieerd met een slechte voeding.
Indolepropionic zuur in de darm helpt ook de alvleesklier meer insuline, die wordt gebruikt suikers in voedsel af te breken, onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland hebben ontdekt.
Op zijn beurt, de darm produceert meer van het zuur als we eten volkoren en vezels produceren. Het eten van minder verzadigde vetten helpt ook stimuleren de productie van het zuur, zeggen de onderzoekers.
De onderzoekers ontdekten de belangrijke rol die het zuur speelt bij diabetes als ze 200 mensen die allemaal te zwaar waren en werden niet de verwerking van glucose, de bloedsuikerspiegel, de juiste wijze beoordeeld.
Hoewel ze alle kandidaten voor diabetes, maar de helft van hen daadwerkelijk ontwikkelde de ziekte. Het enige grote verschil was dat zij die diabetes-vrij hadden hoge niveaus van indolepropionic zuur bleef in hun darm.


Printen

 

 

Reacties: