Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij diabetes type 2:   

 Balsempeer

 Broccoli

Amandelen

Moerbei

Aroniabessen

Soja yoghurt

Appels

Haver

Grapefruit

Blauwe bosbes

 

Gezonde kruiden bij diabetes type 2:

 

 Kaneel

Mariadistel

Kruidnagels

Kamille (thee)

Kurkuma

Cornsilk

Agaricus blazei

Nopal

 

Goede supplementen bij diabetes type 2:

 

 Vitamine B1

Astaxanthine

 

Gezonde nutriŽnten bij diabetes-2:

 

 Vitamine B1

Magnesium

Resveratrol

Naringenine

Astaxanthine

 

Opmerkingen:

 

Bij nuchtere bloedsuikerwaarden hoger dan 7 mmol/l (125 mg/dl) is doorgaans sprake van diabetes.

Bij lagere bloedsuikerwaarden, maar wel hoger dan 5,6 mmol/l (100 mg/dl) is sprake van prediabetes, een situatie die met de adviezen hieronder kan worden verbeterd en zelfs omgekeerd.

 

Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van diabetes type-2 is insulineresistentie die op zijn beurt voor een groot deel te wijten is aan een vette lever, omdat veel vet in de lever (en vaak dan ook het vet in de spieren) het insuline-glucose mechanisme verstoort waardoor langdurig teveel glucose in het bloed circuleert. Hier nog een studie die dat verklaart.

Uit een analyse blijkt dat toegevoegde suikers aan de voeding (en drank) in de vorm van fructose de belangrijkste oorzaak zijn van de enorme groei in het aantal mensen met diabetes type-2. Suikers, andere dan fructose, blijken duidelijk minder invloed te hebben. Fructose zit ook in veel groenten en fruit, inname hiervan is in tegenstelling tot de toegevoegde fructose in de voeding alleen maar goed voor de gezondheid en lijkt te beschermen niet alleen tegen diabetes toch ook tegen hart- en vaatziektes en meer metabole ziektes.

 

Diabetes type-2 lijkt volgens onderzoeken wellicht ook te stoppen waardoor normale insulinewaarden ontstaan, als u zich aan onderstaande adviezen houdt. Een Nederlands project, Keer diabetes om, laat zien dat het inderdaad kan werken. Hier een studie die dat ook laat zien, zelfs voor mensen die al 10 jaar diabetes hebben, als ze bij overgewicht maar gewicht verliezen. Uit een andere studie onder 306 mensen met diabetes type-2 en overgewicht (BMI >27) blijkt dat duidelijk gewichtverliezen de ziekte diabetes in de meeste gevallen kan doen stoppen. De helft van de deelnemers kregen 3-5 maanden lang geen medicatie meer en een dieet om af te vallen van dagelijks max. 850 kcal en daarna adviezen om hun gewicht te behouden. Gemiddeld kon de helft van deze deelnemers hun bloedsuikerwaarden terug brengen tot normale waarden en hoefden geen medicatie meer te nemen. Hoe meer kiloís afgevallen waren hoe beter het resultaat. 86% van de deelnemers die 15 kg verloren hadden bleken geen diabetes meer te hebben terwijl dit maar bij 34% van de deelnemers die 0 -5 kg verloren het geval was. Nog studies Ļ    met vergelijkbare resultaten bij gewichtsverlies. Andere onderzoekers laten zien dat vasten de ziekte diabetes zowel type-1 als type-2 kan omkeren. Vier dagen vasten met voeding met maximaal 750-1.000 calorieŽn per dag lijkt in staat te zijn om de alvleesklier te herprogrammeren waardoor weer voldoende insuline aangemaakt wordt. Uit nog een studie onder 83 mensen met al langer dan drie jaar de ziekte diabetes type-2 blijkt dat aanpassing van de voeding kan zorgen dat de mensen geen diabetes meer hebben. De aanpassing betrof wat minder eten, voeding met een lagere glycemische belasting en wat meer bewegen. Na vier maanden waren 40% van de deelnemers al diabetesvrij en hadden geen medicijnen meer nodig. Het grootste verschil werd bereikt door dagelijks 500 tot 700 cal. minder te eten en de bewerkte en geraffineerde koolhydraten te vermijden. Hier nog een studie die dat ook laat zien. Diabetes blijkt ook te stoppen te zijn door volledig veganistisch te gaan eten, zo blijkt uit een studie. Een andere studie laat zien dat dagelijks voeding rijk aan kurkuma ook het begin van diabetes type-2 kan doen stoppen en zelfs doen omkeren.

Volgens studie kan het verliezen van (ectopisch) vet in de alvleesklier de ziekte diabetes doen stoppen. Een andere studie laat zien dat bij een afvaldieet aanvulling met voedingsvezels in de vorm van inuline niet alleen het afvallen gestimuleerd wordt doch ook dat daardoor duidelijk meer ectopisch vet afgebroken wordt. Zes maanden lang koolhydraatarme voeding (tot max. 26% koolhydraten van de totale hoeveelheid dagelijkse energie) kan volgens een andere studie zorgen voor een duidelijke hogere kans bij mensen met diabetes type-2 om de ziekte om te keren.

Ter voorkoming:

X Een mediterraan dieet vermindert de kans op diabetes met ruim 80% ga daarbij ook nog eens wat meer bewegen en de kans op diabetes is te verwaarlozen, zelfs bij een verhoogde genetische kans op deze ziekte. Een mediterraan dieet zorgt volgens onderzoek voor geen verhoogde kans meer op deze ziekte.

X De bioactieve stof in olijven en olijfolie, de polyfenol oleuropeÔne blijkt uit een studie belangrijk tegen het krijgen van diabetes type-2. OleuropeÔne zorgt, zo blijkt uit de studie, voor meer aanmaak van insuline en gaat de toxische eigenschappen tegen van de stof amyline, een stof die in de beginfase van diabetes in hoge mate geproduceerd wordt en  niet aangepakt kan leiden tot amyloÔdneerslagen in en rondom de cellen in de alvleesklier.

X Uit een grootschalige studie blijkt dat meer plantaardige voeding zorgt voor een duidelijk lagere kans op diabetes type-2. Gemiddeld zorgt meer plantaardige voeding voor 20% minder kans op diabetes. Doch als ook nog eens gezonde plantaardige voeding zoals volkoren, granen, fruit, groenten, noten en bonen en peulen gegeten wordt geeft dat 34% minder kans op diabetes. Hier nog studies Ļ die dat bevestigen. Let wel op want voeding rijk aan geraffineerde granen en suikerrijke frisdranken zorgt voor een 16% hogere kans op diabetes type-2.

X Uit een studie blijkt dat het regelmatig eten van bonen en peulen de kans op diabetes type-2 duidelijk kan doen verminderen. Zij die de meeste bonen en peulen aten (3 porties van 60 gram per week) bleken wel 35% minder kans te hebben op het krijgen van diabetes. Het eten van linzen bleek de kans op diabetes het meest te verkleinen zo doet een keer per week een portie ( 60 gram) linzen de kans op diabetes met 33% verlagen. Een andere studie bevestigt deze resultaten en laat zien dat het eten van linzen kan zorgen voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden.

X Dagelijks een goed ontbijt, met weinig koolhydraten en veel eiwitten en gezonde vetten zorgt voor duidelijke lagere bloedsuikerwaarden en lagere bloeddruk. Belangrijk lijkt het volgens onderzoek om zoveel mogelijk plantaardige eiwitten te eten. Een Duitse studie onder bijna 100.000 mensen laat zien dat het overslaan van het ontbijt wellicht de kans op diabetes type-2 kan verhogen. Hoe vaker iemand het ontbijt oversloeg hoe hoger de kans op diabetes was, zo blijkt uit de studie, zeker bij mensen met overgewicht. Vier keer in de week het ontbijt overslaan zorgde zelfs voor een 50% hogere kans op diabetes type-2. De onderzoekers vermoeden dat het ontbijt overslaan wellicht zorgt voor het eten van meer (ongezonde) tussendoortjes en denken mensen met overgewicht door niet te ontbijten hun dagelijkse inname van calorieŽn te verlagen. Een kopje koffie op de nuchtere maag zorgt voor bloedsuikerwaarden die wel de helft hoger zijn dan als eerst ontbeten wordt, zo laat een kleine studie zien.

X Dagelijks zelf uw maaltijden klaar maken verlaagt volgens onderzoek de kans op het krijgen van diabetes aanzienlijk.

X Dagelijks verschillende noten zorgt voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden en daardoor minder kans op diabetes. Volgens een groot onderzoek doet 20 gram noten per dag de kans op diabetes type-2 al met 40% verlagen.

X Hoge bloedwaarden vitamine D doen de kans op diabetes type-2 flink verminderen. Bloedwaarden van liefst 40 ng/ml doen de kans op diabetes volgens langjarig onderzoek het meest afnemen. Een andere studie laat zien dat het nemen van vitamine D-supplementen de voortgang van diabetes type-2 kan vertragen en mogelijk zelfs prediabetes doen omkeren. Hoge doses vitamine D (van 125 mcg/dag) helpen het lichaam zijn vermogen terug te krijgen om bloedsuikers te verwerken. Diabetici zijn insulineresistent geworden en kunnen glucose daarom niet goed afbreken. Zes maanden lang deze hoeveelheid vitamine D, ook bij hen met normale vitamine D bloedwaarden, verbeterde het glucosemetabolisme aanzienlijk. Hier nog een onderzoek hoe vitamine D diabetes doet tegengaan.

X Zo ook voeding rijk aan kurkuma en vezels. Hoe voeding rijk aan vezels beschermt tegen overgewicht en diabetes type-2 kunt u in dit wetenschappelijk onderzoek zien. Hier nog onderzoeken Ļ  die het belang van veel vezels, vooral van granen, ter voorkoming van diabetes laten zien.

X Voeding rijk aan volkoren granen, vooral van gerst en rogge en noten, fruit en vooral (blad)groenten is belangrijk ter voorkoming van diabetes type-2. Een andere studie laat zien dat dagelijks voldoende gluten, eiwitten die veel in granen gevonden worden, in de voeding de kans op diabetes type-2 een stuk kleiner maakt.

X Uit een studie blijkt dat gezonde darmen belangrijk zijn tegen het krijgen van diabetes type-2. Voeding rijk aan volkoren granen en rijk aan vezels zorgt voor meer indoolpropionzuur in de darmen. Indoolpropionzuur zorgt o.m. voor dat de alvleesklier meer insuline kan produceren.

X Uit een grote studie blijkt weer eens het belang van meer volkoren granen in de voeding, ook ter voorkoming van diabetes type-2. Zij met dagelijks de meeste volkoren granen (50 gram of meer) bleken duidelijk minder kans te hebben op diabetes, de vrouwen 22% minder en de mannen zelfs 34% minder kans, dan zij met de minste inname van volkoren granen. Het maakte niet uit wat voor granen gegeten werden ( zoals bijv. rogge, tarwe of haver) als ze maar volkoren waren.

X Voeding rijk aan kruisbloemige groenten geeft een lagere kans op het krijgen van diabetes. Een bacterie, de Helicobacter pylori die bij veel mensen voorkomt in de maag kan bij een klein percentage behalve maagpijn, maagzweren of maagslijmvliesontsteking ook verhoogde waarden geglyceerd hemoglobine en diabetes type-2 veroorzaken. Voor bestrijding van deze bacterie is het dagelijks eten van broccoli (een paar rauwe roosjes) goed.

X Het regelmatig eten van druiven verlaagt de kans ook duidelijk.

X Het regelmatig eten van mandarijnen verkleint de kans op diabetes.

X Uit een studie onder ruim 1.800 senioren, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekte blijkt dat het regelmatig eten van walnoten goed is om de kans op diabetes type-2 en hart- en vaatziekte te verminderen. In het lichaam van de walnoot-eters werden wel 19 metabolieten gevonden, waaronder lipiden, purines, carnitines en aminozuren die zorgden dat de kans op diabetes wel 17% lager en de kans op hart- en vaatziekte wel 29% lager was.

X Thee van bosbessenblaadjes is effectief in de bestrijding van beginnende diabetes-2.

X Het regelmatig drinken van koffie (2-4 koppen per dag) verlaagt volgens verschillende onderzoeken de kans op diabetes duidelijk. In koffie zit ook een kleine hoeveelheid cafestol, een di-terpeen die na bereiding, zonder filterpapier, nog in de koffie aanwezig is en bij regelmatige inname volgens voorlopig onderzoek zorgt voor een betere insuline afscheiding, voor lagere bloedsuikerwaarden en daardoor goed lijkt te zijn tegen het ontstaan van diabetes type-2.

X Het regelmatig drinken van zowel zwarte als groene thee, zeker bij een broodmaaltijd lijkt volgens diverse onderzoeken de kans op diabetes duidelijk te kunnen verminderen. Drie kopjes thee per dag doen zorgen voor veel stabielere bloedsuikerwaarden en gaan pieken in bloedsuikerwaarden na het eten tegen. Bioactieve stoffen in thee doen o.m. de enzymen alfa-amylase en alfa-glucosidase vertragen zodat koolhydraten minder snel tot glucose omgezet worden en in de bloedbaan opgenomen worden.

X Gematigd alcoholgebruik doet volgens onderzoek de kans op diabetes type-2 wel gemiddeld met 40% afnemen. Gematigd is voor mannen max. 2 glazen en voor vrouwen 1 glas per dag. Wijn geeft de meeste voordelen, bier iets minder en sterke drank geeft geen voordelen bij mannen doch bij vrouwen bleek sterke drank de kans op diabetes sterk te verhogen.

X Iedere dag een half uur bewegen verlaagt ook de kans flink, ook omdat daardoor meer spiermassa ontstaat en weinig spiermassa (zoals bij overgewicht) doet de kans op hoge bloedsuikerwaarden en diabetes sterk verhogen.

X Een studie onder 4.500 volwassenen laat zien dat de kans op diabetes type-2 duidelijk kleiner kan worden bij wat meer spiermassa. Al af en toe wat krachttraining kan al snel leiden tot wel 30% minder kans op diabetes type-2 zo blijkt uit de studie.

X Regelmatig voeding rijk aan kaneel zorgt voor lagere bloedsuikerwaarden en verlaagt daardoor de kans op diabetes.

X Regelmatig voeding rijk aan magnesium (200 mg/dag) verlaagt de kans op diabetes met de helft.

X Regelmatig voeding rijk aan vitamine K doet de kans op diabetes duidelijk verminderen.

X Regelmatig rauwe knoflook is goed werkzaam tegen het ontstaan van diabetes type-2.

X Ahornsiroop blijkt volgens recent onderzoek nog veel meer bioactieve stoffen te bevatten als al bekend waren. Bioactieve stoffen waarvan bekend is dat die anti-kanker, anti-bacteriŽle en anti-diabetes eigenschappen hebben.

X Drink bij een maaltijd met veel koolhydraten en zetmeel, zoals een broodmaaltijd, groene thee. Hierdoor worden optredende bloedsuikerpieken gehalveerd doordat de bioactieve stoffen in groene thee de afbraak en omzettingen van de koolhydraten en zetmeel danig doet verlagen.

X Voeding rijk aan bŤtacaroteen lijkt de kans op diabetes type-2 duidelijk te kunnen verlagen.

X Van rauwe koffiebonen kunnen extracten worden gemaakt, die veel chlorogeenzuur bevatten en goed zijn om bloedsuikerwaarden duidelijk te verlagen en daardoor de kans op diabetes type-2 tegengaan.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren zorgt voor duidelijk lagere insuline resistentie en daardoor veel minder kans op diabetes type-2.

X Voeding rijk aan flavonoÔden en anthocyanen zorgen volgens onderzoeken voor duidelijk lagere insuline resistentie en daardoor veel minder kans op diabetes type-2.

X Voeding rijk aan fruit, vooral blauwe bessen doet de kans op diabetes duidelijk afnemen, in tegenstelling tot fruitsappen die een hogere kans geven.

X Het regelmatig eten van yoghurt of kwark doet volgens onderzoek de kans op diabetes type-2 duidelijk verminderen. 4,5 keer per week een portie (125 gram en max. 3.9% vet) gefermenteerde producten zoals yoghurt en kwark doet die kans met 28% doet dalen. Als ook nog eens snacks zoals taartjes, pudding, koekjes en chips vervangen werden door magere yoghurt dan daalde kans op diabetes wel met 47%, alles in vergelijking met zij die weinig yoghurt eten. De aanwezigheid van vitamine K(2) in gefermenteerde yoghurt en kwark en hun lage calorische waarde zullen voor een groot deel hiervoor verantwoordelijk zijn.

X Uit twee studies blijkt het belang van voeding rijk aan vette zuivelproducten. Uit een studie blijkt dat hoe meer vette zuivelproducten gegeten worden hoe lager de kans op diabetes type-2 is. Dit in tegenstelling tot andere dierlijk vetten die juiste de kans op diabetes verhogen. Uit de andere studie blijkt dat vette zuivelproducten rijk aan het omega-7 vetzuur trans-palmitoleÔnezuur zorgen voor duidelijk minder kans op het metaboolsyndroom, met lagere bloedsuikerwaarden en lagere bloeddruk.

X Uit een analyse van drie grote studies blijkt dat het regelmatig eten van yoghurt de kans op diabetes type-2 duidelijk kan verminderen. Zuivel in het algemeen bleek nauwelijks invloed te hebben op de kans op diabetes. Alleen het eten van yoghurt bleek goed te zijn en wel voor ieder portie van 28 gram yoghurt per dag neemt de kans op diabetes type-2 met 18% af.

X Nog een studie die laat zien dat het beter is om wel volvette zuivelproducten zoals kaas en yoghurt te eten dan vetarme producten. Het eten van volvette zuivelproducten deed in tegenstelling tot het eten van vetarme producten de kans op diabetes aanzienlijk verlagen, zo blijkt uit de studie

X Volgens een voorlopige studie lijkt het dat proanthocyanen in pure chocolade zorgen voor een betere glucosetolerantie en daardoor een duidelijk lagere kans op het krijgen van diabetes type-2.

X Wellicht kan vitamine A het ontstaan van diabetes type-2 tegengaan zo blijkt uit een voorlopige studie. Bij te weinig vitamine A wordt de dood van bŤtacellen in de alvleesklier bevordert waardoor minder insuline gemaakt kan worden. Bij afwezigheid van vitamine A in de voeding gingen talrijke bŤtacellen dood, verminderde de hoeveelheid insuline en stegen de bloedsuikerwaarden flink. Als dan weer vitamine A aan de voeding toegevoegd werd gingen geen bŤtacellen meer dood, was er sprake van een hogere insulineproductie en weer normale bloedsuikerwaarden. Nog een studie die vergelijkbare resultaten laat zien.

X Een gezond dieet tegen overgewicht, diabetes en hart- en vaatziektes hoeft volgens een studie niet gecompliceerd te zijn, zorg alleen voor dagelijks minimaal 30 gram voedingsvezels in het dieet.

X Ectopisch vet, in de vorm van triglyceriden, bevindt zich op plaatsen waar het niet echt thuishoort bijv. in de lever, in de spieren, in het hart en in de bŤta-cellen van de pancreas. Dit vet verstoort orgaanfuncties en kan zo ook insulineresistentie en diabetes type-2 veroorzaken. Gewicht verliezen zorgt dat ook dit ectopisch vet minder wordt. Uit een kleine studie blijkt nu dat bij een afvaldieet aanvulling met voedingsvezels in de vorm van inuline niet alleen het afvallen gestimuleerd wordt doch ook dat daardoor duidelijk meer ectopisch vet afgebroken wordt en zo de kans op diabetes duidelijk kleiner wordt.

X Uit een studie blijkt dat het eten van eieren goed is ter voorkoming van diabetes type-2. Deelnemers die 4 eieren per week aten bleken 37% minder kans te hebben op diabetes dan zij slechts 1 ei of minder per week aten. Hier nog een studie die vergelijkbare resultaten laat zien.

X Uit een studie blijkt dat dagelijks een frisdrankje vervangen wordt door water of thee en koffie (zonder suiker) de kans op diabetes met 14 tot 25% kleiner wordt.

X Uit een voorlopige studie lijkt het dat het eten van peren (met schil) een bijdrage kan leveren tegen diabetes type-2 en de behandeling daarvan.

X Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van volkoren gerst goed is voor betere bloedsuikerwaarden en minder hongergevoel. Tot wel 14 uur na een maaltijd met volkoren gerst verbetert de stofwisseling met lagere bloedsuiker- en insulinewaarden, een betere insuline tolerantie en minder hongergevoel. Allemaal zaken goed tegen het krijgen van diabetes type-2 en overgewicht.

X Goede bloedwaarden linolzuur, als gevolg van het regelmatig eten van voeding rijk aan onbewerkt linolzuur doet volgens onderzoek de kans op diabetes flink verminderen. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Regelmatig wat chocolade eten doet volgens studie zorgen voor een kleinere kans op diabetes en hart- en vaatziektes. Gemiddeld aten de chocolade-eters 24 gram chocolade per dag en deze hadden in vergelijking met zij die geen chocolade aten een duidelijk betere insulinetolerantie en betere leverfuncties. De positieve resultaten werden nog beter bij een hogere inname van chocolade.

X Voeding met wat meer mangaan lijkt volgens onderzoek de kans op diabetes bij postmenopauzale vrouwen duidelijk te verminderen.

X Gematigd alcoholgebruik doet volgens onderzoek de kans op diabetes type-2 wel gemiddeld met 40% afnemen. Gematigd is voor mannen max. 2 glazen en voor vrouwen 1 glas per dag. Wijn geeft de meeste voordelen, bier iets minder en sterke drank geeft geen voordelen bij mannen doch bij vrouwen bleek sterke drank de kans op diabetes sterk te verhogen. Een ander onderzoek laat zien ieder alcoholgebruik de kans op diabetes zou doen vergroten, zeker bij genetische aanleg hiervoor.

X Onderzoekers hebben een belangrijke link gevonden tussen het immuunsysteem, de darmflora en de suikerstofwisseling. Een goede darmflora is daarbij belangrijk, zodat er een goede communicatie mogelijk is tussen het immuunsysteem en de suikerstofwisseling. Ontregeling van deze interactie kan aanleiding geven tot diabetes type-2 of andere metabole aandoeningen.

X Een Britse studie onder bijna 400.000 vijftigplussers die ruim 10 jaar gevolgd werden laat zien dat niet het eten van vis maar alleen het eten van vette vis de kans op diabetes type-2 duidelijk kan verminderen. Een keer in de week vette vis eten geeft al 16% minder kans, twee keer in de week 22% minder kans. Ook het regelmatig nemen van supplementen met visolie, rijk aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA, doet de kans al met 9% verlagen en bij dagelijkse inname wel met 18% verlagen. 

 

 

X Vermijd overgewicht. Nog een studie die laat zien dat overgewicht ruim 50% meer kans geeft op diabetes type-2. Uit de grootste diabetes preventiestudie van de laatste 30 jaar blijkt dat het verminderen van het lichaamsgewicht met al een paar kilo de kans op diabetes type-2 al met de helft doet verminderen.

X Vermijd een vette lever, voor een betere insulinetolerantie en een beter glucose-insulinemechanisme.

X Regelmatig hoge pieken in de bloedsuikerwaarden geeft een flink hoge kans op het ontstaan van diabetes type-2.

X Pas op met kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose. Volgens onderzoek kunnen die ook zorgen voor pieken in de bloedsuikerwaarden.

X Voeding rijk aan rood vlees, bewerkt vlees en bewerkte granen doet de kans op diabetes duidelijk stijgen. Hier nog een studie die dat bevestigt en laat zien dat het vervangen van vlees door eieren, yoghurt of volkoren granen die kans op diabetes doet verdwijnen. Regelmatig fastfood vergroot de kans flink.

X Voeding rijk aan dierlijke eiwitten doet de kans op diabetes duidelijk verhogen. Ander onderzoek laat zien dat het regelmatig eten van rood vlees de kans op diabetes duidelijk doet vergroten.

X Dagelijks minder vetten en minder koolhydraten in de voeding leiden duidelijk tot een betere insuline controle en hogere glucose tolerantie en daardoor een duidelijk lagere kans op het krijgen van diabetes type-2.

X Voeding arm aan kalium doet de kans op diabetes duidelijk stijgen terwijl voeding rijk aan zout (natrium) volgens onderzoek net een hogere kans geeft op diabetes type-2.

X Het regelmatig eten van witte rijst geeft door de hoge glycemische belasting duidelijk meer kans op het krijgen van diabetes type-2.

X Het regelmatig eten van junkfood, voeding met veel calorieŽn en weinig nutriŽnten zorgt volgens onderzoek voor duidelijk hogere bloedsuikerwaarden.

X Niet snel eten, eet rustig dat scheelt aanzienlijk in de kans op diabetes.

X Tandvleesontstekingen doen de kans op diabetes type-2 duidelijk verhogen, het omgekeerde blijkt volgens onderzoek ook waar te zijn.

X Meer ftalaten in het bloed doen de kans op diabetes duidelijk verhogen. Ftalaten worden onder meer gebruikt bij het vervaardigen van drukinkten, lijmen, geparfumeerde producten en parfums, als weekmakers voor plastics, en als coatings voor medicijnen. Behalve overgewicht en hoge bloedwaarden aan vetten, die al een hoger risico op diabetes geven blijkt uit onderzoek ook een iets verhoogde hoeveelheid ftalaten de kans op diabetes te verdubbelen. Bepaalde ftalaten doen dat door de insulineafgifte te belemmeren, andere soorten door de insuline resistentie te beÔnvloeden.

X Veel gebruikte inhalers met corticosteroÔden verhogen de kans op diabetes duidelijk. 70% van de mensen met COPD gebruikt inhalers met corticosteroÔden. Gemiddeld is de kans op diabetes door het gebruik van de inhalers ruim 30% hoger. Zij die de hoogste dosering gebruiken hebben tot wel 60% meer kans op diabetes, zij die al diabetes hebben blijken wel 50% meer kans te hebben op verergering van hun ziekte.

X Dagelijks frisdrank drinken vergroot de kans op diabetes type-2 aanzienlijk. Voor ieder glas wordt de kans met 20% verhoogd zo blijkt uit een grote studie. Fruitsappen doen dit ook, zij het wat minder.

X Uit een Amerikaanse analyse blijkt dat niet alleen met suiker gezoete frisdranken doch ook de frisdranken met kunstmatige zoetstoffen, waarbij ook die met 0 calorieŽn, voor vergelijkbare problemen zorgen zoals, overgewicht, diabetes type-2 en het metabool syndroom. Dit wordt bevestigd door een andere studie, per dagelijks drankje, zoals een frisdrankje (gewoon of kunstmatig gezoet) of een gezoet melkdrankje, neemt de kans  op diabetes met 22% toe. En nog een andere studie waaruit blijkt dat het drinken van frisdranken leidt tot een hogere kans op diabetes type-2 en de latente auto-immune (LADA) tussenvorm tussen diabetes type-1 en type-2. Het maakt weinig uit of je normale of light frisdranken drinkt. Dagelijks twee glaasjes frisdrank doet de kans op LADA met 100% toenemen. Ieder glaasje per dag doet de kans op diabetes type-2 met 20% toenemen.

X Uit een langjarige Europese studie onder kinderen blijkt dat hoe dichter men bij een drukke verkeersweg woont hoe hoger de insuline resistentie is. Wanneer het lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Zodra het lichaam niet meer goed reageert op insuline, blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten en dat is aanloop op het ontstaan van diabetes type-2. De hoeveelheden stikstofoxides en fijnstof, in het bijzonder ultrafijnstof in de lucht blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Hoe dichter bij een drukke weg, hoe hoger deze waarden en hoger de insuline resistentie, tot wel bijna 20% hoger dan normaal.

X Onderzoek laat zien dat antidepressiva de kans op diabetes type-2 doen verhogen.

X Een westers dieet met veel zuurvormende voeding vergroot volgens onderzoek de kans op diabetes type-2 flink. Het westerse dieet, rijk aan dierlijke voeding is doorgaans nogal zuurvormend wat maar matig gecompenseerd wordt door bijv. het eten van voldoende groenten en fruit, die een meer basische rest vormen. Het gevolg is vaak een chronisch lage zuurgraad met allerlei stofwisselingsproblemen. Zo wordt dan de mogelijkheid van insuline om zich te binden duidelijk verminderd met daardoor een verhoogde kans op insulineintolerantie en daardoor afhankelijk van het lichaamsgewicht wel tot bijna 100% meer kans op het krijgen van diabetes type-2.

X Uit een studie blijkt dat blootstelling aan perfluorverbindingen de kans op diabetes type-2 duidelijk doet verhogen. Perfluorverbindingen worden gebruikt in een breed scala van industriŽle en consumentenproducten met inbegrip van brandweerschuim, antikleef kookgerei, vet -en waterafstotende materialen zoals voedselverpakkingen, ski wax en in GoreTex bijvoorbeeld.

X Uit een studie blijkt dat voeding rijk aan AGEs (Advanced Glycation End Products) de kans op diabetes en de ziekte van Alzheimer duidelijk doet vergroten. Uit de vervolgstudie blijkt ook bij personen met pre-diabetes de kans op het krijgen van diabetes tegengegaan kon worden door voeding arm aan AGEs. AGEs in onze Westerse voeding, kunnen ontstaan bij de bereiding, zowel thuis als in de fabriek, als koolhydraten samen met eiwitten of vetten bij (te) hoge temperaturen verwarmd worden.

X Volgens onderzoek doet slaapapneu ook de kans op diabetes type-2 vergroten, kijk hierboven hoe dat te voorkomen.

X Volgens onderzoek geldt dat hoe ernstiger het hartfalen, hoe groter de kans op diabetes type-2.

X Uit een studie blijkt dat kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, aspartaam en sucralose toch zorgen voor de ontwikkeling van glucose-intolerantie en metabole ziekten. De kunstmatige zoetstoffen, die zelf niet opgenomen worden in het lichaam, veranderen de samenstelling van de darmflora waardoor plots wel hogere bloedsuikerwaarden in het lichaam ontstaan en zo de kans op diabetes type-2 en andere metabole ziektes zoals overgewicht doet toenemen.

X Stress op het werk zorgt volgens onderzoeken Ļ voor een flink hogere kans op diabetes type-2.

X Onderzoeken laten zien dat een goede nachtrust 7 tot 8 uur duurt, niet korter en niet langer, en dat een op de drie mensen chronisch slaap te kort komt. Een chronisch slaaptekort geeft een duidelijk vergrote kans op diabetes.

X Uit een grote en langjarige studie blijkt dat hoge bloeddruk de kans op diabetes type-2 duidelijk kan verhogen. Iedere verhoging (boven 115 mm Hg) in de bovendruk met 20 mm geeft gemiddeld wel bijna 60% meer kans op het krijgen van diabetes type-2. Iedere verhoging van de onderdruk (boven de 70 mm Hg) met 10 mm geeft ruim 50% meer kans. Vooral mensen met overgewicht blijken de hogere kansen te hebben.

X Pas op met blootstelling aan Bisphenol A (BPA). Want volgens onderzoek doet dit de kans op diabetes verhogen.

X Pas op met titaandioxide, een wit pigment dat in veel toepassingen, zoals in huidverzorgingsproducten, tandpasta, kauwgom, medicijnen en in voeding met E-nummer 171, wordt toegepast. Een studie constateert dat mensen met diabetes hoge waarden titaankristallen in hun alvleesklier hebben in tegenstelling tot gezonde mensen die nauwelijks deze kristallen in hun alvleesklier hebben.

X Pas op met blootstelling aan insecticiden, zoals de veel gebruikte organofosfaten. Volgens studie kunnen die door verandering in de darmflora in het lichaam zorgen voor hoge bloedsuikerwaarden en daardoor diabetes. Bij de onderzochte 3.080 mensen bleek blootstelling aan de insecticiden de kans op diabetes bijna drie keer hoger te maken.

X Pas op met de cholesterol verlagende medicijnen, de statines zij volgens studies Ļ kunnen de kans op diabetes type-2 tot wel 80% verhogen. Neem die medicatie niet tenzij het echt noodzakelijk zou zijn. (Klik hier voor andere oplossingen)

X Pas op met het langer gebruik van maagzuurremmers in de vorm van PPI's dit geeft volgens onderzoek een duidelijk hogere kan op diabetes type-2.

Kijk zonodig ook bij diabetes.

 

Kijk ook bij specifiek advies over diabetes.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over diabetes.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(22-05-2021)