Home / Nieuws / ...

 

Magnesiumsuppletie voorkomt botfracturen
Magnesiumsuppletie kan botfracturen bij ouderen voorkomen, blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Bristol (UK) en Oost-Finland. Het onderzoek geeft ook aan dat het eten van meer magnesiumrijke voeding alleen niet voldoende is.
Het was al bekend dat calcium en vitamine D een belangrijke rol spelen in botgezondheid, maar er was nog geen onderzoek gedaan naar het effect van specifiek magnesium op botfracturen. Botfracturen zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en een slechte gezondheid bij vijftigplussers en ouderen.
‘Vermijd lage serumwaarden’
Gedurende 20 jaar werden 2245 mensen van middelbare leeftijd en ouder gevolgd. Het bleek dat mannen met lagere bloedwaarden magnesium een verhoogde kans liepen op fracturen, in het bijzonder van de heup. Bij mannen met hogere bloedwaarden magnesium lag het risico op een fractuur 44 procent lager.
Geen van de 22 mannen die zeer hoge magnesiumwaarden hadden (> 2,3 mg/dl) liep een fractuur op tijdens de opvolgperiode. "Hoewel nog onbewezen, suggereert het onderzoek dat het vermijden van lage serumwaarden magnesium een veelbelovende strategie kan zijn voor de preventie van fracturen."
Voeding alleen niet voldoende
De hogere bloedwaarden en het preventieve effect daarvan waren niet toe te schrijven aan een hogere magnesiuminname via de voeding, bleek uit het onderzoek.
Hoewel bloedwaarden van magnesium afhankelijk zijn van inname via de voeding en water, blijkt dit niet te gelden voor ouderen, mensen met darmproblemen en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Bij deze mensen is het niet voldoende om de hoeveelheid magnesiumrijke voeding te verhogen. Wat wel helpt, is het behandelen van de onderliggende aandoening en extra magnesium suppleren.
De onderzoekers: “Alles wijst in de richting dat het verhogen van de serumwaarden magnesium kan beschermen tegen toekomstige fracturen. De potentiële therapeutische implicaties moeten nog wel verder worden onderzocht bij goed opgezette suppletietrials."

Bron: Naturafoundation.nl
De studie. (Juli 2017)



Printen

 

 

Reacties: