Home / Aandoeningen / ...

 

Gezonde kruiden bij de Ziekte van Parkinson:

 

Passiebloem

Pau d'arco

Groene thee

Kurkuma

 

Gezonde nutriŰnten bij de Ziekte van Parkinson:

 

Glutathion

Vitamine D

DHA

Curcumine

Co-enzym Q10

Magnesium

Resveratrol

Fenylalanine

Vitamine C

Vitamine E

Tyrosine

 

Opmerkingen:

 

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij hersencellen, vooral, maar niet uitsluitend de dopamine-producerende cellen langzaam afsterven (degenereren). Uitlopers van deze cellen brengen de dopamine naar een groep hersenstructuren die betrokken zijn bij de controle van bewegingen. Zij vormen samen een regelsysteem dat er voor zorgt dat bepaalde bewegingen makkelijker verlopen en anderen worden onderdrukt. Ook zijn zij betrokken bij bepaalde cognitieve en emotionele functies.

In onderzoek naar hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, MS en een depressie, worden zenuwontstekingen in de hersenen steeds vaker als oorzaak aangewezen. Doch de oorzaak van de zenuwontstekingen begint als ontsteking in een ongunstig darmmilieu van gevoelige individuen. Chronische laaggradige ontstekingen in de darm zorgen allereerst voor afbraak van darmwand en andere weefsels. De bloed-hersenbarriŔre, de poortwachter die het brein tegen toxinen beschermt, raakt gecompromitteerd. Eiwitten en/of andere stoffen migreren vervolgens moeiteloos langs bijvoorbeeld de zenuwen naar de hersenen, alwaar ze een spoor van ontstekingen achterlaten en bij de ziekte van Parkinson zo allereerst dopamineproducerende cellen doen ontsteken. Hier nog onderzoeken die ook laten zien hoe de ziekte begint in de darmen.

Steeds meer onderzoek laat zien dat de ziekte waarschijnlijk een auto-immuunziekte lijkt te zijn, hier nog een onderzoek die dat ook laat zien.

Vaak blijken mensen te lijden aan een vorm van parkinsonisme: een groep van hersenziekten die qua ziekteverschijnselen op de ziekte van Parkinson lijken, maar veel moeilijker te behandelen zijn. Bij parkinsonisme zijn het vaak hersencellen, die op de dopamine moeten reageren die beschadigd zijn.

Mensen met de ziekte van Parkinson blijken nog heel lang te kunnen fietsen. Wie niet meer kan fietsen heeft dan ook hoogstwaarschijnlijk niet de ziekte van Parkinson, maar een vorm van parkinsonisme.

In het beginstadium van de ziekte van Parkinson lijkt het niet verstandig om af te vallen, want volgens onderzoek doet dit de ziekte duidelijk verergeren. In deze fase kan volgens onderzoek voeding rijk aan vitamine B3, in de vorm van niacine, het afsterven van de hersencellen tegengaan.

Let op: Onderzoek laat zien dat de ziekte van Parkinson een duidelijk verhoogde kans kan geven op huidkanker, een verband wat ook omgekeerd geldt.

Ter voorkoming:

X Een langjarige studie onder ruim 47.000 deelnemers van middelbare leeftijd laat zien dat een meer mediterraan dieet op middelbare leeftijd kan zorgen voor minder symptomen van de ziekte later in het leven.

X Een andere studie laat zien dat een mediterraan dieet het ontstaan van de ziekte van Parkinson wel met 8 tot 17 jaar kan uitstellen. Omdat in een mediterraan dieet veel voeding gegeten wordt rijk aan de vitamine E en C kan dit ook een van de redenen zijn want een andere studie laat zien dat voeding rijk aan de vitamine C zoals in o.m. vers fruit, broccoli en koolsoorten en voeding rijk aan vitamine E zoals in o.m. noten en snijbiet de kans op de ziekte van Parkinson wel met 30% kan verminderen.

X Iedere dag thee en koffie doet de kans op de ziekte fors afnemen, dit geldt ook voor mensen met een genetische aanleg van de ziekte zo blijkt uit ander onderzoek.

X Voeding rijk aan vitamine B6 en geeft een duidelijk lagere kans op de ziekte.

X Voeding rijk aan vitamine E, waaronder bijv. pecannoten geeft een duidelijk lagere kans op de ziekte.

X Voeding rijk aan quercetine geeft een lagere kans op de ziekte.

X Voeding rijk aan foliumzuur geeft een lagere kans op de ziekte. 

X Voeding rijk aan het omega-3 vetzuur DHA en voeding arm aan omega-6 vetzuren geeft een lagere kans op de ziekte.

X Voeding rijk aan flavono´den en anthocyanen verlagen de kans op het krijgen van de ziekte van Parkinson duidelijk. Voor mannen zijn het de flavono´den die gevonden worden in o.m. thee, bessen, appels, rode wijn, sinaasappels en sinaasappelsap. Mannen die veel van deze producten eten hebben wel 40% minder kans op de ziekte van Parkinson. Voor zowel vrouwen als mannen is er een duidelijk verband tussen een hoge inname van anthocyanen, o.m. in bessen, en een duidelijk lagere kans op de ziekte van Parkinson.

X Voeding met vooral veel chili pepers en ook andere nachtschade planten zoals aardappelen, tomaten, aubergines en paprika's doen de kans op de ziekte duidelijk verlagen.

X Magnesium verhindert de opname van aluminium en andere ongewenste stoffen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel ter voorkoming van onder meer de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

X Voeding rijk aan zink lijkt volgens een voorlopig onderzoek de kans op de ziekte tegen te kunnen gaan.

X Volgens een voorlopig onderzoek kan resveratrol goed werk doen bij vasculaire dementie. Vasculaire dementie is een vorm van dementie die veroorzaakt wordt door het afsterven van hersengebieden door verstoring van de bloedtoevoer in de hersenen. Resveratrol vertoont zenuw beschermende effecten bij verschillende ziekten, zoals een herseninfarct , ziekte van Huntington , ziekte van Parkinson en Alzheimer. Extra resveratrol in de voeding zorgt voor betere glutathionwaarden en voor een duidelijke vermindering van oxidatieve stress in de hersenen.

X Hop lijkt hersencellen te beschermen en zo de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en Parkinson te kunnen vertragen, zo blijkt uit een laboratoriumstudie. In hop, een belangrijk bestanddeel van bier, zit de bioactieve stof xanthohumol. Xanthohumol blijkt in het laboratorium de nucleaire transcriptiefactor Nrf2 te activeren, waardoor ook de natuurlijke antioxidanten zoals glutathion geactiveerd worden en zo hersenschade tegengegaan wordt.

X Onderzoek laat zien dat in verschillende vissoorten het eiwit parvalbumine in grote hoeveelheden wordt aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat dit eiwit zich bindt aan bepaalde structuren in de hersenen die anders tot de ziekte van Parkinson kunnen leiden. Parvalbumine zit het meeste in haring, kabeljauw, rode zalm en karpers. (Parvalbumine in vissen is trouwens ook de stof die verantwoordelijk is dat sommige mensen allergisch zijn voor vis.)

X Onderzoek laat zien dat de bioactieve stof sesaminol, die van nature voorkomt in sesamzaad, beschermt tegen de ziekte van Parkinson door neuronale schade te voorkomen die anders de productie van dopamine doet verminderen.

 

 

X Verschillende onderzoeken laten zien dat regelmatig contact met chemicaliŰn en pesticiden (zoals rotenon, mancozeb, ziram en het herbicide paraquat) de kans op de ziekte sterk verhogen. Waarom blijkt uit o.m. uit dit onderzoek.

X Wonen in een omgeving met veel luchtvervuiling blijkt ook slecht te zijn voor de hersenen zo blijkt uit een studie. Regelmatig blootstelling aan veel luchtvervuiling beschadigt zelfs de bloed-hersenbarriŔre wat kan resulteren in duidelijke hersenproblemen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, later in het leven. Hier nog een studie die laat zien dat vooral uitlaatgassen van diesels de kans op Parkinson kunnen doen vergroten.

X Regelmatige blootstelling van reinigingsmiddelen als Tri (trichlooretheen) en Tetra (terachloeeretheen) doet volgens onderzoek de kans op de ziekte fors verhogen.

X Voeding rijk aan zuivel (behalve de gefermenteerde producten zoals yoghurt, kaas en kwark) geeft volgens onderzoek een sterk verhoogde kans op de ziekte. Recenter onderzoek laat zien dat vooral  het dagelijks drinken van magere, vet-arme melk de kans op de ziekte flink doet verhogen.

X Volgens onderzoeken zijn voor jonge mensen hoge bloedwaarden koper en ijzer goed voor een goede gezondheid doch voor mensen ouder dan 50 jaar doen hoge bloedwaarden ijzer en koper de kans op ziektes als Alzheimer en Parkinson, hart- en vaatziektes en andere ouderdomsziekten zoals kanker duidelijk verhogen. Mannen hebben doorgaans meer ijzer in het lichaam en de hersenen dan vrouwen vandaar dat mannen ook vaker eerder al neurodegeneratieve ziektes ontwikkelen. Bij vrouwen waar de baarmoeder verwijderd is blijkt dat die vergelijkbare hoeveelheden ijzer in het lichaam en hersenen hebben als mannen. Hoge bloedwaarden ijzer en koper zorgen voor ongebonden of vrije ijzer- en koperionen. Deze ionen zorgen voor oxidatieve stress, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS - reactive oxygen species) in de cellen gevormd worden. Normaal zorgen enzymen (NEIL1 en NEIL2) voor de reparatie van die DNA schade in de hersenen, doch de vrije ijzer- en koperionen verhinderen de werking van die enzymen. Oppassen dus met voeding rijk aan ijzer en koper. Geef regelmatig bloed. Het kruid kurkuma lijkt veruit het beste in het binden van die vrije ijzer- en koperionen in het lichaam. Het nemen van zinktabletten doet de koperopname in het lichaam verminderen. Zorg wel voor goede bloedwaarden ijzer want te lage bloedwaarden doen volgens onderzoek de kans op de ziekte van Parkinson weer toenemen.

X Het gebruik van amfetamines doet de kans op de ziekte van Parkinson duidelijk verhogen. Zij die ooit eens amfetamines geslikt hebben hebben wel 60% meer kans dan zij die nooit amfetamines geslikt hebben. Amfetamines kunnen in medicijnen zitten doch ook in peppillen en XTC.

X Volgens onderzoek geeft een depressie een sterk verhoogde kans op de ziekte van Parkinson.

X Uit een grote Amerikaanse studie, waarin van ruim 11 miljoen mensen 20 jaar gezondheidsgeschiedenis bekeken werd, blijkt dat de aandoening ADHD de kans op de ziekte van Parkinson en Parkinsonachtige ziektes duidelijk kan vergroten. ADHD zorgt, zo blijkt uit de studie, voor een twee keer hogere kans op de ziekte van Parkinson, waarbij de kans ook nog groter is de ziekte al voor het zestigste levensjaar te krijgen. Zij met ADHD die ook nog eens medicatie, zoals Ritalin, daarvoor gebruiken bleken wel een zes tot acht keer hogere kans te hebben de ziekte van Parkinson te krijgen.

X Let op: Volgens onderzoek doen lagere cholesterolwaarden de kans op ziekte van Parkinson duidelijk verhogen. Het gebruik van cholesterol verlagende medicijnen als statines verhogen de kans op de ziekte duidelijk zo blijkt uit het onderzoek.

X Let op: Volgens onderzoek doet het gebruik van antibiotica en vooral de macroliden en lincosamiden de kans op de ziekte van Parkinson, door veranderingen in de darmflora, duidelijk vergroten.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over de ziekte van Parkinson.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                 Printen      

 

(28-03-2021)