Home / Voeding / ...

Koffie helpt bij of tegen: 

 Astma

 

Koffie helpt organen en systemen:

 

 Zenuwstelsel

 Urinewegen

 

NutriŰnten in Koffie:

 

Chlorogeenzuur

 Kalium

 Vitamine B3

 Magnesium

Mangaan

Koper

Chroom

 

 

Opmerkingen:

 

De Koffieplant (Coffea) is een geslacht van ongeveer zestig soorten houtige planten, die veelal gecultiveerd worden in tropische landen. De vruchten van de koffieplant zijn steenvruchten. Elke vrucht bevat een pit met daarin de koffiebonen. De koffiebonen moeten geroosterd en gemalen worden, voordat er koffie van kan worden gezet. Van rauwe koffiebonen kunnen extracten worden gemaakt, die veel chlorogeenzuur bevatten en bijv. goed zijn om bloedsuikerwaarden duidelijk te verlagen en daardoor diabetes type-2 te voorkomen.

 

Koffie, freshbrew         200 mL  80ľ135 mg cafe´ne
Filterkoffie 200 mL  115ľ175 mg cafe´ne
Cafe´nevrije koffie 200 mL  5 mg cafe´ne
Espresso 40ľ60 mL  100 mg cafe´ne

 

Let op:

 

Koffie goed of slecht?

Een verzameling van enige studies over koffie. Indien onderzocht staat erbij of het gaat om gewone of cafe´nevrije koffie, of beide.

X 2-4 koppen, met of zonder cafe´ne, per dag doen geen kwaad en lijken ook nog goede voordelen te geven, zoals minder kans op een beroerte en om dood te gaan.

X Regelmatig koffie met cafe´ne verlaagt de kans op diabetes, borstkanker, leverkanker, huidkanker, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, Multiple Sclerose en werkt als ontstekingsremmer tegen hart- en vaatziektes.

X Koffie, met cafe´ne zorgt volgens een onderzoek voor een beter lange termijn geheugen.

X Koffie, met cafe´ne en wel 4 koppen per dag geeft betere cognitieve eigenschappen, verlaagt de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer.

X Cafe´ne, zoals in koffie blijkt volgens onderzoek belangrijk te zijn tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Cafe´ne was een belangrijk ingrediŰnt om de aanmaak van het enzym NMNAT2 te stimuleren. Dit enzym blokkeert processen die dementie bevorderen en zorgt voor bescherming van hersencellen en dat eiwitten in de hersenen niet verkeerd kunnen uitvouwen zoals o.m. bij de ziekte van Alzheimer gebeurt.

X Regelmatig koffie, met of zonder cafe´ne, (4-6 koppen per dag) doet de kans op darmkanker en het terugkeren hiervan duidelijk verminderen. Een andere studie onder ruim 1.100 personen met uitgezaaide darmkanker laat zien dat zij die iedere dag een paar koppen, al dan niet met cafe´ne, dronken hadden minder verergering van de kanker en leefden duidelijk langer. Vier koppen of meer per dag gaf de beste resultaten.

X Regelmatig koffie drinken (2-4 koppen per dag) doet de kans op prostaatkanker flink verminderen. Hier nog een grote analyse van studies onder ruim 1 miljoen mannen die laat zien dat het dagelijks drinken van een paar koppen koffie de kans op prostaatkanker kan verlagen.

X Regelmatig koffie, met of zonder cafe´ne, (2-4 koppen per dag) doet de kans op baarmoederkanker duidelijk verminderen.

X Het dagelijks drinken van 2 of meer koppen koffie kan de terugkeer van borstkanker flink verminderen.

X Koffie, met cafe´ne zorgt volgens een kleine studie direct voor een 30% betere bloeddoorstroming.

X Regelmatig koffie, met of zonder cafe´ne, (2-4 koppen per dag) doet de kans op hart- en vaatziektes duidelijk verminderen. Meer koppen koffie per dag zorgen niet voor meer vermindering en vanaf 6 koppen of meer is er volgens onderzoek zelfs wat meer kans op hart- en vaatziektes. 

X Vier koppen koffie per dag doen de kans op hartritmeproblemen en hartfalen duidelijk verminderen. Een langjarige studie bevestigt dat koffie toch niet slecht is bij hartritmestoornissen, in tegenstelling tot wat veel mensen en ook artsen denken. In de studie werd gekeken naar cafe´nehoudende voeding zoals chocola, koffie, thee en sportdranken. Zowel bij boezemfibrilleren als bij extrasystole bleek cafe´nehoudende voeding niet slecht en zelfs een positief effect te geven. Ook bij hartfalen geeft koffie geen kans op hartritmeproblemen zo blijkt uit onderzoek. Hier nog een studie die bevestigt dat het drinken van koffie kan zorgen voor minder hartritmestoornissen.

X Overlevenden van een beroerte en een hartaanval kunnen verdere hartproblemen en doodgaan hieraan voorkomen door groene thee te drinken, zo laat een langjarige studie zien. De studie liet ook zien dat het dagelijkse koffie drinken overlevenden van een hartaanval helpt door hun risico op overlijden na een hartaanval te verlagen en hartaanvallen of beroertes bij gezonde personen kan voorkomen. Een andere studie laat zien dat het dagelijks drinken van koffie met cafe´ne de kans op hartfalen zou kunnen doen verlagen.

X Uit een studie blijkt dat het dagelijks drinken van minstens 3 koppen koffie kan zorgen voor ruim 60% minder kans op aderverkalking in de kransslagaders op voorwaarde dat u niet rookt, want dat geldt dit voordeel niet zo blijkt uit de studie.

X Een grondige studie laat zien dat het drinken van koffie, ongeacht het aantal koppen, niet zorgt voor vaatwandstijfheid in de slagaderen.

X Dagelijks koffie met cafe´ne blijkt volgens onderzoek de kans om dood te gaan aan een chronische nieraandoening duidelijk te verminderen.

X Regelmatig koffie, met of zonder cafe´ne, doet de kans op jicht duidelijk verminderen.

X Regelmatig koffie, met of zonder cafe´ne, (2-4 koppen per dag) doet de kans op diabetes type-2 duidelijk verminderen. Een andere studie laat zien dat het drinken van vier koppen koffie per dag geen invloed heeft op een gewijzigde insuline tolerantie.

X Regelmatig koffie, met cafe´ne, (2-4 koppen per dag) doet de kans op een vette lever en leverstijfheid duidelijk verminderen.

X Twee of meer koppen koffie per dag doet de kans op doodgaan bij cirrose wel met 2/3 afnemen.

X Voorafgaand aan een fysieke inspanning zorgen een paar koppen koffie met cafe´ne voor duidelijk meer uithoudingsvermogen en koffie na de inspanning voor duidelijk minder spierpijn. Het meeste effect wordt volgens onderzoek bereikt als op andere tijden weinig of geen cafe´ne genuttigd wordt. Ander onderzoek laat zien dat het wellicht goed is een half uur voor het sporten een kop sterke koffie te drinken waardoor tijdens het sporten meer vet verbrand wordt.

X 2-4 koppen koffie (met cafe´ne) zorgt niet voor minder slaperigheid overdag doch wel voor een duidelijke verbetering in de bewegingen bij de ziekte van Parkinson.

X Het regelmatig drinken van koffie of thee verlaagt de kans op een bacteriŰle infectie in mond- en neusholte.

X Uit een voorlopige studie lijkt het dat regelmatig koffie drinken het netvlies in de ogen beschermt tegen veroudering. In koffie zit niet alleen cafe´ne (ca. 1%) doch veel meer chlorogeenzuur (wel 7-9%), een sterke antioxidant, die voor de bescherming zorgt.

X Het drinken van 4 of meer koppen koffie per dag doet volgens onderzoek de symptomen van tinnitus duidelijk verbeteren.

X Wellicht is donkerder geroosterde koffie beter voor de maag dan gewoon geroosterde, althans dat blijkt in et laboratorium.

X Uit een grote analyse blijkt dat het drinken van 3-4 koppen koffie per dag de kans op doodgaan en op hart- en vaatziektes duidelijk doet verminderen.

X Uit een studie onder ruim 6.400 vrouwen, allen vijfenzestigplussers, blijkt dat het drinken van koffie de kans op cognitieve achteruitgang en dementie doet verlagen. Het drinken van 2-3 koppen koffie (met cafe´ne) per dag bleek 36% minder kans te geven op dementie of cognitieve achteruitgang dan zij die af en toe een kopje koffie dronken.

X Eerdere studies hebben al laten zien dat koffie goed is voor het hart en tegen diabetes en een vroegtijdige dood. In een studie met muizen is nu een van de redenen bestudeerd. De cafe´ne in koffie zorgt dat in de mitochondria, de energiecentrale van een cel, van de hartcellen het eiwit P27 actief wordt en helpt schade aam het hart te voorkomen of bij schade deze te herstellen. Vier koppen koffie per dag zorgen voor voldoende cafe´ne om dit proces op gang te brengen. 

X Een Britse studie laat zien dat het drinken van koffie wel eens kan zorgen voor minder kans op overgewicht. Uit de studie blijkt dat koffie kan zorgen voor de aanmaak maar meer bruinvet waardoor minder vet opgeslagen wordt en overgewicht tegengegaan wordt. In de studie werd dit aangetoond zowel in het laboratorium als nadien bij mensen. Een andere studie laat zien dat het drinken van twee tot drie koppen koffie per dag kan zorgen voor minder gewicht en minder buikvet en bij vrouwen lijkt de gewichtsafname duidelijk het meest.

X Het regelmatig drinken van koffie blijkt volgens onderzoek de kans op galstenen duidelijk te kunnen verminderen.

X Een studie laat zien dat koffie kan zorgen voor een gezondere darmflora met meer goede en minder slechte bacteriŰn.

 

 

X Beter geen koffie samen met pijnstillers zoals paracetamol.

X Koffie tijdens de maaltijd remt de opname van ijzer.

X Het gebruikelijke kopje koffie na een vette maaltijd kun je ook beter laten staan. De combinatie normale koffie (cafe´ne houdend) en een vette maaltijd leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel. Een vette maaltijd alleen al doet de bloedsuikerwaarden met 32% stijgen, een kopje koffie doet die waarden tot wel 65% stijgen. Daarbij kan dit effect uren aanhouden. 

X Teveel koffie kan daarentegen onrust, slapeloosheid, hoofdpijnen, incontinentie, maagdarm problemen en hartritme stoornissen geven.

X Meer dan 4 koppen koffie per dag verhoogt bij mannen de kans op botontkalking.

X Het drinken van 5 of meer koppen koffie per dag zou de kans op blaaskanker vergroten doch latere studies laten zien dat het drinken van koffie die kans niet groter maakt.

X Teveel koffie kan ook wel eens minder goed zijn, een studie laat zien dat meer dan zes koppen per dag de kans op aderverkalking, artritis, artrose en overgewicht kan doen vergroten.

X Koffiecreamer heeft niets met melk te maken. Bestaat veelal uit suikers, transvetten en allerlei chemische toevoegingen.

X Cafe´ne in koffie en bepaalde frisdranken kan de vruchtbaarheid van de vrouw belemmeren. Door de eileider gaat het vervoer van de eicel naar de baarmoeder. Veel cafe´ne zorgt voor minder of geen spieractiviteit in de eileider waardoor dit vervoer belemmerd wordt en waardoor de eicel niet of moeilijk in de baarmoeder kan komen.

X Neem tijdens de zwangerschap zo min mogelijk cafe´ne, zoals in koffie, thee en frisdranken om de kans op een miskraam sterk te verkleinen.

X Het drinken van dranken zoals koffie met cafe´ne tot zes uur voor het slapen gaan kan volgens een kleine studie de nachtrust wel met een uur bekorten (zonder dat men dat in de gaten heeft).

X Indien bij een zware depressie MAO-remmers gebruikt worden kan volgens onderzoek het drinken van veel koffie (met cafe´ne) leiden tot een sterk verhoogde bloeddruk.

X Volgens onderzoek blijken vrouwen die koffie drinken meer last te hebben van opvliegers en nachtelijk zweten. Waarschijnlijk verergert de cafe´ne in de koffie deze symptomen.

X Volgens onderzoek blijken jong volwassenen (18-45 jaar) met een hogere bloeddruk door het regelmatig drinken van koffie de kans op hart- en vaatziektes duidelijk te verhogen.

X Migraine kan verschillende oorzaken hebben maar uit een kleine studie onder 98 mensen met migraine blijkt dat het drinken van koffie daar ook bij kan horen. Twee koppen koffie per dag bleken geen probleem te zijn doch het derde kopje koffie bleek een duidelijke kans te geven op een migraine-aanval. Trouwens mensen die normaal geen koffie dronken hadden duidelijk meer kans op een aanval al na het eerste kopje koffie.

X In het buitenland is in kleine hoeveelheden acrylamide aangetroffen in koffie, en dan speciaal oploskoffie.

Koffiedrinkers lijken volgens een grote Europese studie minder gezond te leven dan theedrinkers.

 

Meer (wetenschappelijk) nieuws over koffie.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                  Printen      

 

(25-03-2021)