Home / NutriŽnten / ...

Vitamine E helpt bij of tegen: 

 Menopauze

 Onvruchtbaarheid man

 Ziekte van Alzheimer

 Hart problemen

 Prostaatkanker Ļ≤

 Hoge triglyceriden Ļ

 Brandwonden

Depressies

Artrose

Borstkanker (Alpha TOS)

Hoog cholesterol Ļ

BeroerteĻ

Dementie

Vrije radicalen schade

Diabetes

Acne

Kanker

Ziekte van Parkinson

Zwangerschap

Autisme

Lupus

Opvliegers

Bloedarmoede

CVS / ME

Hartvaatziekte

Hoge bloeddruk

PMS

Verouderen

Staar

 

Vitamine E helpt organen en systemen:

 

 Hart

 Immuunsysteem

Hart en bloedvaten

Ogen

Bloedsomloop

 

Voedingsbronnen van vitamine E:

 

 Snijbiet

 Palmolie Ļ

 Amsoi

 Walnoten (zwarte)

 Pistache noten Ļ≤

 Pecannoten

 Boekweit

 Olijfolie

 Asperges

 Zonnebloemolie

 Boerenkool

 Saffloerolie

 Brazilnoten

 Blauwe bessen

 Bramen

Knolraap

Spruiten

Pinda olie

Amandelen

Eieren

Hazelnoten

Spinazie

Zonnebloempitten

Sesamzaad

Zon gedroogde tomaten

Tarwe

Kool

Walnoten

Mosterdzaad

Peren

Macadamianoten

Avocado

Kiwi

Dulse

Balsempeer

Lijnzaad

Pompoenpitten

Pindakaas

Tomatenpasta

Broccoli

Sperziebonen

Olijven

Quinoa

Pinda's

Pistache noten

Pastinaak

Pijnboompitten

Bloemkool

Zoete aardappel

Zwarte bessen

Mango

Spirulina 

Haver Ļ

MaÔs

Zeewier

Bananen

Gerst*

Sla

Muesli

Bruine rijst

Waterkers

Granaatappel

Pecannoten

Cashewnoten

Kruisbessen

Blauwe bosbes

Pepermunt

Tarwegras

Agar-agar

Yam

Haring

Spelt

 

Opmerkingen:

 

Vitamine E is een vitamine die bestaat uit acht verschillende en vetoplosbare stoffen, vier tocoferolen en vier tocotrienolen.

In supplementen wordt vaak α(alfa)-tocoferol gebruikt, neem zonodig alleen supplementen met alleen α-tocoferol van een natuurlijke bron en geen synthetische vitamine. Natuurlijk α-tocoferol is vele malen effectiever, hier een studie die dat nog eens laat zien.

Hier een uitgebreide studie over de eigenschappen van de verschillende soorten vitamine E.

Vitamine E is een belangrijke vitamine, een krachtige, vetoplosbare antioxidant, die een belangrijke rol speelt in het bestrijden van vrije radicalen en neurologische functies in allerlei weefsels in het lichaam zoals vaatwanden, hersenen, lever, ogen en huid en eigenlijk essentieel is in vrijwel elk weefsel in het lichaam.

Uit een kleine studie blijkt dat mensen met duidelijk overgewicht ook bij voeding met geadviseerde hoeveelheden vitamine E, wel goede bloedwaarden toch te weinig vitamine E in hun lichaamsweefsels hebben. Vitamine E wordt in de voeding veel aangetroffen in oliŽn en vetten. Mensen met overgewicht eten vaak veel vetrijke voeding, daardoor ook rijk aan vitamine E, dat zorgt volgens de studie inderdaad voor goede bloedwaarden vitamine E doch niet in de lichaamsweefsels waar het nodig is. Overgewicht en andere metabole problemen zorgen voor meer oxidatieve stress en ter bestrijding zijn daarvoor net meer antioxidanten als vitamine E nodig. Extra vitamine E lijkt dus voor mensen met overgewicht belangrijk. Afvallen alleen maakt het probleem doorgaans nog groter omdat dan vaak minder vet gegeten wordt en daardoor ook minder vitamine E, waardoor het tekort in de weefsels nog groter kan worden.

Uit een studie van het Amerikaanse Linus Pauling instituut blijkt een, van wellicht meerdere, verklaring waarom bloedwaarden vitamine E niet alleen bepalend zijn of die lichaamsweefsels over voldoende vitamine E kunnen beschikken. Bloedwaarden cholesterol en triglyceriden bepalen of de vitamine E in de weefsels wordt opgenomen, zo blijkt uit de studie. Hoge bloedwaarden cholesterol en triglyceriden zorgen dat duidelijk meer vitamine E in het bloed blijft en er minder vitamine E in de weefsels terecht komt. Gemiddeld wordt maar 24% in de weefsels opgenomen.

Uit een andere studie door het Amerikaanse Linus Pauling instituut blijkt dat de normale bloedmetingen van vitamine E niet altijd nauwkeurig zijn en dat mensen met het metabool syndroom, in het bijzonder zij met overgewicht ook nog eens 30 tot 50% meer vitamine E nodig hebben dan gezonde mensen.

 

Ļ Waarvan ook de vitamine E in de vorm tocotrienol (bij Palmolie veel gamma- en deltatocotrienol, bij pistachenoten veel gamma-tocotrienol). Deze vorm is goed tegen en bij beroertes, te hoog cholesterol en kanker.

Vitamine E in de vorm van gamma-tocoferol. Deze vorm is goed in het voorkomen en bestrijden van verschillende soorten kanker.

 

Er bestaat ook een pro-vitamine E te weten alpha-tocopheryl succinaat (Alpha TOS), welke goed werkzaam lijkt bij borstkanker.

 

Vermijd de gelijktijdige inname van vitamine E en ijzer.

 

Algemene opmerking: 

Vitamine E of tocoferol is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine E speelt een belangrijke rol als antioxidant, met name van onverzadigde vetzuren in de (bloed)cellen en in de celwand, de bloedbaan en de weefsels. Er zijn aanwijzingen dat vitamine E mogelijk een rol speelt bij de verlaging van de kans op (prostaat)kanker. 

Diverse crŤmes, zalven en shampoos bevatten ook vitamine E. Het idee hierachter is, dat het plaatselijk aanvullen van deze vitamine de cellen van de huid en het haar, versterkt. Dit is echter niet door onderzoek aangetoond.

Belangrijke bronnen

Vitamine E wordt geleverd door zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E is gevoelig voor verhitting, met name als er ook zuurstof aanwezig is. Meestal wordt in supplementen of verrijkte voedingsmiddelen Tocoferolacetaat gebruikt. Het is een een relatief stabiele vorm van vitamine E.

Voorbeelden van gehalte Vitamine E (tocoferol, in mg)

1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram)

11,4

1 eetlepel dieetmargarine (15 gram)

5,3

dieethalvarine (voor 1 snee, 5 gram)

0,8

1 snee bruin- of volkorenbrood (35 gram)

0,1

1 handje gemengde noten (20 gram)

1,3

1 grote lepel gekookte groente (50 gram)

0,1

1 vrucht (120 gram)

0,1

Gevolgen van een tekort

Tekorten aan vitamine E zijn bij de mens zelden vastgesteld. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een tekort aan vitamine E optreden.

Gevolgen van een te hoge inneming

Er is nog nooit een schadelijk effect van grote hoeveelheden vitamine E aangetoond. Bij hoge doseringen van meer dan 500 milligram per dag kan vitamine E de bloedstolling beÔnvloeden bij mensen met een tekort aan vitamine K en bij mensen die behandeld worden met bloedverdunners. Als bovengrens voor een aanvaardbare (veilige) inneming wordt 300 mg per dag aangehouden.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden

Aanbevelingen voor vitamine E (Rapport Voedingsraad 1992)

Categorie/leeftijd vitamine E mg/dag 1) (1 mg= 1,5 IU of IE))

Jongens Meisjes
1-4 5,7 5,5
4-7 7,8 7,1
7-10 9,1 8,3
10-13 10,1 9,5
13-16 11,8 10,6
16-19 13,3 11,0
19-22 13,0 9,9
22-50 11,8 9,3
50-65 10,7 8,7
>65 9,4 8,3
Zwangere + 0,6
Borstvoedend + 2,7

1) Aanbeveling in tocoferol equivalenten (TE/dag); 1 TE = 1 mg d (of RRR)-alpha-tocoferol = 1,35 mg dl (of all-rac)-alpha- tocoferol = 1,49 mg dl-alpha-tocoferylacetaat = 10 mg d-gamma-tocoferol

Meer info.

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                          Printen      

 

(25-11-2019)