Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij ziekte van Alzheimer:  

 Brazilnoten

 Kokosnoot (olie)

Kabeljauw

Garnaal

Blauwe bessen

Haring

Heilbot

Zalm

Tonijn

Krab

Kreeft

Appels

Walnoten

 Groene thee

 Druivenpitten

Pistache noten

Zonnebloemolie

Pijnboompitten

Tomatenpasta

Zonnebloempitten

Zoete aardappel

Saffloerolie

Hazelnoten

Zongedroogde tomaten

Amandelen

Pinda's

Rode wijn

Pinda olie 

 

Gezonde kruiden bij ziekte van Alzheimer:

 

Ginkgo biloba

Kurkuma

 

Gezonde nutriënten bij ziekte van Alzheimer:

 

 Docosahexaeenzuur (DHA)

 Vitamine E

 L-carnitine

 Aminozuren

Glutathion

Resveratrol

Trimethylglycine

Curcumine

Magnesium

Astaxanthine

 Vitamine D

Proanthocyanen

 Silicium

 Vitamine C

 Vitamine B12

 Foliumzuur

Chondroïtine

Co-enzym Q10

Vitamine B1

 Cysteïne

 

Opmerkingen:

 

Ook bij cognitief gezonde mensen neemt met het ouder worden het hersenvolume af (hersenatrofie) doch bij mensen met cognitieve achteruitgang gaat dat sneller tot zelfs zeer snel bij de mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer. Deze atrofie kan volgens verschillende studies flink vertraagd worden door voeding rijk aan (vis) omega-3 vetzuren in combinatie met B-vitamines (B6, foliumzuur en B12). De combinatie is belangrijk omdat lage bloedwaarden omega-3 zorgen voor slechtere opname van de B-vitamines en lage bloedwaarden B-vitamines zorgen voor slechtere opname van omega-3 vetzuren en in beide gevallen zorgt dat niet voor betere cognitieve functies.

Uit onderzoek door de Mayo kliniek blijkt dat in tegenstelling tot wat doorgaans gedacht wordt dat plaques van bèta amyloid de oorzaak zijn van de ziekte, het de vorming van tau-eiwitten is die in eerste aanleg hiervoor verantwoordelijk is. Een andere studie laat zien dat een beschadigde bloed-hersenbarrière bij het begin van de ziekte van Alzheimer aanwezig is. Een ander onderzoek laat zien lage serotonine waarden in de hersenen wellicht de ziekte van Alzheimer promoten. (De omega-3 vetzuren EPA en DHA als ook vitamine D, het aminozuur tryptofaan en pure chocolade zorgen voor betere serotonine waarden)

In onderzoek naar hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, MS en een depressie, worden zenuwontstekingen in de hersenen steeds vaker als oorzaak aangewezen. Doch de oorzaak van de zenuwontstekingen begint als ontsteking in een ongunstig darmmilieu van gevoelige individuen. Chronische laaggradige ontstekingen in de darm zorgen allereerst voor afbraak van darmwand en andere weefsels. De bloed-hersenbarrière, de poortwachter die het brein tegen toxinen beschermt, raakt gecompromitteerd. Eiwitten en/of andere stoffen migreren vervolgens moeiteloos langs bijvoorbeeld de zenuwen naar de hersenen, alwaar ze een spoor van ontstekingen achterlaten. Ontstekingen die gevolgd kunnen worden door de vorming van tau en plaques zoals bij de ziekte van Alzheimer. Een ander onderzoek laat ook zien dat het belangrijk is om uw darmen gezond te houden om de vorming van amyloïde plaques in de hersenen en daardoor de ziekte van Alzheimer tegen te gaan. Hoe meer korteketenvetzuren in de vorm van butyraten aanwezig waren in de darmflora hoe minder vorming van amyloïde plaques in de hersenen vastgesteld werd.

 

Uit een Amerikaanse analyse van 323 studies blijken 9 factoren 2/3 van alle gevallen van de ziekte van Alzheimer te veroorzaken. Vooral hoge bloedwaarden homocysteïne en een depressie zijn twee van de belangrijkste oorzaken en de effecten worden nog vergroot als ook een van de andere reeds bestaande factoren aanwezig zijn.

Tegen het ontstaan van de ziekte blijkt volgens de studie voeding met veel vitamine C, E, B12 en foliumzuur en het drinken van koffie zinvol te zijn.
De negen factoren zijn:
Obesitas
• Roken (vooral onder Aziatische mensen)
Halsslagader vernauwing
Diabetes type-2 (met name in de Aziatische gemeenschap)
• Laag opgeleid
• Hoge bloedwaarden homocysteïne
Depressies
Hoge bloeddruk
• Frailty

Ter voorkoming van dementie en de ziekte van Alzheimer:

X Volgens onderzoek is te weinig bewegen wellicht de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van de ziekte. Hier een studie die dat weer eens bevestigt en hier nog een onderzoek dat laat zien dat zelfs bij de ziekte veel bewegen het proces kan vertragen. Voldoende bewegen op middelbare leeftijd zorgt vijfentwintig jaar later voor duidelijk minder kans op de ziekte van Alzheimer, zo blijkt uit weer een andere studie onder 3.050 tweelingen die 25 jaar gevolgd werden. Het regelmatig bewegen moet dan wel ietsjes meer zijn dan alleen maar wandelen. Hier nog studies ¹  ² die dat bevestigen.

X Verschillende studies laten zien dat bewegen, minstens 3-4x in de week 30 minuten, totaal 7-9 km,  bijv. wandelen is al goed om de ziekte tegen te gaan. Hier een studie die laat zien waarom dat is.

X Wandelen zorgt al voor een betere bloeddoorstroming door de hersenen, een glas bietensap voor het wandelen verbetert volgens onderzoek die doorstroming extra. Bietensap zorgt niet alleen een betere bloeddoorstroming in de hersenen doch kan volgens een voorlopige studie wellicht ook de ziekte van Alzheimer tegengaan door schade als gevolg van de vorming van plaques tegen te gaan. Hier nog onderzoek die dat bevestigt en laat zien dat dit mede gebeurt doordat bietensap ook zorgt voor een verandering in de bacteriën in de mond die zorgen voor een betere bloeddoorstroming.

X Uit een kleine studie onder volwassenen met licht geheugenverlies blijkt dat regelmatig bewegen, een goed gewicht en gezonde voeding wel eens belangrijk kan zijn om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Alle deelnemers ondergingen een experimentele PET-scan waarmee nauwkeurig de hoeveelheid plaques en kluwen in de hersenen, de indicatoren voor de ziekte van Alzheimer, werden gemeten. Zij met de gezondere levensstijl zoals een goed gewicht, regelmatig bewegen en een meer mediterraan dieet bleken duidelijk de minste plaques en kluwen in hen hersenen te hebben.

X Zorg voor voldoende slaap, 7-8 uur per nacht. Let wel op want volgens onderzoek doet regelmatig 9 uur of langer slapen een flink hogere kans geven op de ziekte.

X Blijf denken en leren.

X Blijf sociaal actief.

X Eet regelmatig vette vis met veel omega-3 vetzuren en in het bijzonder DHA dit gaat de vorming van het Tau-eiwit tegen.

X Dagelijkse inname van bepaalde B vitamines doen kans op geheugenverlies volgens onderzoek duidelijk verminderen. Dagelijks een supplement van B vitamines te weten 800 mcg foliumzuur, 500 mcg B12 en 20 mg B6 doet het hersenvolume flink minder afnemen bij het ouder worden en doet de bloedwaarden van het aminozuur homocysteïne duidelijk dalen. Afname van het hersenvolume en hoge homocysteïne waarden doen de kans op de ziekte van Alzheimer flink verhogen.

X Volgens onderzoek doen omega-3 vetzuren de hoeveelheid homocysteïne in het lichaam verlagen. Dit geldt speciaal voor het omega-3 vetzuur DHA. Andere vetzuren zoals omega-6 vetzuren hebben geen invloed op het homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een niet-essentieel aminozuur, dat niet in de voeding te vinden is doch in het lichaam aangemaakt wordt. Te hoge waarden homocysteïne waarden in het lichaam worden in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziektes en de ziekte van Alzheimer.

X Extra choline in de voeding lijkt te kunnen helpen als behandeling en het tegengaan van de ziekte van Alzheimer, zo blijkt uit een studie weliswaar nog met muizen. Choline, een vitamine B achtige stof, bleek in de studie op twee manieren te zorgen voor bescherming van de hersenen. Het zorgde voor duidelijk lagere waarden homocysteïne, een neurotoxine voor de hersenen, en remde de activiteiten van de microglia, afweercellen in de hersenen, zodat overactivatie, zoals bij de ziekte van Alzheimer, wordt tegengegaan. In een andere studie, met muizen, werd een verklaring daarvoor gevonden. Doch voor mensen lijkt dan dat dagelijks wel meer choline met de voeding genomen moet worden als de normaal aanbevolen hoeveelheid van 550 mg/dag voor mannen en 425 mg/dag voor vrouwen.

X Ons lymfesysteem zorgt er bij onze organen voor dat de afvalstoffen netjes worden afgevoerd. Er bestaat ook een vergelijkbaar proces in ons zenuwstelsel het glymphatisch systeem. Uit een studie, weliswaar met speciale muizen, blijkt dat omega-3 vetzuren, die veel worden aangetroffen in vis en visolie, de werking van het glymphatisch systeem flink kunnen bevorderen waardoor het “afval” uit de hersenen beter wordt verwijderd. Tot die afval behoort ook bèta-amyloïd dat betrokken is bij de ziekte van Alzheimer.

X Eet of drink veel groenten(sap) en eet veel fruit, speciaal appels en sinaasappelen.

X Veel kruiden in uw voeding, in het bijzonder kurkuma. Kurkuma hecht zich vast aan het destructieve enzym alpha-synuclein waardoor eiwitten niet kunnen samenklonteren wat bij ziektes als Parkinson en Alzheimer door dit enzym gebeurt.

X Uit een kleine studie onder vijftigplussers, met een milde vorm van geheugenproblemen, blijkt dat dagelijks extra kurkuma kan zorgen voor een beter geheugen en wellicht minder kans op de ziekte van Alzheimer. 18 maanden kregen de deelnemers dagelijks of een speciaal supplement van kurkuma, met daarin 180 mg curcumine of een placebo. Na 18 maanden bleken zij die extra kurkuma gehad hadden 28% in geheugen verbetert te zijn. Zij hadden ook een lichte verbetering van hun gemoedstoestand en scans van hun hersenen vertoonden aanzienlijk minder amyloïde en tau-afzettingen dan zij die een placebo hadden gekregen.

X Drink regelmatig groene thee.

X Koffie, met cafeïne en wel 4 koppen per dag geeft volgens verschillende onderzoeken betere cognitieve eigenschappen, verlaagt de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. De cafeïne in de koffie gaat de vorming van tau-eiwitten tegen.

X Cafeïne, zoals in koffie blijkt volgens onderzoek belangrijk te zijn tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Cafeïne was een belangrijk ingrediënt om de aanmaak van het enzym NMNAT2 te stimuleren. Dit enzym blokkeert processen die dementie bevorderen en zorgt voor bescherming van hersencellen en dat eiwitten in de hersenen niet verkeerd kunnen uitvouwen zoals o.m. bij de ziekte van Alzheimer gebeurt.

X Zorg voor een lage bloeddruk, te hoge waarden verhogen de kans enorm.

X Lage cholesterolwaarden zorgen voor het slechter functioneren van de hersenen en kunnen volgens onderzoek leiden tot cognitieve achteruitgang. Zeker bij het ouder worden zijn hogere bloedwaarden cholesterol belangrijk tegen een flink kleinere kans op dementie en de ziekte van Alzheimer, zo blijkt uit onderzoek onder vijfenzeventigplussers.

X Zorg voor voeding rijk aan foliumzuur.

X Zonodig aanvulling met vitamine B3 in de vorm van Nicotinamide om de vorming van het Tau-eiwit tegen te gaan.

X Regelmatige inname van druivenpitextracten gaat de ziekte van Alzheimer in het bijzonder geheugenverlies tegen.

X Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D zo blijkt zorgt voor een goede afvoer van bèta amyloid door de bloed-hersen-barrière heen zodat het verwijderd wordt.

X Volgens onderzoek gaan goede bloedwaarden vitamine D de kans op dementie tegen. Zeer lage bloedwaarden vitamine D (< 10 ng/ml) geven wel 225% meer kans op dementie of de ziekte van Alzheimer, lage bloedwaarden (< 20 ng/ml) geven altijd nog 150% meer kans.

X Voeding rijk aan vitamine E doet de kans op de ziekte duidelijk verminderen.

X Voeding rijk aan silicium verhindert de opname van aluminium en voeding rijk aan magnesium behalve aluminium ook andere ongewenste stoffen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel ter voorkoming van onder meer de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

X De bioactieve stof oleocanthal in extra virgin olijfolie doet volgens recente studies de kans op de ziekte van Alzheimer verlagen. Oleocanthal doet de hoeveelheid amyloïde plaques verminderen door de aanmaak van bepaalde eiwitten (P-gp) te bevorderen en de expressie van het gen LRP1 te bevorderen. Eerdere studies hebben al laten zien dat een meer mediterraan dieet ook goed is voor de hersenen met minder kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat de extra virgin olijfolie in het mediterraan dieet de belangrijke voeding kan zijn voor gezonde hersenen. Bij muizen is nu vastgesteld hoe extra virgin olijfolie dit doet. Extra virgin olijfolie in de voeding zorgde in de hersenen voor een betere autofagie, het proces waarbij een cel zichzelf kan opruimen en waarmee zo blijkt in de studie behalve oude celresten ook amyloïde plaques en gefosforyleerd tau worden opgeruimd. Amyloïde plaques en gefosforyleerd tau zijn bekende markers voor de ziekte van Alzheimer. Hier nog een muizenstudie die het belang laat zien van extra virgin olijfolie tegen dementie.

X Bioactieve stoffen in cacao zijn goed tegen cognitieve achteruitgang. Deze stoffen doen dat door activering van de aanmaak van BDNF (een zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is). BDNF is een neurotrofine, een belangrijke stof voor het overleven van neuronen. Een gebrek aan neurotrofines draagt bij tot het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

X Voeding rijk aan kaneel lijkt zowel het ontstaan als de voortgang van de ziekte te kunnen tegengaan door het tegengaan van knopen in de Tau-eiwitten.

X Voeding rijk aan zink lijkt volgens een voorlopig onderzoek de kans op de ziekte tegen te kunnen gaan.

X Volgens een voorlopig onderzoek kan resveratrol goed werk doen bij vasculaire dementie. Vasculaire dementie is een vorm van dementie die veroorzaakt wordt door het afsterven van hersengebieden door verstoring van de bloedtoevoer in de hersenen. Resveratrol vertoont zenuw beschermende effecten bij verschillende ziekten, zoals een herseninfarct , ziekte van Huntington , ziekte van Parkinson en Alzheimer. Extra resveratrol in de voeding zorgt voor betere glutathionwaarden en voor een duidelijke vermindering van oxidatieve stress in de hersenen.

X Walnoten blijken volgens een studie, weliswaar met muizen, de kans op de ziekte van Alzheimer te kunnen uitstellen en wellicht voorkomen en bij de ziekte kunnen ze deze vertragen. De bioactieve stoffen in walnoten gaan oxidatieschade en ontstekingen in de hersenen tegen. De muizen kregen walnoten in hun voer in hoeveelheden die vergelijkbaar voor mensen 30 tot 45 gram per dag betekenen. De muizen met de extra walnoten hadden een duidelijk beter leervermogen, een beter geheugen, minder angst en een betere motoriek dan muizen zonder die extra walnoten.

X Hop lijkt hersencellen te beschermen en zo de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en Parkinson te kunnen vertragen, zo blijkt uit een laboratoriumstudie. In hop, een belangijk bestanddeel van bier, zit de bioactieve stof xanthohumol. Xanthohumol blijkt in het laboratorium de nucleaire transcriptiefactor Nrf2 te activeren, waardoor ook de natuurlijke antioxidanten zoals glutathion geactiveerd worden en zo hersenschade tegengegaan wordt.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat voeding rijk aan rode pepers geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer wellicht kan tegengaan. Geheugenachteruitgang als gevolg van opeenhoping van bèta-amyloïd tussen de zenuwcellen in de hersenen en daardoor een slechte perfirere glucose homeostase en insulineresistentie in de hersenen, wordt tegengegaan zo blijkt uit de studie door dagelijkse voeding aangevuld met rode peper extracten, rijk aan capsaïcine. Rode pepers blokkeren de fosforylering van tau-eiwitten en de opeenhoping van bèta-amyloïd, de kenmerken van de ziekte van Alzheimer.

X Volgens een voorlopige studie lijkt het dat taurine plaques in de hersenen kan tegengaan en zo de ziekte van Alzheimer zou kunnen tegengaan.

X Uit een voorlopige studie lijkt het dat voldoende magnesium in de voeding belangrijk is tegen cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer.

X Volgens onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van 1 kop blauwe bessen goed is tegen cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer.

X Het regelmatig drinken van bier met mate kan volgens onderzoek de kans op de ziekte doen afnemen.

X Hoe vaker de sauna, hoe kleiner de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer zo blijkt uit een Finse studie onder 2.315 mannen die 20 jaar gevolgd werden. Vier tot zeven keer per week in de sauna gaf wel 65% minder kans op dementie of de ziekte van Alzheimer.

X Een goed functionerende lever lijkt volgens onderzoek belangrijk tegen het ontstaan van verminderde cognitieve functies en de ziekte van Alzheimer.

X Voeding rijk aan bepaalde catechinen en ferulazuur zou wel eens de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen of aanpakken. Dit gebeurde namelijk wel in een studie met speciale muizen. De catechinen die gebruikt waren zijn epigallo catechine gallaten (EGCG) die volop te vinden zijn in groene thee. Ferulazuur wordt veel aangetroffen in o.m. bamboescheuten, volkoren granen en rode bietjes.

X Een studie onder ruim 900 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar, allen zonder dementie of de ziekte van Alzheimer, die zes jaar gevolgd werden blijkt dat meer voeding met flavonolen de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer duidelijk kan verminderen. Ieder jaar werd ook gekeken of iemand dementie had gekregen. Zij met de meeste flavonolen in hun voeding bleken gemiddeld wel 48% minder kans te hebben op het krijgen van dementie of de ziekte van Alzheimer. Flavonolen zijn bioactieve stoffen, onder te verdelen in de nutriënten isorhamnetine, kaempferol, myricetine en quercetine. Isorhamnetine wordt veelal gevonden in peren, olijfolie, wijn en tomatensaus. Kaempferol wordt veelal gevonden in kool, bonen, thee, spinazie en broccoli. Myricetine wordt veelal gevonden in thee, wijn, kool, sinaasappelen en tomaten. Quercetine gaf geen lagere kans op dementie of de ziekte van Alzheimer zo blijkt uit de studie.

 

 

X Roken geeft 50% meer kans op het krijgen van de ziekte.

X Onderzoek laat zien dat een Westers dieet met een hoge glycemische index, veel zout, veel alcohol, veel fructose (bijv. uit kant en klare drank en voeding) allemaal zorgt voor veel fructose in de hersenen, het geen op zijn beurt het ontstaan van de ziekte van Alzheimer bevordert.

X Teveel omega-6 vetzuren in de voeding ook.

X Regelmatig tandvleesontstekingen verhoogt volgens onderzoeken de kans op de ziekte aanzienlijk, waarschijnlijk lijkt volgens onderzoek een bacterie die veel bij tandvleesontstekingen gevonden wordt de mogelijke oorzaak. Nog studies ¹ ² ³ die dit verband ook laten zien.

X Veel stress op middelbare leeftijd doet de kans op de ziekte flink verhogen.

X Bloedwaarden goed cholesterol (HDL), lager dan 55 mg/dl (1,4 mmol/l) geeft wel 40% meer kans op het krijgen van de ziekte.

X Voeding rijk aan koolhydraten geeft een fors hogere kans op geheugenstoornissen en de kans op de ziekte van Alzheimer.

X Volgens onderzoeken zijn voor jonge mensen hoge bloedwaarden koper en ijzer goed voor een goede gezondheid doch voor mensen ouder dan 50 jaar doen hoge bloedwaarden ijzer en koper de kans op ziektes als Alzheimer en Parkinson, hart- en vaatziektes en andere ouderdomsziekten zoals kanker duidelijk verhogen. Mannen hebben doorgaans meer ijzer in het lichaam en de hersenen dan vrouwen vandaar dat mannen ook vaker eerder al neurodegeneratieve ziektes ontwikkelen. Bij vrouwen waar de baarmoeder verwijderd is blijkt dat die vergelijkbare hoeveelheden ijzer in het lichaam en hersenen hebben als mannen. Hoge bloedwaarden ijzer en koper zorgen voor ongebonden of vrije ijzer- en koperionen. Hier nog een Nederlandse studie over ijzer en de ziekte en een andere studie over teveel koper en de ziekte. Vrije ijzer- en koperionen zorgen voor oxidatieve stress, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS - reactive oxygen species) in de cellen gevormd worden. Normaal zorgen enzymen (NEIL1 en NEIL2) voor de reparatie van die DNA schade in de hersenen, doch de vrije ijzer- en koperionen verhinderen de werking van die enzymen. Het terugbrengen van de hoeveelheid ijzer in uw bloed doet het aantal abnormale afbraakproducten aan beta-amyloid als wel de hoeveelheden kluwen van het eiwit tau duidelijk verminderen. Het kruid kurkuma lijkt veruit het beste in het binden van die vrije ijzer- en koperionen in het lichaam. Het nemen van zinktabletten doet de koperopname in het lichaam verminderen.

X Uit een studie blijkt dat voeding rijk aan AGEs (Advanced Glycation End Products) de kans op diabetes en de ziekte van Alzheimer duidelijk doet vergroten.

X Volgens onderzoek blijkt blootstelling aan pesticiden een flink verhoogde kans te geven op de ziekte van Alzheimer. Een ander onderzoek laat zien dat chronische blootstelling aan fijnstof de kans doet vergroten.

X Overgewicht op middelbare leeftijd geeft volgens onderzoek ook een fors hogere kans om later in het leven de ziekte van Alzheimer te krijgen.

X Trage wandelaars, die ook moeite krijgen met hun cognitieve vaardigheden, zoals hun geheugen of probleemoplossend vermogen hebben volgens een studie een duidelijk hogere kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Maar zelfs dan, zo zeggen de onderzoekers, kunnen die mensen door bijv. het verbeteren van hun voeding, het stoppen met roken of gewicht verliezen de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren waardoor de kans op dementie geminimaliseerd wordt.

X Hoge bloedsuikerwaarden verhogen volgens onderzoek de kans op dementie duidelijk ook voor zij die geen diabetes hebben. Een ander onderzoek bevestigt dit en laat zien dat hoge bloedsuikerwaarden zorgen voor plaquevorming van bèta amyloid en zo tot dementie en de ziekte van Alzheimer. Een andere studie laat bij diabetes ook een hogere kans op de ziekte van Alzheimer zien.

X Insulineresistentie leidt volgens onderzoek tot een verhoogde kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer.

X Een studie laat zien het regelmatig drinken van frisdranken kan leiden tot een slechter geheugen, kleiner hersenvolume en een duidelijk kleinere hippocampus, een belangrijk hersengebied voor het leren en het geheugen. Dit zijn allemaal markers voor de ziekte van Alzheimer.

X Dagelijks jarenlang 1 glas light frisdrank zou volgens onderzoek wel eens drie keer meer kans geven op een beroerte, dementie en de ziekte van Alzheimer.

X Wonen in een omgeving met veel luchtvervuiling blijkt ook slecht te zijn voor de hersenen zo blijkt uit een studie. Hier nog een studie die dat bevestigt. Regelmatig blootstelling aan veel luchtvervuiling beschadigt zelfs de bloed-hersenbarrière wat kan resulteren in duidelijke hersenproblemen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, later in het leven. Een andere studie laat zien dat een beschadigde bloed-hersenbarrière inderdaad bij het begin van de ziekte van Alzheimer aanwezig is.

X Obesitas, overgewicht met een BMI hoger dan 30, leidt volgens studie tot een breed spectrum van hersenklachten, waaronder verlies en verandering van hersenweefsel, kwaliteitsverlies van de bloed-hersenbarrière en een hoger risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Doch ook ondergewicht op latere leeftijd doet volgens onderzoek de kans op de ziekte ook sterk vergroten.

X Slaperig zijn overdag, vaak het gevolg van slaapproblemen in de nacht, kan volgens onderzoeken ¹ ² een duidelijk hogere kans geven op de ziekte van Alzheimer.

X Onderzoeken ¹ ² ³ laten zien dat slaapapneu bij ouderen de kans op de ziekte van Alzheimer duidelijk doet vergroten.

X Een studie laat met zeer speciale technieken zien waarom hoge bloeddruk meer kans geeft op de ziekte van Alzheimer. Veranderingen in de pulsaties van de slagaders in de hersenen veroorzaakt door hoge bloeddruk vertragen het verwijderen van afval in de hersenen.

X Een onderzoek laat zien dat een langdurige depressie wel eens de kans op de ziekte van Alzheimer zou kunnen vergroten.

X Negatief denken doet de kans op de ziekte duidelijk vergroten, zo laat een studie zien en ook hoe dat aan te pakken.

X LET OP: Volgens onderzoek geeft het ondergaan van een operatie met narcose een meer dan twee keer verhoogde kans op dementie en vooral de ziekte van Alzheimer. Belangrijk na zo'n ingreep zijn dan de groene adviezen hierboven.

X LET OP: Uit studies ¹ ² ³ blijkt dat mensen die langere tijd benzodiazepinen gebruiken een duidelijk hoger risico hebben op het krijgen van dementie en de ziekte van Alzheimer. Benzodiazepinen worden in de geneeskunde toegepast om hun kalmerende, slaapbevorderende en angst verminderende eigenschappen, met ook spierverslappende eigenschappen.

X LET OP: Uit een langjarige studie onder vijfenzestigplussers blijkt dat het gebruik van anticholinerge medicijnen de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer duidelijk verhogen. Dit wordt nog eens bevestigd in een andere grote studie waarbij vooral antidepressiva, urologische en parkinson medicatie die duidelijk hogere kans geven. Medicijnen met een anticholinerge werking zijn o.m. anticholinergica, parasympathicolytica en acetylcholinereceptor-antagonisten. Vooral een combinatie van medicijnen zorgt voor een flink hogere kans. De meest gebruikte anticholinerge medicijnen door de deelnemers in de studie waren antidepressiva, antihistamine en medicijnen tegen incontinentie. Hier nog een grote studie die dat bevestigt. Nog studies ¹  ² die de hogere kans op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer laat zien.

X LET OP: Straling van CT (computertomografie) of CAT-scans kan het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten zo blijkt uit een Deense studie. Al twee scans in een mensenleven doet hersencellen veranderen. Een standaard dosis van ioniserende straling bij het scannen verandert de zenuwcellen in de hippocampus waardoor een begin ontstaat van patronen die typisch zijn bij de ziekte van Alzheimer. Volgens de onderzoekers zal één scan niet echt tot problemen leiden doch zij zijn bezorgd over de cumulatieve effecten van meerdere scans. Zelfs lage stralingsdoses, gelijk aan twee CT scans, kunnen moleculaire veranderingen in de hersenen die cognitieve disfunctie activeren, een veel voorkomend symptoom van de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

X Let op: Jarenlang gebruik van medicijnen bij epilepsie kan volgens onderzoek de kans op de ziekte van Alzheimer wel tot 20% verhogen en op dementie wel tot 60%.

X Let op: Jarenlang gebruik van hormoontherapie door menopauzale vrouwen doet volgens onderzoek de kans op de ziekte van Alzheimer duidelijk vergroten.

X Let op: Nu een studie die laat zien dat aluminium inderdaad een rol kan spelen, zeker als er een genetische aanleg is voor de ziekte, hier nog een studie die dat bevestigt. Aluminium kan worden aangetroffen in medicijnen, zoals maagzuurremmers, verzorgingsproducten zoals bepaalde deodorant en tandpasta en zelfs in voeding met E nummer 173. Voorkomen dat aluminium zich ophoopt kijk hier.

 

Let op:

Hier een uitgebreide analyse over hoe de kans dementie en de ziekte van Alzheimer duidelijk verminderen.

 

Hier een zeer mooi lied, meneer Alzheimer, door Youp van 't Hek.

 

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over de ziekte van Alzheimer.

 


Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(02-05-2021)