Home / NutriŰnten / ...

Lute´ne helpt bij of tegen: 

Vrije radicalen schade

Macula degeneratie

Kanker

 

Lute´ne helpt organen en systemen:

 

 Ogen

 

Voedingsbronnen van lute´ne:

 

 Prei

 Amsoi

 Broccoli

 Boerenkool

 Spruitjes

 Spinazie

Eieren

Aardappelen

Pistachenoten

Ma´s

Tomaten

Wortelen

Kool

Paksoi

Bloemkool

Radijs

Knolraap

Rucola

Mierikswortel

Goudsbloem

 

Opmerkingen:

X De bioactieve stof Lute´ne is een antioxidant die vrije radicalen schade als gevolg van UV licht kan aanpakken en daardoor de ogen o.m. tegen staar beschermt.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat bepaalde supplementen het ontstaan van retinopathie bij diabetes type-2 kunnen tegengaan. Getest werden supplementen van zeaxanthine, lute´ne, liponzuur en omega-3 vetzuren. Zowel het ontstaan van retinopathie werd door de supplementen tegengegaan als ook bleken de supplementen een goede behandeling van de ziekte.

X Uit een grote studie onder ruim 100.000 deelnemers blijkt dat zij met in hun voeding de hoogste hoeveelheden van twee caroteno´den (lute´ne en zeaxanthine) 40% minder kans hebben op macula degeneratie. Andere caroteno´den zoals cryptoxanthine, alfa- en beta-caroteen caroteen, bleken een 25 tot 35% lager risico te geven.

X Uit een studie blijkt dat voeding rijk groenten met de bioactieve stoffen lute´ne en zeaxanthine kunnen zorgen voor een duidelijk beter geheugen.

X Voeding rijk aan lute´ne zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder ontstekingen in de slagaders, belangrijk ter voorkoming van hartproblemen en zeker voor hartpatiŰnten.

X Voeding rijk aan lute´ne zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder cognitieve achteruitgang, ook bij jong volwassenen.

Meer info over lute´ne.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-09-2018)