Home / Nieuws / ...

 

De grote nadelen van luchtvervuiling
Vijf studies laten weer eens de grote nadelen zien van luchtvervuiling. De eerste, Duitse, studie laat zien dat een paar uur blootstelling aan vervuilde lucht al kan zorgen voor een hartaanval.

Een tweede studie laat dat ook zien en geeft aan dat vooral fijnstof (PM2,5) een boosdoener is. 
Een andere studie laat zien dat ook zeer fijnstof (PM1,0) wellicht nog meer verantwoordelijk is voor hart- en vaatziektes.

Een vierde studie laat zien dat het vooral de dieseluitlaatgassen zijn die kunnen zorgen voor een verhoogde kans op een longontsteking. De bacterie Streptococcus pneumoniae is de meest voorkomende oorzaak van longontsteking en meningitis en de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door infectieziekten bij kinderen onder de 5 jaar en ouderen wereldwijd. Bij de meeste gezonde mensen leeft deze bacterie onschadelijk achterin de neus en keel zonder symptomen te veroorzaken. Als de pneumokok echter toegang krijgt tot normaal steriele plaatsen in het lichaam, zoals de longen en het bloed, kan hij levensbedreigende ziekten veroorzaken. Dieseluitlaatgassen activeren nu die pneumokok, zo laat de studie zien.

Een vijfde, grote Canadese, studie laat zien dat het wonen dicht bij een drukke weg de kans op dementie, de ziekte van Parkinson en Alzheimer en Multiple Sclerose duidelijk doet vergroten.
(Juni 2020)