Home / ...
Al in het
begin van de beschaving was voeding de basis van de gezondheidszorg. Toen at men nog om te (over)leven,
tegenwoordig lijkt het in de westerse wereld helaas meer leven om te eten en is
het eigenlijk verwonderlijk dat er nog mensen leven. Waarom? Met onze kennis van nu is het ook duidelijk waarom dat zo is. Voeding hebben we nodig voor:
Om verouderingsprocessen te vertragen is het van belang de cellulaire energieprocessen optimaal te laten verlopen. Bij verbrandingsprocessen en energieproductie ontstaan afvalstoffen, de zogenaamde vrije radicalen. Een teveel aan vrije radicalen moet onschadelijk gemaakt worden om oxidatieschade aan de cellen met als gevolg allerlei ontstekingsziektes en een versnelling van het het ouder worden te voorkomen. Dit gebeurt door de zogenaamde antioxidanten die ook uit de voeding opgenomen moeten worden. Het eten van veel groenten en fruit is gunstig omdat deze producten een beperkt aantal calorieën en relatief veel antioxidanten bevat. Daarom is goede en volwaardige voeding zo belangrijk is, zeker voor ouderen omdat hun lichaam verschillende voedingstoffen al moeilijker kan opnemen.
Doch de laatste twee honderd en zeker de laatste vijftig jaar wordt het als gevolg van de economische revolutie de mens steeds moeilijker gemaakt om gezond te blijven. Zo worden door de moderne landbouw- en productiemethoden bepaalde, voor het lichaam gezonde voeding om "economische" redenen nauwelijks meer verbouwd. De voeding die rest zorgt volgens diverse onderzoeken (hier een onderzoek) ook al voor minder in plaats van meer voedingstoffen in ons voedsel. We hebben ook nog een andere uitdaging. Genetische aanpassingen in de mens duren tienduizenden jaren. Genetisch zijn we dus nog weinig verschillend van onze verre voorouders in het stenen tijdperk en nog niet aangepast aan het eten van landbouwproducten. Eigenlijk is dus het dieet van toen wellicht nog steeds het beste voor de mens. Door drie stofwisselingsprocessen in de hand te houden kunnen we ons toch aanpassen aan de wereld van vandaag. Die processen zijn glycatie, ontstekingen en methylatie.
Verder is ons menselijke lichaam ook niet goed bestand tegen de moderne vormen van stress, het grote aantal giftige (toxische) stoffen in ons leefmilieu, zowel buiten als binnenshuis en in onze gebruiksgoederen tot zelfs in de voeding. Deze stoffen beïnvloeden ons endocriene systeem en geven aanleiding tot het ontstaan van allerlei ziektes. Bovendien is ons DNA in de cellen nogal gevoelig voor deze milieuvervuiling, en beschadiging hiervan is de eerste stap in een proces dat men kanker noemt. Volgens wetenschappers was er de laatste duizenden jaren nog geen sprake van de ziekte kanker en is die ziekte pas ontstaan in het begin van de industriële revolutie. Het aantal gevallen van kanker en andere ziektes zijn toegenomen met het tempo van die revolutie, als gevolg van de toxische stoffen en veranderde voedingsgewoontes.
De conclusie van deskundigen is duidelijk: toxische vervuilingen geven aanleiding tot het ontstaan van veel ziektes waaronder kanker. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) geeft aan dat 70% (inmiddels zal dat percentage zeker hoger zijn) van alle kankergevallen voorkomen kunnen worden door een veranderde levensstijl met meer bewegen en betere, volwaardige en gevarieerde voeding. De laatste vijftig jaar is de milieuvervuiling fors toegenomen terwijl het met onze gezonde voedingsgewoontes flink bergafwaarts is gegaan, o.m. door meer kant en klare voeding met veel te veel koolhydraten, geraffineerde voedingstoffen (waaronder oliën), allerlei vreemde toevoegingen en bewerkingen. Het resultaat is een explosieve groei van het aantal mensen met chronische (ontsteking)ziektes en kanker. Wat wellicht nog verontrustender is dat onderzoeken laten zien dat daardoor ook steeds meer baby's geboren worden met een (vaak nog niet zichtbare) aanleg voor chronische ziektes en kanker.
Een goede gezondheid hangt dus grotendeels af van onze keuzes van leef- en eetgewoonten. Al is er al sprake van erfelijke aanleg, dan is er vaak nog een factor nodig die er voor zorgt dat een bepaalde ziekte zich openbaart. Zo komen in bepaalde families vroegtijdige sterfte aan hart- en vaatziekten voor en blijkt dat de oorzaak van een te hoog cholesterol bijvoorbeeld familiair of erfelijk is, maar met de juiste voeding en levensstijl kun je het ontstaan van hart- en vaatziekte en andere erfelijk bepaalde aandoeningen uit stellen of zelfs geheel voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek was al gebleken dat de juiste voeding in de eerste twintig levensjaren nog belangrijker kan zijn dan de genetische aanleg en steeds meer onderzoek laat zien dat methylrijke voeding zoals o.a. vis, uien, bietjes, broccoli, knoflook, spinazie, peulvruchten, foliumzuur, vitamine B12 en vitamine D de genetische aanleg kan veranderen. Conclusie: Tracht zo goed en zorgvuldig mogelijk uw eten te kopen en te bereiden (zie Gezonde voeding en Tips) zodat u geen tekorten krijgt aan belangrijke voedingsstoffen. Omdat een zeer belangrijke voedingsstof te weten vitamine D weinig in de voeding te vinden is en de meeste mensen hieraan een tekort hebben zal aanvulling veelal noodzakelijk zijn, zeker in de maanden van oktober tot april. Met gevarieerde en gezonde voeding minimaliseert u, ondanks de toenemende milieuvervuiling de kans op het krijgen van de meeste gevreesde ziektes zoals hart en vaatziektes en kanker.
Als er toch sprake is van bepaalde gebreken zoek dan naar voeding met de juiste voedingsstoffen die in dat geval belangrijk zijn (zie het ABC). Omdat de meeste voedingsstoffen het best in het lichaam opgenomen worden als ze in hun natuurlijke vorm in het voedsel zitten zijn aanvulling met supplementen alleen in bijzondere gevallen zinvol zoals bij ziekte, bij duidelijke tekorten of bij het ouder worden, en dan alleen nog supplementen waarvan bewezen is dat zij in het lichaam effectief zijn. Medicijnen zijn al helemaal een laatste middel, alleen als ze echt nodig zijn. Zij belasten uw lichaam met nog meer toxische vervuiling die weer opgeruimd moet worden met......gezonde voeding.
Een
leefstijl met bewegen, niet roken,
geen overgewicht, en een meer mediterraan dieet zijn de belangrijkste voorwaarden
voor een langer leven. Alhoewel weinig alcohol, minder stress, lekker in je vel zitten, je emoties uiten
zijn ook
een voorwaarden om gezond oud te kunnen worden. Die kwaliteit van het leven is
niet iets dat pas op latere leeftijd speelt maar iets dat elke dag van groot
belang is.
|