Home / Nieuws / ...

 

Conserveringsmiddelen en hartproblemen*
Fosfaten als conserveringsmiddel in kant en klare voeding en frisdranken veroorzaken volgens twee studies nierproblemen, hoge bloeddruk en aderverkalking. Uit de eerste studie blijkt dat fosfaten de aanmaak van het hormoon FGF23 bevordert. Dit hormoon regelt in de nieren de hoeveelheid natrium in het lichaam, meer FGF23 betekent meer natrium in het lichaam en daardoor een hogere bloeddruk. Uit de tweede studie blijkt dat het hormoon FGF23 ook de hoeveelheid calcium in het bloed doet verhogen met daardoor meer kans op aderverkalking. Het hormoon FGF23 wordt in de botten gemaakt en regelt de hoeveelheid fosfaat die afgevoerd wordt via de nieren. Veel fosfaten in de voeding geven een sterke stijging van het hormoon FGF23. (Mei 2014)

 

 

Phosphate preservatives in processed food cause heart disease, scientists confirm 
Preservatives in processed food cause heart disease and high blood pressure, researchers have confirmed this week. They are one cause of the epidemic of chronic kidney disease which, in turn, leads to heart problems and hardening of the arteries.
Phosphates in processed foods, including processed cheeses and cola drinks, stimulate production of the hormone FGF23, which controls levels of sodium in the body. High levels of the hormone also mean high levels of sodium, say researchers at Vetmedumi Vienna. People with kidney disease also have raised levels of FGF23 and sodium, and this causes cardiovascular disease, they say. 
The hormone also controls calcium levels. If the body has high levels of FGF23, the kidneys absorb higher levels of calcium, and this reaction causes hardening of the arteries, or vascular calcification.
(Source: EMBO Journal, 2014; doi: 10.1002/emmm.201303716; and 201284188)

De door de computer vertaalde Engelse tekst (let op: gelet op de vaak technische inhoud van een artikel kunnen bij het vertalen wellicht vreemde en soms niet helemaal juiste woorden en/of zinnen gevormd worden)

 

Fosfaat conserveringsmiddelen in verwerkt voedsel veroorzaken hart-en vaatziekten, wetenschappers bevestigen 
Conserveermiddelen in verwerkt voedsel veroorzaken hart-en vaatziekten en hoge bloeddruk, hebben de onderzoekers deze week bevestigd. Zij zijn een oorzaak van de epidemie van chronische nierziekte die op zijn beurt leidt tot hartproblemen en verharding van de slagaders. 
Fosfaten in bewerkte voedingsmiddelen, met inbegrip van smeltkaas en cola, het stimuleren van de productie van het hormoon FGF23, waarvan het gehalte aan natrium in het lichaam regelt. Hoge niveaus van het hormoon betekenen ook hoge niveaus van natrium, zeggen onderzoekers van Vetmedumi Wenen. Mensen met een nierziekte heeft ook verhoogde niveaus van FGF23 en natrium, en dit veroorzaakt hart-en vaatziekten, zeggen ze. 
Het hormoon controleert ook calciumgehalte. Als het lichaam hoge FGF23, de nieren absorberen hogere niveaus van calcium en deze reactie veroorzaakt aderverkalking, of vasculaire calcificatie.

Printen

 

 

Reacties: