Home / Nutriënten / ...

Calcium helpt bij of tegen: 

 Coeliakie

 Rachitis

PMS

Osteoporose

Slapeloosheid

Hoge bloeddruk

Hoog cholesterol

Parodontitis

Darmkanker

Autisme

Eierstok aandoeningen

Tandvleesontsteking

Zwangerschap

Migraine

Postnatale depressie

Pijnlijke menstruatie

Nierstenen

MS

 

Calcium helpt organen en systemen:

 

 Tanden

 Skelet

Botten

Bloed

Hart

Zenuwstelsel

 

Voedingsbronnen van calcium:

 

 Hijiki

 Wakame

 Tofu

 Johannesbrood

 Teff

 Melasse

 Sardines

 Geitenmelk

 Rucola

 Raapstelen

 Postelein

 Grote klit

 Perilla

Erwtjes

Chiazaad

Sesamzaad

Zee groenten

Hazelnoten

Quinoa

Boekweit

Rozijnen

Boerenkool

Melk

Yoghurt

Sojabonen

Bonen

Radijs

Paksoi

Peultjes

Sperziebonen

Nori

Amsoi

Snijbiet

Pecannoten

Noten

Papaja

Broccoli

Kool

Oesters

Cichorei

Agar-agar

Mosselen

Gember

Amandelen

Taro

Vijgen

Brouwersgist

Arame

Oregano

Prei

Linzen

Limoenen

Pompenpitten

Selderie

Peterselie

Ahornsiroop

Zonnebloempitten

Knolraap

Brazilnoten

Zalm

Kervel

Zeewier

Pistachenoten

Venkel

Salie

Marjolein

Knoflook

Kaneel

Dille

Bonenkruid

Basilicum

Ginseng

Alfalfa

Fenegriek

Brandnetel

Paardenbloem

Abrikozen

Aroniabessen

Gerst

Wortelen

Haver

Bieslook

Miso

Gedroogde pruimen

Waterkers

Rozemarijn

Citroenen

Chili peper

Sinaasappel

Zwarte bessen

Pijnboompitten

Savooienkool

Asperges

Spinazie

Stengelui

Tijm

Tuinbonen

Mierikswortel

Kurkuma

Karwij

Kwee

Komkommerkruid

Bietjes

Dulse

Kumquat

Mandarijnen

Walnoten

Rode bessen

Muesli

Okra

Aardpeer

Ananas

Azukibonen

Eieren

Cayenne peper

Tarwe zemelen

Selderie zaden

Braambessen

Kruisbessen

Alfalfa spruiten

Druiven

Pruimen

Rogge

Tempeh

Mosterdzaad

Aubergine

Meloen zaden

Zoethout

Zwarte komijn

Nepeta

Pepermunt

Boksdoorn

Spirulina

Zure kers

Perziken

Dadels

 

Opmerkingen:

 

Het mineraal calcium geeft stevigheid aan het skelet en gebit. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is verder onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling.

De opname van calcium door het lichaam wordt beïnvloed door een aantal factoren. Zo zorgen voldoende beweging en voldoende vitamine D voor een verhoogde opname. Calcium uit plantaardige oorsprong wordt beter in het lichaam opgenomen dan van dierlijke oorsprong (bijv. melk).

Daarnaast nemen oudere mensen, mensen met colitis of de ziekte van Crohn calcium minder goed op. Bij vrouwen hebben de hormonale veranderingen tijdens de menopauze een negatief effect op de calciumopname. Alcohol zorgt ook voor een verminderde opname van calcium. Een verminderde opname zorgt voor veel calcium in de darmen en dat geeft volgens onderzoek een veel grotere kans op een besmetting met de Clostridium difficile bacterie

 

Volgens de Gezondheidsraad zou de dagelijkse hoeveelheid 1.000 tot 1.200 mg per dag moeten zijn doch de laatste tien jaar blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat die dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen slechts de helft, 600-700 mg moet bedragen. Belangrijk daarbij is wel voldoende vitamine D. Bij te weinig vitamine D in het lichaam wordt veel minder fosfor en calcium, in veel gevallen slechts 15%, opgenomen in het lichaam.

 

Per kop bevat de volgende voeding sardines(1000 mg calcium), makreel(600 mg), amandelen(700 mg), zalm (uit blik)(550 mg), hazelnoten(460 mg), walnoten(300 mg), melk(290 mg), sojamelk(280 mg), broccoli(180 mg) en sojabonen(130 mg).

 

Teveel calcium, in de vorm van supplementen, geeft volgens diverse onderzoeken een flink verhoogde kans op botontkalking, botbreuken en meer kalkafzetting in de bloedvaten met hart- en vaatziektes tot gevolg. Vaak wordt nog steeds gesproken over botontkalking en dat het nemen van kalktabletten (calciumtabletten) dat probleem wel oplost. Doch niets is minder waar want hierdoor verergert het probleem alleen maar. Het is ook geen proces van botontkalking doch van ontfosfatering van de botten waarbij ook calcium meegenomen wordt. Omdat het product van de bloedwaarden calcium en fosfaat een constante is daalt bij extra calcium inname de fosfaatwaarde in het bloed waardoor er nog meer fosfaat (en dus ook calcium) uit de botten vrijgemaakt worden om zuur te kunnen bufferen.

Een teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook kunnen er nierstenen ontstaan, zeker bij te lage bloedwaarden vitamine D (hier een onderzoek dat dat nog eens bevestigt), en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor botten zwakker worden. Ander onderzoek laat zien dat het dagelijks nemen van calciumsupplementen de kans op meer poliepen in de darm duidelijk doet vergroten en dat nog jaren later.

Vandaar beter geen supplementen met calcium en alleen calcium met de voeding. Een supplement met zowel calcium als fosfaat (hydroxyapatiet), zoals in de botten aanwezig is, kan hulp bieden, alhoewel de juiste voeding het belangrijkste is.

Volgens onderzoek, onder oudere vrouwen blijkt dat calcium in de vorm van supplementen, die genomen worden na een beroerte, de kans op dementie fors kunnen verhogen.

 

Te weinig calcium in de voeding verhoogt de kans op darmkanker.

Meer info.

 

Klik hier voor onderzoeken over calcium

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-04-2020)