Home / Voeding / ...

 

Frisdranken

 

Frisdranken bestaan er in allerlei soorten, meestal met koolzuur in gewone en light versies, in bijv. ice tea, in sportdrankjes en energiedrankjes.

In frisdranken zitten vaak behalve water veel cafeïne, veel suikers (vaak in de vorm van fructosesiroop) of twijfelachtige suikervervangers zoals bijv. aspartaam, fosforzuur, kunstmatige kleur- en smaakstoffen, wat toegevoegde vitamines en in energiedrankjes veel taurine of glucoronolacton. De zuurgraad van veel frisdranken is te vergelijken met die van accuzuur! Vaak wordt als conserveringsmiddel natriumbenzoaat toegevoegd. Samen met vitamine C kan daardoor daardoor benzeen ontstaan. Volgens de industrie zouden de waarden laag genoeg zijn doch de meeste frisdranken lijken nu al acht keer meer benzeen te bevatten dan toegestaan is in leidingwater. Benzeen is een stof die de kans op kanker bij mensen sterk doet verhogen.

In cola's wordt als kleurstof  een caramelkleur gebruikt, die kenmerkend is voor alle cola's. Dit is geen natuurlijke kleur doch wordt gemaakt door suikers bij hoge temperaturen te behandelen met ammoniak en sulfieten. Door deze behandeling ontstaan ook kankerverwekkende stoffen zoals 2-methylimidazole en 4-methylimidazole. Doorgaans zit in cola wel 10-20x meer van deze kankerverwekkende stoffen als wenselijk is.

Voor het behoud van uw tanden zijn frisdranken door de hoeveelheid suikers en de zuurgraad ook slecht en zou het drinken met een rietje, en dan nog diep in de mond, een oplossing kunnen bieden.

 

Frisdranken zijn volgens allerlei onderzoeken bij regelmatig gebruik slecht voor uw gezondheid en beter drinkt u gewoon water met bijv. een schijfje citroen erin of verse fruit- en groentesappen. Frisdranken geven een duidelijk verhoogde kans op slokdarmkanker, jicht, overgewicht, diabetes, botontkalking, een vette lever en tanderosie. Ice tea bevat ook nog eens veel oxaalzuur hetgeen het ontstaan van nierstenen bevordert. Ook het dagelijks drinken van frisdrank light geeft ruim 60% meer kans op hart- en vaatproblemen en bijna 50% meer kans op een beroerte.

Het regelmatig drinken van veel cola en wellicht ook andere frisdranken kan volgens onderzoek leiden tot te lage bloedwaarden kalium en daardoor tot o.a. hartritmeproblemen.

Het regelmatig drinken van frisdranken zorgt volgens onderzoek ook bij mensen met hartproblemen voor een duidelijk hogere kans op een hartstilstand.

Een kleine studie onder tieners laat zien dat het dagelijks drinken van drie of meer suikerhoudende frisdranken leidt tot verslaving. Drie dagen geen frisdranken drinken zorgde voor hoofdpijn, concentratie en motivatie problemen en zich niet lekker voelen, allemaal ontwenningsverschijnselen.

 

Frisdranken ook beter niet tijdens de zwangerschap. Neem dan zo min mogelijk cafeïne, zoals in koffie, thee en frisdranken per dag om de kans op een miskraam sterk te verkleinen. Energiedrankjes liever helemaal niet. Iedere dag een glas frisdrank doet de kans op een vroeggeboorte al duidelijk toenemen en ook  volgens ander onderzoek de kans op hart- en vaatziektes bij de baby later.

 

Het vaak drinken van frisdranken door tieners kan wel eens tot meer agressie en gewelddadig gedrag leiden. Hoe meer fris gedronken wordt hoe erger het gewelddadig gedrag lijkt te worden. 5 blikjes fris per week doet de kans op gewelddadig gedrag al met 9-15% stijgen. Bij 5 blikjes of meer per week zijn de effecten op het gedrag vergelijkbaar met de effecten bij het roken en drinken van alcohol.

 

Uit een studie blijkt dat het regelmatig drinken van frisdranken leidt tot celveroudering. Dagelijks 2 glazen frisdrank zorgen voor ruim 4,5 jaar veroudering, vergelijkbaar met roken. Ruim 20% van de deelnemers bleken dagelijks 2 of meer glazen frisdrank te drinken. Door het drinken van frisdranken met suikers lijken de telomeren in de witte bloedcellen korter te worden, wat voor de snellere veroudering zorgt.

Volgens onderzoek sterven jaarlijks wereldwijd bijna 200.000 mensen, als gevolg van het drinken van frisdranken, aan ziektes als diabetes, hart- en vaatziekte en kanker.

Een studie laat zien dat het vaak en veel drinken van frisdranken, gesuikerde of met zoetstoffen, en fruitsappen de kans op bepaalde kankers zou kunnen vergroten. De gesuikerde frisdranken kunnen zorgen voor meer kans op darm- en alvleesklierkanker, de frisdranken met zoetstoffen op alvleesklierkanker en de kant en klare fruitsappen op borst-, darm- en alvleesklierkanker.

Uit een studie onder 15.000 kinderen blijkt dat het drinken van frisdranken en niet het drinken van fruitsappen kan leiden tot een sterk verhoogde kans op het metaboolsyndroom (hoge bloeddruk, lage waarden goed cholesterol (HDL), hoge bloedsuikerwaarden, verhoogde triglyceridenwaarden of overgewicht) en dan vooral overgewicht en hoge bloeddruk. Kinderen die de meeste frisdranken dronken bleken wel 220% meer kans te hebben op het metaboolsyndroom en 149% meer kans op overgewicht en 179% meer kans op hoge bloeddruk, alles in vergelijking met zij die nauwelijks frisdranken dronken. Het drinken van fruitsappen bleek geen invloed te hebben op risicofactoren voor het metaboolsyndroom.

Volgens een studie blijkt dat het drinken van frisdranken leidt tot een hogere kans op diabetes type-2 en de latente auto-immune (LADA) tussenvorm tussen diabetes type-1 en type-2. Het maakt weinig uit of je normale of light frisdranken drinkt. Dagelijks twee glaasjes frisdrank doet de kans op LADA met 100% toenemen. Ieder glaasje per dag doet de kans op diabetes type-2 met 20% toenemen.

Het regelmatig drinken van frisdranken met cafeïne kan volgens onderzoek de nachtrust flink verkorten, met alle nadelen van dien. Het omgekeerde kan ook waar zijn dat duidelijk minder nachtrust aanzet tot het drinken van meer frisdranken met cafeïne.

Een studie laat zien het regelmatig drinken van frisdranken kan leiden tot een slechter geheugen, kleiner hersenvolume en een duidelijk kleinere hippocampus, een belangrijk hersengebied voor het leren en het geheugen. Dit zijn allemaal markers voor de ziekte van Alzheimer. Ook beter geen frisdrank bij een maaltijd met eiwitten want dat blijkt volgens onderzoek te leiden tot overgewicht omdat minder vet afgebroken wordt.

Een grote studie laat nog eens zien dat het drinken van frisdranken zorgt voor overgewicht bij zowel kinderen als volwassenen.

Uit een studie onder ruim 3.500 personen blijkt overduidelijk dat het vooral frisdranken zijn die zorgen voor overgewicht en slijtage aan de tanden.

Een studie, onder 128.000 deelnemers die wel 30 jaar gevolgd werden, laat zien dat het regelmatig drinken van frisdranken ook kan zorgen voor een hogere kans op een vroegtijdige dood, met name de dood door hart- en vaatziekten en, wel in mindere mate door kanker. De studie laat ook zien dat vrouwen een wat hogere kans hebben dan mannen. 

Uit een studie onder ruim 450.000 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar, die gemiddeld 16 jaar gevolgd werden blijkt dat het drinken van frisdranken kan leiden tot een vroegtijdige dood. Het drinken van twee glazen frisdrank per dag geeft gemiddeld 17% meer kans op een vroegtijdige dood, bij het drinken van frisdranken met kunstmatige zoetstoffen was dit zelfs 26% hoger en de kans op hart- en vaatziektes werd met deze laatste frisdranken zelfs 52% hoger. Het drinken van 1 glas gesuikerde frisdrank per dag deed de kans op doodgaan aan een spijsverteringsziekte met wel 59% toenemen.

Volgens studie zorgt het regelmatig drinken van frisdranken voor hogere triglyceriden waarden en lagere bloedwaarden goed cholesterol (HDL).

Weer twee studies die de nadelen laten zien van het vaak en regelmatig drinken van frisdranken. De eerste studie laat zien het drinken van frisdranken door adolescenten kan leiden tot meer agressief gedrag. De tweede studie laat zien dat het voor uw hart niet uitmaakt of u gewone of frisdranken met kunstmatige zoetstoffen drinkt, ze geven allemaal een duidelijk hoger risico op hart- en vaatziekten.

Een studie onder jonge vrouwen die 24 jaar gevolgd werden laat zien dat dagelijks twee of meer glazen frisdranken de kans op darmkanker kunnen doen verdubbelen.

 

Energiedrankjes verhogen volgens onderzoeken de kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hart- en vaatziektes en kunnen aanleiding geven tot onverantwoorde gedragsproblemen. De combinatie van energiedranken met alcohol kan een gevaarlijke combinatie zijn. De combinatie compenseert niet de bewustzijnsverlagende effecten van alcohol het drinken van deze combinaties resulteert in sterke prikkels en impulsieve reacties, maar ook in minder remmingen en beperkingen dan het drinken van alcohol alleen. Onderzoek laat zien dat deze combinatie zorgt voor een extra drang om nog meer alcohol te drinken. Energiedrankjes geven volgens studie ook duidelijk meer kans op hyperactiviteit.

Zo zijn er ook energy shots. Deze kleine flesjes bevatten cafeïne en taurine in een concentratie die ruim vier keer zo hoog is als die in een normaal blikje. Zowel de energy shots als de originele energiedrankjes worden ervan verdacht dat ze hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en zelfs sterfgevallen hebben veroorzaakt. Bij de shots is het risico op overdosering bovendien zeer groot. Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, vooral als de shot wordt gedronken tijdens het sporten of in combinatie met alcohol. Hier nog een studie die dat bevestigt. In combinatie met alcohol heeft de combinatie bij tieners dezelfde uitwerking als cocaïne en de nadelen blijven nog lang in de volwassenheid gevoeld worden, zo blijkt uit onderzoek.

Kinderartsen pleiten voor een verbod op energiedrankjes voor kinderen.

Studies ¹ ² laat zien dat het drinken van al één energiedrankje schade kan toebrengen aan de bloedvaten. Uit de studie blijkt dat al na het drinken van één energiedrankje het noodzakelijke verwijden van de slagaders, als de bloedtoevoer toeneemt, flink minder is waardoor de goede functie van de slagaders duidelijk verstoord is. Onbekend is welke van de vele verschillende nutriënten in de energiedrank hiervoor verantwoordelijk zijn, nader onderzoek zou dit moeten laten zien. Een studie laat zien dat iemand die dagelijks enkele blikjes energiedrank drinkt zelfs hartfalen kan krijgen.

 

Bij kinderen veroorzaakt het vele drinken van frisdranken al diabetes, overgewicht, botontkalking en tanderosie. Verder geven frisdranken verhoogde kans op gedragsproblemen en hyperactiviteit. Energiedrankjes kunnen zelfs leiden tot onaanvaardbaar en onverantwoord gedrag en hart- en nierproblemen bij kinderen.

Het regelmatig drinken van frisdranken met fructose en/of kunstmatige zoetstoffen leidt tot duidelijk slechtere nierfuncties.

Zij die meer dan 74 gram fructose (equivalent van 2,5 glazen frisdrank) per dag met de voeding binnen krijgen hebben tot wel bijna 90% meer kans op het krijgen van een bloeddruk van 160/100.

De cafeïne in koffie en frisdranken kan de vruchtbaarheid van de vrouw belemmeren. Door de eileider gaat het vervoer van de eicel naar de baarmoeder. Veel cafeïne zorgt voor minder of geen spieractiviteit in de eileider waardoor dit vervoer belemmerd wordt en waardoor de eicel niet of moeilijk in de baarmoeder kan komen.

 

Niet alleen kinderen maar volgens een grote studie heeft iedereen die meer dan één glas frisdrank, óók alle light versies, per dag drinkt bijna 50% meer kans op een hart- en vaatziekte dan mensen die minder dan één glas per dag gebruiken.

Frisdranken verhogen vooral de kans op het zogenaamde metabool syndroom, een combinatie van hoge glucose- en glyceridenwaarden, verlaagde waarden van HDL, het goede cholesterol, verhoogde bloeddruk en overgewicht. Dit syndroom zorgt weer voor een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziektes.

 

Van frisdranken op basis van thee blijkt de kwaliteit zo slecht dat je er soms 20 flesjes van moet drinken om net zoveel gezonde bioactieve stoffen binnen te krijgen als er in 1 kop echte thee zitten. Bovendien bevatten de frisdranken meestal veel suikers. De reden dat fabrikanten zo weinig polyfenolen in hun frisdranken stoppen is de bittere smaak van polyfenolen. Die schrikt consumenten af en dus laten de fabrikanten de polyfenolen liever weg.

 

Frisdranken, fruitsappen en het bijzonder de light versies blijken volgens een studie onder ruim 260.000 mensen die tien jaar gevolgd werden de kans op een depressie duidelijk te verhogen. Het dagelijks drinken van 4 glazen frisdrank gaf 30% meer kans op een depressie in vergelijking met zij die nauwelijks frisdranken dronken. Gewone frisdrank bleek 22% meer kans te geven en de light versies gaven 31% meer kans op een depressie. Bij fruitdranken was de verhoogde kans gemiddeld 38% en zelfs 51% voor de light versies. Het drinken van koffie gaf een 10% lagere kans.

Uit een Amerikaanse studie onder ruim 59.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar die bijna 9 jaar gevolgd werden lijkt het dat het drinken van light frisdranken niet goed is voor uw hart. Zij die 2 van deze drankjes per dag dronken hadden 30% meer kans op een hartaandoening en wel 50% meer kans om hieraan te overlijden als zij die nauwelijks of niet light frisdranken drinken.

Uit een studie onder ruim 80.000 postmenopauzale vrouwen die 12 jaar gevolgd werden blijkt dat het vaak drinken van lightfrisdranken de kans op een beroerte of een hartaanval duidelijk kan verhogen. In verhouding tot zij die hooguit 1 light drankje per week drinken hebben zij die 2 drankjes per dag drinken wel 23% meer kans op een hersenbloeding, 31 % meer kans op een herseninfarct, 29% meer kans op een hartaanval en 16% meer kans om vroegtijdig dood te gaan. Vrouwen met overgewicht, eerder hartproblemen of diabetes bleken doorgaans als ze 2 drankjes per dag dronken wel ruim twee keer meer kans te hebben op een beroerte.

Uit een Amerikaanse analyse blijkt dat niet alleen met suiker gezoete frisdranken doch ook de frisdranken met kunstmatige zoetstoffen, waarbij ook die met 0 calorieën, voor vergelijkbare problemen zorgen zoals overgewicht, diabetes type-2 en het metabool syndroom.

De zgn. light frisdranken zorgen volgens onderzoek ook voor duidelijk meer buikvet.

Dagelijks jarenlang 1 glas light frisdrank zou volgens onderzoek wel eens wel drie keer meer kans geven op een beroerte en dementie en de ziekte van Alzheimer. 

Uit een studie blijkt dat ook de meeste suikervrije frisdranken slecht zijn voor uw tanden. Ze bevatten zoveel zure toevoegingen dat het tandglazuur net als bij suikerhoudende frisdranken duidelijk aangetast wordt. 

 

Let op: De meeste frisdranken en water zit in plasticflessen. De in het plastic aanwezige weekmakers en andere chemische stoffen zoals bijv. het giftige antimoon en BPA kunnen in de drank migreren, zeker als de temperatuur van de fles hoger wordt, bijv. door de zon. Volgens onderzoek kunnen de hoeveelheden toxische stoffen dan tot zeer ongezonde hoeveelheid oplopen.

 

 

Zij die regelmatig één of meer glazen frisdrank per dag drinken lopen de volgende risico’s:

• 90% meer kans op pancreaskanker

• 50 à 60% meer kans op ontwikkeling van het metabool syndroom

• 30% meer kans op overgewicht (BMI boven 30)
• 30% meer kans op lage HDL waarden

40% meer kans op een agressieve vorm van prostaatkanker

16% meer kans op een beroerte bij 1 glas per dag.

• 35% meer kans op een hartaanval

23% meer kans op hartfalen bij 2 of meer glazen per dag

• 30% meer kans op astma bij 2 of meer glazen per dag.

• 80% meer kans op COPD bij 2 of meer glazen per dag.
• 25% meer kans op verhoogd glyceriden- en/of glucosewaarden in het bloed

• 90% meer kans op een bloeddruk van 160/100 bij 2,5 of meer glazen frisdrank per dag

• 20% meer kans op diabetes type-2 voor ieder glas per dag, bij 2 glazen per dag dus 40% meer kans enz..

ruim 70% meer kans op baarmoederkanker.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over frisdranken.

 

Volgens onderzoek in 2012 worden wereldwijd, per hoofd van de bevolking en per jaar de volgende hoeveelheden frisdrank gedronken:

USA  170 liter, Mexico  146 liter, Chili  127 liter, Argentinië 124 liter, Uruguay 120 liter

België 108 liter, Noorwegen  104 liter, Ierland  103 liter en Nederland 101 liter.



 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                  Printen      

 

(25-07-2021)