Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij aderverkalking:  

 Paprika

Hazelnoten

Sinaasappelen

Uien

Grapefruit

Yoghurt

Aroniabessen

Bruine rijst

Druiven

Knoflook

Olijven 

Rozemarijn

Sjalot

Cranberry 

Ahornsiroop

Blauwe bessen

Asperges

Ananas

Bieslook

Citroen

Gember

Granaatappel

Kersen

Linzen

Pruimen

Pruimen (gedroogd)

Rogge

Zeewier

Stengelui

Blauwe bosbes

 

Gezonde kruiden bij aderverkalking:

 

Zoethout

Cayennepeper

Ginkgo

Pau d'arco

Hartgespan

Agaricus blazei

Knoflook

Rozemarijn

Gember

Fenegriek

Meidoorn bessen

 

Goede supplementen bij aderverkalking:

 

 Vlozaad

Kombucha

 

Gezonde nutriŽnten bij aderverkalking:

 

 Proanthocyanen

 Anthocyanen

 Vitamine K (2)

 Vitamine B3

Vitamine D

Vitamine B12

Vitamine B6

Inositol

Vitamine C

 

Opmerkingen:

 

Wat is aderverkalking:

Wat zijn de gevolgen van aderverkalking:

Wat is de oorzaak van aderverkalking:

Wat te doen aan aderverkalking:

Ter voorkoming:

X Eet meer voeding en kruiden zoals hieronder en bij Tips beschreven.

X Iedere dag een goed ontbijt (bestaande uit minimaal 20% van het aantal dagelijkse calorieŽn) zorgt volgens een studie onder ruim 2.000 deelnemers voor duidelijk betere bloedvaten met minder vaatwandstijfheid en minder aderverkalking.

X Onderzoek laat de voordelen voor uw hart zien van een vegetarisch dieet: De kans op hart en vaatziektes en de kans om daaraan dood te gaan daalt met 40%, de kans op hoge bloeddruk daalt met 34% en verstopte slagaders worden in 91% van de gevallen geheel of grotendeels schoon gemaakt.

X De binnenkant van slagaders is bedekt met een laagje aaneengesloten endotheelcellen. Deze laag is heel belangrijk voor onder meer soepele vaten, een goede bloeddruk en als beschermingslaag. Regelmatig hoge bloedsuikerwaarden, zoals bijv. bij diabetes kunnen echter dit endotheel beschadigen waardoor ontstekingen ontstaan in de vaten, het begin van aderverkalking. Uit onderzoek blijkt in detail hoe hoge bloedsuikerwaarden het endotheel beschadigen waardoor het endotheel poreus wordt en waardoor cholesterol, calcium en andere stoffen die vervoerd worden zich in de wand kunnen vestigen. Ook is in detail gebleken hoe de bioactieve stof resveratrol in de voeding dit poreus worden van het endotheel volledig tegen kan gaan, ook bij hoge bloedsuikerwaarden. 

X Dagelijks voeding rijk aan onbewerkt Linolzuur en alfa-linoleenzuur, zij het wat minder.

X Dagelijks groene thee doet aderverkalking voorkomen.

X Uit een studie blijkt dat het dagelijks drinken van minstens 3 koppen koffie kan zorgen voor ruim 60% minder kans op aderverkalking in de kransslagaders op voorwaarde dat u niet rookt, want dat geldt dit voordeel niet zo blijkt uit de studie.

X Het regelmatig eten van broccoli en van groenten rijk aan vitamine K is goed ter voorkoming van aderverkalking, in het bijzonder vitamine K(2) houdt de calcium in de botten en uit de bloedvaten en doet aderverkalking n de kans op een hartaanval flink afnemen.

X Ter voorkoming van aderverkalking zijn goede bloedwaarden vitamine D een belangrijke voorwaarde.

X Regelmatig bewegen is goed ter voorkoming van aderverkalking.

X Het regelmatig eten van bruine of zilvervliesrijst is goed ter voorkoming van aderverkalking.

X Het regelmatig eten van mandarijnen verkleint de kans op aderverkalking.

X Extra virgin olijfolie, rijk aan polyfenolen leidt tot een duidelijk lagere genexpressie van genen die met aderverkalking te maken hebben.

X Een dieet combinatie van visolie, resveratrol (in wijn), lycopeen (in tomaten), catechine (in thee) en vitaminen E en C doet de kans op aderverkalking flink afnemen.

X Sulforafaan zorgt voor schone bloedvaten, gaat ontstekingen in de slagaders tegen, voorkomt plaquevorming en aderverkalking.

X Goede bloedwaarden vitamine D zorgen voor duidelijk minder aderverkalking zeker bij mensen met diabetes type-2.

X Het regelmatig eten van aardbeien en blauwe bessen gaat ontstekingen in de bloedvaten, aderverkalking en een hartaanval tegen.

X Het regelmatig eten van pure chocolade gaat volgens onderzoek aderverkalking tegen.

X Uit een kleine studie blijkt dat de bioactieve stoffen anthocyanen aderverkalking kunnen tegengaan. Anthocyanen worden vooral gevonden in rood en blauw/paars gekleurde bessen en bramen. In de studie kregen de deelnemers 24 weken lang dagelijks of een supplement van 320 mg anthocyanen of een placebo. Na 24 weken hadden de deelnemers met het supplement duidelijk lagere bloedwaarden slecht cholesterol (LDL), hogere bloedwaarden goed cholesterol (HDL), duidelijk minder ontstekingsmarkers in het bloed en duidelijk minder chemokinen die betrokken zijn bij ontstekingen van de slagaderwand.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat uien in de voeding verschillende nadelen van het hoge cholesterol kunnen aanpakken. Behalve hoog cholesterol zorgt oxidatieve stress (een toestand, waarbij meer dan een normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in cellen gevormd wordt) voor het slecht functioneren van het endotheel (bedekkend laagje aaneengesloten cellen aan de binnenkant van het hart en bloedvaten). Uien in de voeding gaan, zo blijkt uit de studie, dit slecht functioneren tegen door o.m. de oxidatieve stress en aderverkalking aan te pakken.

X Het regelmatig eten van pinda's zorgt volgens onderzoek voor soepele slagaders en gaat zo aderverkalking tegen, wellicht doet resveratrol hier zijn werk, zo laat een andere studie zien.

X Uit een studie onder kinderen met overgewicht blijkt dat het regelmatig eten van noten kan zorgen voor duidelijk minder aderverkalking. Zij die ca. 200 gram noten per week aten bleken wel bijna 60% minder kans te hebben op een dikkere slagaderwand, een maat voor aderverkalking. 

X Uit voorlopige studies blijkt dat de combinatie van granaatappelsap met dadels zorgt voor een duidelijk betere bescherming tegen aderverkalking als de voeding apart. Granaatappelsap zorgt voor duidelijk minder oxidatieve stress in de bloedvaten en de dadels (ook de pitten) bevorderen de afvoer van cholesterol in de wanden van de bloedvaten.

X Pijnboomschorsextract (vergelijkbaar met druivenpitextract) blijkt volgens onderzoek te zorgen voor het duidelijke beter functioneren van het endotheel (de binnenkant van bloedvaten) en gaat zo aderverkalking tegen. 12 weken lang 150 mg extract/dag zorgde voor 66% betere endotheelfuncties, 20% minder oxidatie stress in de bloedvaten en verder wat lagere bloeddruk, lagere bloedsuikerwaarden en lagere triglyceriden waarden.

X Vaatwandstijfheid (arteriosclerose) blijkt volgens studies tegen te gaan door voeding rijk aan vitamine K2 en omega-3 vetzuren.

X Uit een studie onder ruim 2.500 jongvolwassenen die 20 jaar gevolgd werden blijkt dat het eten van genoeg groenten en fruit als jongvolwassene belangrijk is voor gezonde hart- en bloedvaten  en tegen aderverkalking twintig jaar later. Zij die als jongvolwassene het meeste groenten en fruit aten bleken 20 jaar later 26% minder verkalking te hebben in de kransslagaders dan zij die het minste aten. De meeste inname was 7-9 porties groenten en fruit per dag en de minste 2,6-3,3 porties per dag.

X Een studie onder ruim 900 vrouwen van zeventig jaar en ouder blijkt dat het regelmatig eten van veel groenten kan zorgen voor duidelijk minder aderverkalking in de slagaders naar het hoofd. Vooral het eten van kruisbloemige groenten geeft veruit de beste resultaten. Het eten van kruisbloemige groenten als broccoli en spruitjes blijken volgens een andere studie onder oudere vrouwen te zorgen voor gezonde bloedvaten. Eerder hadden de onderzoekers al vast gesteld dat het eten van kruisbloemige groenten de kans op hart- en vaatziektes zoals een hartaanval en een beroerte duidelijk kon verminderen. In deze studie werd nu gekeken wat het eten van kruisbloemige groenten deed. De bioactieve stoffen, waaronder vitamine K in de kruisbloemige groenten zorgen voor duidelijk minder calciumafzettingen in de bloedvaten en vooral in de slagaders rondom het hart. 

X Volgens een kleine studie met personen, die allen leden aan het metabool syndroom blijkt dat dagelijks knoflookextracten de zachte plaques in de slagaders kan doen afnemen. Bij een jaar lang een dagelijks een dosis van 2.400 mg knoflookextracten wordt de aangroei van plaques met wel 80% geremd en werd aderverkalking tegen gegaan.

X Voeding rijk aan kalium lijkt aderverkalking en vaatwandstijfheid tegen te kunnen gaan zo blijkt althans uit een laboratorium en muizenstudie. Voeding met weinig kalium zorgde in de studie voor duidelijk meer verkalking in de slagaders, terwijl voeding rijk aan kalium net een duidelijk afname van de verkalking liet zien.

X Omdat de gebruikte medicatie vaak niet effectief is en/of duidelijk bijwerkingen heeft onderzochten wetenschappers voedingsnutriŽnten die aderverkalking kunnen aanpakken of voorkomen. De volgende nutriŽnten bleken belangrijk te zijn: omega-3 vetzuren bijv. uit vis, hydroxytyrosol uit olijven en olijfolie, allicine uit bijv. knoflook, voedingsvezels, plantensterolen, catechinen in bijv. groene thee en cacao en verder co-enzym Q10, curcumine en resveratrol.

X Een studie laat zien dat het drinken van groene thee aderverkalking zou kunnen tegengaan. De bioactieve stof epigallo catechine gallaat (EGCG), die veel in groene thee wordt aangetroffen blijkt volgens de studie afzettingen tegen de slagaderwand te kunnen doen oplossen. Hoeveel groene thee gedronken moet worden om de benodigde hoeveelheid EGCG binnen te krijgen zal nog verder onderzocht moeten worden.

 

X Vermijd zoveel mogelijk luchtvervuiling om de kans op aderverkalking niet te verhogen. Zij die in het centrum van een grote stad wonen hebben als gevolg van luchtvervuiling een flink grotere kans op verkalking van de slagaders rondom het hart dan zij die op het platteland wonen. In het centrum van een stad is de hoeveelheid luchtvervuiling 7x hoger dan op het platteland en 3x hoger dan elders in een stad. Iemand die in een centrum woont blijkt ruim 80% meer kans te hebben dan iemand die elders woont. Verkalking van de slagaders rond het hart is een voorbode voor een hartaandoening. Mannen bleken meer risico te lopen dan vrouwen. Zestigers ook meer dan vijftigers zo ook zij met hoog cholesterol of diabetes.

X Roken staat bekend als bevorderaar van aderverkalking. Hier een studie die laat zien wat nicotine doet in uw bloedvaten.

X Zeer intensief sporten doet volgens onderzoeken Ļ ook de kans op aderverkalking duidelijk toenemen.

X Vermijd hoge bloedwaarden triclyceriden.

X Het regelmatig drinken van veel alcohol doet de kans op aderverkalking duidelijk verhogen. Volgens onderzoek geeft zelfs af en toe veel drinken een duidelijk hogere kans op aderverkalking.

X Het regelmatig eten van fastfood, bewerkte voeding (allemaal rijk aan bewerkte omega-6 vetzuren) en fosforrijke voeding doet de kans op aderverkalking duidelijk verhogen.

X Aderverkalking kan het gevolg zijn van tandvleesontstekingen en van slaapapneu. Een andere studie laat zien waarom de kans op aderverkalking hoger is. Nog een langjarig onderzoek laat zien dat parodontitis de verkalking in de kransslagaders doet vergroten.

X Onderzoek laat zien dat onnatuurlijke transvetten aderverkalking flink bevorderen.

X Volgens onderzoek zorgt hoge bloeddruk als jongvolwassene voor een flink hogere kans op aderverkalking op middelbare leeftijd.

X Uit een studie blijkt hoe rood vlees in de darmen zorgt dat aderverkalking gepromoot wordt. Het regelmatig eten van veel rood vlees kan het cholesterolmetabolisme veranderen waardoor meer cholesterol afgezet wordt in de slagaders en minder wordt afgevoerd. Rood vlees bevat carnitine, een stof die ook gevonden wordt in energiedrankjes en supplementen. Carnitine kan door bepaalde darmbacteriŽn omgezet worden in de stof Trimethylamine N-oxide (TMAO). Deze TMAO nu verandert het cholesterolmetabolisme waardoor meer cholesterol afgezet wordt en minder wordt afgevoerd. Hierdoor is de kans op aderverkalking, hart- en vaatziektes en hartfalen duidelijk groter. VegetariŽrs blijken duidelijk minder darmbacteriŽn te hebben die carnitine in TMAO kunnen omzetten.

X Volgens een studie blijkt dat een vette lever een sterk verhoogde kans geeft op gevaarlijke aderverkalking in de kransslagaders.

X Insulineresistentie en diabetes type-2 geeft in de praktijk een duidelijk verhoogde kans op aderverkalking, een dierenstudie bevestigt dit vermoeden.

X Een studie laat zien dat stress ontstekingen in de bloedvaten, zoals aderverkalking, bevordert en daardoor een hogere kans geeft op hart- en vaatziektes.

X Verschillende onderzoeken laten zien dat chronisch slaaptekort een duidelijk verhoogde kans geeft op aderverkalking. Hier nog onderzoeken Ļ die dat bevestigen.

X Let op: Medicatie bij depressies doen de kans op aderverkalking duidelijk toenemen. Deze hogere kans is niet het gevolg van een depressie maar van de gebruikte medicijnen.

X Let op: Fosfaten als conserveringsmiddel in kant en klare voeding en frisdranken geeft volgens onderzoek een duidelijk hogere kans op aderverkalking.

X Let op: Het regelmatig slikken van antidepressiva (de SSRI's) geeft volgens een voorlopige studie een sterk verhoogde kans op aderverkalking.

Kijk ook bij specifiek advies: hart- en vaatziektes

 

Klik hier naar onderzoeken uit het nieuws over aderverkalking.

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                               Printen      

 

(29-08-2020)