Home / Nieuws / ...

 

Niet minder hartziekten met plantensterolen
Consumptie van natuurlijke plantensterolen verlagen bij mannen weliswaar het LDL-cholesterol, maar daarmee niet hun risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een studie onder 35.597 Nederlandse mannen en vrouwen die vanaf 1993 ruim 12 jaar werden gevolgd. In deze periode werden 3047 eerste cardiovasculaire incidenten gemeld. Na correctie voor energie bleek inname van fytosterolen geen verband te houden met hart- en vaataandoeningen, coronaire hartziekten of myocardinfarct – vrijwel alle hazardratio's waren niet significant (Eur J Prev Cardiol. 2014; epub).
Wel bleek, zoals ook uit de literatuur bekend is, inname van fytosterolen significant verband te houden met verlaagd LDL-cholesterol (-0,07 mmol/l per 50 mg/dag; p = 0,007) en totaal cholesterol (-0,06 mg/dag; p = 0,038). De effecten traden in het onderhavige onderzoek overigens alleen op bij mannen.
De gemiddelde consumptie van fytosterolen in de onderzoeksgroep was 296 mg/dag (tussen 83 en 966 mg/dag), inname van ongeveer 2 g/dag doet het LDL-cholesterol met zo'n 10% dalen en theoretisch het cardiovasculair risico met 9%. Op grond van statinetrials verwachtten de onderzoekers een CV-risicoverlaging rond de 2%.
De studie, uitgevoerd onder leiding van Rouyanne Ras van Unilever en Joline Beulens van UMC Utrecht, analyseerde data van de Nederlandse tak van de Europese EPIC-studie (een samenvoeging van de Morgen-studie en het Prospect-cohort) – Unilever betaalde niet voor deze analyse. Pas in 2000 kwamen producten verrijkt met plantensterolen op de markt.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (November 2014)


 


Printen

 

 

Reacties:

 

Plantensterolen werken blijkbaar alleen bij mannen en niet bij de vrouwen, ook niet bij die vrouwen in de reclame op de TV en weer een onderzoek dat laat zien dat verlaging van het cholesterol de kans op een hartaanval of andere hartziektes niet doet verlagen.