Home / NutriŰnten / ...

 

Cafe´ne

 

X Cafe´ne gaat vetvorming in de lever tegen.

X Koffie, met cafe´ne zorgt volgens een kleine studie direct voor een 30% betere bloeddoorstroming.

X Voorafgaand aan een fysieke inspanning zorgen een paar koppen koffie met cafe´ne voor duidelijk meer uithoudingsvermogen en koffie na de inspanning voor duidelijk minder spierpijn. Het meeste effect wordt volgens onderzoek bereikt als op andere tijden weinig of geen cafe´ne genuttigd wordt.

X Koffie, met cafe´ne zorgt volgens een onderzoek voor een beter lange termijn geheugen.

X Een langjarige studie bevestigt dat koffie toch niet slecht is bij hartritmestoornissen, in tegenstelling tot wat veel mensen en ook artsen denken. In de studie werd gekeken naar cafe´nehoudende voeding zoals chocola, koffie, thee en sportdranken. Zowel bij boezemfibrilleren als bij extrasystole bleek cafe´nehoudende voeding niet slecht en zelfs een positief effect te geven.

X Cafe´ne, zoals in koffie blijkt volgens onderzoek belangrijk te zijn tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Cafe´ne was een belangrijk ingrediŰnt om de aanmaak van het enzym NMNAT2 te stimuleren. Dit enzym blokkeert processen die dementie bevorderen en zorgt voor bescherming van hersencellen en dat eiwitten in de hersenen niet verkeerd kunnen uitvouwen zoals o.m. bij de ziekte van Alzheimer gebeurt.

 

 

X Cafe´ne verhoogt de productie van maagzuur. Mensen met maagproblemen dienen voorzichtig te zijn.

X Het regelmatig gebruik van medicatie met cafe´ne doet in tegenstelling tot koffie met cafe´ne de kans op een beroerte volgens onderzoek flink verhogen.

X Het drinken van dranken zoals koffie met cafe´ne tot zes uur voor het slapen gaan kan volgens een kleine studie de nachtrust wel met een uur bekorten (zonder dat men dat in de gaten heeft).

X Volgens voorlopig onderzoek kan de inname van cafe´ne de ontwikkeling van de hersenen duidelijk vertragen. Tijdens de jeugd worden in de hersenen veel verbindingen gelegd, in de puberteit groeien die verbindingen het snelst en is er een bijzonder intensief slaappatroon. Cafe´ne inname (vergelijkbaar met 3-4 koppen koffie of 2-3 energiedrankjes per dag) zorgt net in de puberteit voor een verminderde diepe slaap en een duidelijke vertraging in de ontwikkeling van de hersenen.

X Volgens onderzoek blijken vrouwen die koffie drinken meer last te hebben van opvliegers en nachtelijk zweten. Waarschijnlijk verergert de cafe´ne in de koffie deze symptomen. De onderzoekers raadden vrouwen die veel hinder ondervinden van deze symptomen dan ook aan om minder koffie te drinken.

X Het regelmatig drinken van cafe´ne houdende dranken zoals koffie, al is het maar een kopje per dag, tijdens de zwangerschap doet volgens onderzoek de kans op een lager geboortegewicht duidelijk vergroten.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-06-2021)