Home / Aandoeningen / ...

 

Gezonde kruiden bij geheugenproblemen:

 

 Rozemarijn

Saffraan

Ginkgo biloba

Bacopa monniera

Groene thee

Tijm

Gotu kola

Ashwaganda

Salie

 

Gezonde nutriŰnten bij geheugenproblemen:

 

Choline

Docosahexaeenzuur (DHA)

Magnesium

Vitamine B1

 

Opmerkingen:

X Dagelijks groene thee, blauwe bessensap en voldoende magnesium zorgen voor een goed geheugen.

X Voeding rijk aan luteoline zoals selderie, peterselie en tijm goed is tegen geheugenverlies bij het ouder worden.

X Uit een studie blijkt dat voeding rijk groenten met de bioactieve stoffen lute´ne en zeaxanthine kunnen zorgen voor een duidelijk beter geheugen.

X Voeding rijk aan vis gaat geheugenproblemen tegen.

X Regelmatige inname van druivenpitextracten gaat de ziekte van Alzheimer in het bijzonder geheugenverlies tegen. Zo laat een studie zien dat dagelijks 100 mg zorgt voor 40% verbetering in het geheugen.

X Dagelijks foliumzuur en vitamine B12 gaan geheugenproblemen tegen.

X Goede vetten voor het hart ook goed zijn voor een beter geheugen en minder cognitieve achteruitgang. Het is al wat langer bekend dat voeding rijk aan verzadigde vetten (een belangrijke bron is dierlijk vlees en ook boter) slecht is voor het hart. Van enkelvoudig onverzadigde vetzuren (zoals oliezuur in olijfolie) is het bekend dat die goed zijn voor het hart. Volgens onderzoek blijkt nu dat precies hetzelfde ook geld voor de hersenen. Veel verzadigd vet zorgt voor duidelijk minder geheugen en meer cognitieve achteruitgang terwijl de enkelvoudig onverzadigde vetten zorgen voor een beter geheugen en minder cognitieve achteruitgang.

X Belangrijk voor een goed geheugen is het omega-3 vetzuur DHA (Docosahexaeenzuur), zeker bij het ouder worden. In de hippocampus zorgen goede waarden DHA voor een duidelijk betere communicatie tussen de hersencellen, dan bij lage waarden DHA. Extra DHA in de voeding geeft duidelijk hogere DHA waarden In de hippocampus.

X Zorg voor voldoende vitamine D

X Rozemarijn en de aroma's van de etherische olie van rozemarijn zorgen volgens diverse studies voor een duidelijk beter geheugen.

X Het regelmatig eten of drinken van cacao zorgt voor een betere bloeddoorstroming tot zelfs in de hersenen en gaat het klonteren van bloed tegen. Hierdoor is cacao niet alleen goed in het voorkomen van geheugenproblemen en hart- en vaatziektes doch ook in de behandeling ervan.

X Voeding rijk aan vette vis, granen en zemelen, met veel anti-oxidanten en met een lage glycemische index (GI) zorgt voor duidelijke betere scores bij cognitieve testen.

X Voldoende vitamine E belangrijk is volgens onderzoek goed tegen geheugenproblemen. Vitamine E bestaat wel in 8 verschillende vormen en in supplementen wordt vaak α-tocoferol gebruikt. Uit de studie blijkt nu dat de vormen γ-tocoferol, β-tocotrienol en vooral alle tocotrienolen belangrijk zijn voor een goed geheugen.

X Koffie, met cafe´ne zorgt volgens een onderzoek voor een beter lange termijn geheugen.

X Volgens onderzoek kunnen voedingssupplementen met tyrosine en tyrosine-rijk voedsel kunnen het cognitieve vermogen op een goedkope en gezonde manier verhogen. Daardoor zijn ze te verkiezen boven Ritalin en Modafinil, middelen waar studenten nog weleens naar grijpen om hun academische prestaties te verbeteren. Tyrosine is veilig en zonder recept verkrijgbaar.

X Volgens onderzoek is regelmatig lachen goed voor een goed geheugen.

X Het wekelijks eten van vis, onafhankelijk van de hoeveelheid omega-3 vetzuren, blijkt volgens een jarenlange Amerikaanse studie goed te zijn voor gezonde hersenen met een duidelijk beter geheugen op oudere leeftijd. De vis dient dan wel op de juiste manier klaar gemaakt te zijn: bakken in de oven of grillen met hete lucht in de oven, anders zijn er geen voordelen.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat voeding rijk aan rode pepers geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer wellicht kan tegengaan. Geheugenachteruitgang als gevolg van opeenhoping van bŔta-amylo´d tussen de zenuwcellen in de hersenen en daardoor een slechte perfirere glucose homeostase en insulineresistentie in de hersenen, wordt tegengegaan zo blijkt uit de studie door dagelijkse voeding aangevuld met rode peper extracten, rijk aan capsa´cine. Rode pepers blokkeren de fosforylering van tau-eiwitten en de opeenhoping van bŔta-amylo´d, de kenmerken van de ziekte van Alzheimer.

X Uit een kleine studie onder vijftigplussers, met een milde vorm van geheugenproblemen, blijkt dat dagelijks extra kurkuma kan zorgen voor een beter geheugen en wellicht minder kans op de ziekte van Alzheimer. 18 maanden kregen de deelnemers dagelijks of een speciaal supplement van kurkuma, met daarin 180 mg curcumine of een placebo. Na 18 maanden bleken zij die extra kurkuma gehad hadden 28% in geheugen verbetert te zijn. Zij hadden ook een lichte verbetering van hun gemoedstoestand en scans van hun hersenen vertoonden aanzienlijk minder amylo´de en tau-afzettingen dan zij die een placebo hadden gekregen.

X Uit een kleine studie onder volwassenen met licht geheugenverlies blijkt dat regelmatig bewegen, een goed gewicht en gezonde voeding wel eens belangrijk kan zijn om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Alle deelnemers ondergingen een experimentele PET-scan waarmee nauwkeurig de hoeveelheid plaques en kluwen in de hersenen, de indicatoren voor de ziekte van Alzheimer, werden gemeten. Zij met de gezondere levensstijl zoals een goed gewicht, regelmatig bewegen en een meer mediterraan dieet bleken duidelijk de minste plaques en kluwen in hen hersenen te hebben.

X In dieronderzoek is aangetoond dat astaxanthine kan zorgen voor een beter geheugen.

X Overdag een dutje doen kan volgens onderzoek het geheugen een boost geven. Ander onderzoek laat echter zien dat dit dutje beter niet langer dan 30-40 minuten kan duren omdat anders de kans op het metaboolsyndroom duidelijk doet vergroten.

X Uit een studie, weliswaar nog met muizen, lijkt het dat kaneel wel eens voor een beter geheugen kan zorgen. In de hippocampus in de hersenen zorgt het CREB-bindingseiwit voor goede leerprestaties en een beter geheugen terwijl GABRA5 prote´nes dit proces tegengaan. Niet iedereen is gelijk en bij zij die niet goed kunnen leren blijkt weinig CREB en meer GABRA5 in de hersenen te zijn. Ook de muizen in de studie waren verschillend, goede en slechtere leerlingen. In de studie kregen een deel van de muizen kaneel in hun voeding. Kaneel werd in het lichaam omgezet tot natriumbenzoaat. Dit natriumbenzoaat zorgde in de hersenen voor meer CREB en minder GABRA5. Het leervermogen en het geheugen van de slechtere leerlingen met de kaneel in de voeding verbeterde daardoor flink. Bij de goede leerlingen gaf kaneel in de voeding geen veranderingen.

X Bij het ouder worden veroorzaken ontstekingen van belangrijke immuuncellen in de hersenen, de microglia, geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang. Voeding rijk aan voedingsvezels doet die ontstekingen tegengaan zo blijkt uit een studie met muizen waar gekeken werd hoe e.e.a. in zijn werk ging. Voeding rijk aan voedingsvezels zorgt voor veel korteketenvetzuren als butyraten die niet alleen ontstekingen in de darmen maar ook in de hersenen tegengaan.

 

X Voeding rijk aan koolhydraten geeft een fors hogere kans op geheugenstoornissen en de kans op de ziekte van Alzheimer.

X Slechte "voeding" met roken en veel alcohol zorgt voor een snellere cognitieve achteruitgang, vergelijkbaar met het 12 jaar ouder worden van de hersenen.

X Let op: Blootstelling aan organische oplosmiddelen zoals aromatische en gechloreerde die onder andere in schoonmaakmiddelen, verfoplossers, ontvetters, sommige lijmsoorten, lakken en verf te vinden zijn, kunnen tot zelfs vijftig jaar later leiden tot geheugenproblemen en extra cognitieve achteruitgang.

X Volgens onderzoek geeft hoge bloeddruk op middelbare leeftijd veel meer kans op hersenbeschadigingen en geheugenproblemen op latere leeftijd.

X Een studie, weliswaar met muizen, laat zien dat voeding rijk aan vetten en vooral voeding met veel suikers een aanzienlijk verlies aan cognitieve flexibiliteit, de mogelijkheid om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, geeft.

 Uit een studie onder ruim duizend mannen en vrouwen blijkt dat onnatuurlijke transvetten zorgen voor een duidelijk slechter geheugen. Gemiddeld bleken de deelnemers dagelijks voeding te eten met 3,8 gram transvetten. Het waren vooral de mannen jonger dan 45 jaar die door het eten van voeding met transvetten een duidelijk slechter geheugen hadden. Bij ouderen bleek er weinig effect te zijn.

Kijk hier voor onderzoeken uit net nieuws over geheugenproblemen.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                        Printen      

 

(29-10-2020)