Home / Specifiek advies / ...

 

Kanker

Adviezen, mede gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken die u bij Nieuws op de site aantreft.

 

Intro:

 

Onderzoek naar kanker over de afgelopen duizenden jaren geeft een duidelijk beeld wanneer en waarom kanker voorkomt. Duizenden jaren geleden in het oude Griekenland en Egypte kwam kanker nauwelijks of niet voor. In die tijd was er in de natuur ook niets wat kanker kon veroorzaken. Ook toen waren er wel al ouderdomsziektes zoals aderverkalking en osteoporose. Terug in de tijd kijkend blijkt dat kanker zich pas echt twee honderd jaar geleden begon voor te doen, wellicht niet toevallig met het begin van de industriŽle revolutie. Het aantal gevallen van kanker nam toe met het tempo van die revolutie als gevolg van milieuvervuiling en veranderde voedingsgewoontes volgens de wetenschappers.

Een gedegen onderzoek bevestigt dit en laat zien dat 70 tot 90% van de kankergevallen een externe oorzaak hebben, hier de tabel met de verschillende kankersoorten.

Heden ten dage krijgen zeventigers de diagnose kanker het meest te horen, ca. 35% van hen, dan volgen de vijftigers en zestigers met ca. 9%, dan de tachtigers met ca. 8%. Voor de mensen onder de vijftig jaar is dat ca. 2% van hen.

Inmiddels blijkt volgens onderzoek uit 2016 het doodgaan aan kanker in veel Europese landen doodsoorzaak nummer 1 te zijn geworden en het doodgaan aan hart- en vaatziekte voorbij te zijn gegaan.

De meeste mensen, waaronder professionals in de gezondheidszorg hebben ook een verkeerde indruk over de oorzaak van kanker en weten niet dat tot 90% te beÔnvloeden is door veranderde levensomstandigheden.

Resultaten van een Brits onderzoek uit 2014 laten zien dat het merendeel van de mensen denkt dat kanker veelal een kwestie van pech is. Zo weet de helft niet dat gezonde voeding de kans op kanker aanzienlijk kan verkleinen, weet bijna 60% niet dat overgewicht de kans op kanker flink doet toenemen (hier een studie die dat bevestigt) en meer dan 60% kent niet de negatieve invloed van het eten van bewerkt vlees en de positieve invloed van bewegen. Ruim 1/3 van de mensen denkt dat alleen genetische aanleg verantwoordelijk is terwijl dat in de praktijk slechts goed 5% is. En mogelijk iets hoger voor borst-, prostaat- en darmkanker zo blijkt uit een studie. En zelfs met een bepaalde genetische aanleg is volgens onderzoek met gezonde voeding die verhoogde kans op kanker sterk te reduceren. Belangrijk daarom is iedereen goed te informeren waarbij de volgende punten in eerste aanleg al van veel belang zijn.

Na roken is overgewicht de belangrijkste risicofactor verder eet veel groenten en fruit, veel volkoren producten, weinig alcohol, weinig rood vlees, geen bewerkt vlees en beweeg elke dag minstens 30 minuten, want veel bewegen voorkomt volgens een grote studie het merendeel van de kankersoorten.

Uit groot onderzoek blijkt dat roken het risico op het ontstaan en overlijden aan kanker met respectievelijk 8 en 10 jaar vervroegt in vergelijking met mensen die nooit gerookt hebben. Stoppen met roken is geassocieerd met het significant later ontstaan van kanker of het overlijden hieraan: 2 jaar later bij recente stoppers (≤ 9 jaar) tot bijna 8 jaar later bij langdurige stoppers (≥ 20 jaar).

 

Meer uitleg over het echte ontstaan van kanker.

 

Het voorkomen:

 

De belangrijkste en niet te onderschatte risicofactor voor het prille begin van kanker zijn slechte milieuomstandigheden zoals blootstelling aan lucht- en bodemvervuiling, landbouwchemicaliŽn en andere chemicaliŽn waar u mee in aanraking komt thuis of op het werk. Zo zorgt fijnstof in de lucht volgens onderzoek voor een duidelijk grotere kans op verschillende kankersoorten. Probeer deze slechte omstandigheden zo veel mogelijk te vermijden. Lees maar eens wat een gerenommeerd deskundige hierover zegt.

(klik hier voor onderzoeken over milieu en kanker)

Een andere belangrijke en wellicht primaire oorzaak van kanker is een langdurig tekort aan zuurstof in de cellen waardoor de normale verbranding van suikers met zuurstof in de cellen verandert in een anaerobe fermentatie van suikers met als bijproduct veel melkzuur. Er ontstaat dan DNA schade of epigenetische veranderingen waardoor de gezonde cel verandert in een kankercel. Kankercellen hebben door de glycolyse ook een (te) lage zuurgraad. (zie uitleg).

Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren.

DNA-schade kan ook het gevolg zijn van CT-scans dat kunnen leiden tot kanker. Kijk hier hoe dit te voorkomen.

Bij ruim 80% van de mensen waar die beginnende kanker verder groeit ligt een ongezonde levensstijl aan de basis, voeding met te weinig onbewerkte essentiŽle vetzuren als linolzuur en alfa-linoleenzuur en veel bewerkte omega-6 vetzuren, overgewicht met veel buikvet, hoge bloeddruk, ongezond en niet gevarieerd eten met te weinig groenten en fruit, te weinig vezels, te vaak rood en bewerkt vlees en het daarbij te weinig eten van chlorofylrijke groenten, te veel koolhydraten met hoge insulinewaarden (zie ook deze studie) tot gevolg, het drinken van vaak en veel alcohol, te weinig bewegen, teveel stress en roken (zorgt voor 50% van de doden als gevolg van kanker, zie onderzoek).. Al deze factoren vergroten op langere termijn het risico op kanker aanzienlijk. Zie hier een uitgebreide studie over dit onderwerp en hier een schema over de factoren die kanker kunnen voorkomen en hier een rapport uit december 2014.

Het eten of drinken van voeding met veel bewerkte koolhydraten doet de kans op kanker volgens onderzoek flink verhogen. Bewerkte en/of geraffineerde koolhydraten worden vooral aangetroffen in frisdranken en kant en klare voeding en zorgen voor een hoge glycemische belasting. Het eten van voeding met gezonde koolhydraten als groente, fruit en volkoren granen daarentegen deed de kans op kanker flink afnemen. Hier nog een studie die laat zien dat industrieel bewerkte voeding de kans op kanker flink kan verhogen. Iedere 10% meer van deze kant en klare voeding zorgt voor 12% meer kans op kanker.

Zowel te hoge als te lage waarden totaal en slecht cholesterol en/of lage waarden goed cholesterol en het gebruik van cholesterol verlagende medicatie, de statines, blijken volgens diverse onderzoeken de kans op kanker en mogelijke uitzaaiingen duidelijk te vergroten.

Overgewicht geeft volgens onderzoeken Ļ ook duidelijk meer kans op het krijgen van kanker, afhankelijk van de soort kanker kan dat wel oplopen tot ruim 60%. Een andere studie laat zien dat het bij vrouwen vooral het vele buikvet is dat de kans op kanker groter maakt. Wellicht is het ook beter tot 2 uur voor het slapen gaan niets meer te eten, zo laat een onderzoek zien.

Hoe meer goede bacteriŽn in de darmen in verhouding tot slechte bacteriŽn hoe kleiner de kans op kanker, zo blijkt uit een voorlopige studie. Het aanvullen van de voeding met bijv. probiotica, dat zorgt voor meer gezonde bacteriŽn, verlaagt zo blijkt uit de studie duidelijk de kans op kanker.

Uit een voorlopige studie blijkt dat een goede nachtrust belangrijk is ter voorkoming van kanker. Slapen met regelmatig wakker worden doet volgens de studie een kanker groeien, maakt een kanker meer agressief, vermindert de werking van het immuunsysteem waardoor een beginnende kanker niet opgeruimd kan worden. Belangrijk ter voorkoming van kanker is volgens de onderzoekers het belang van een goede nachtrust. Vrouwen, die regelmatig nachtwerk verrichten hebben volgens onderzoek duidelijk een grotere kans op kanker en in het bijzonder huidkanker (+41%), borstkanker (+32%) en maag/darmkanker (+18%)

Uit een studie blijkt dat het eten van twee keer per week vis beschermt tegen acht of meer vormen van kanker. Het zijn de kankers die beginnen in de kliercellen zoals borstkanker, darmkanker, longkanker, prostaatkanker, maagkanker, alvleesklierkanker, baarmoederkanker en slokdarmkanker. Het zijn de omega-3 vetzuren in de vis die de activiteiten van het COX-2 enzym reduceren waardoor de start en vooruitgang van kanker in de kliercellen wordt tegengegaan. Belangrijk, zo zeggen de onderzoekers, is dus niet alleen regelmatig ook vette vis eten maar ook vis op de juiste manier klaar maken waardoor de goede eigenschappen van de omega-3 vetzuren behouden blijven. 

De gevolgen van al deze factoren zijn o.m. lage glutathionwaarden in het lichaam.

(Kijk voor alles over Glutathion hier.) 

 

Overgewicht, roken, bewegen, en ongezond eten en drinken is duidelijk oplosbaar, milieuomstandigheden kan wat moeilijker zijn doch ook net als de andere factoren te beÔnvloeden door uw voedingspatroon aan te passen zoals beschreven bij Gezonde voeding en Tips. Bijv. Een mediterraan dieet verlaagt de kans op kanker duidelijk. Minder overgewicht en meer bewegen zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder proteÔnes die kanker kunnen bevorderen.

Deze aanpassing dient eigenlijk al op zeer jeugdige leeftijd plaats te vinden want uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voedingsgewoontes in de eerste 20 jaar van het leven een nog belangrijker risico kan zijn dan genetische aanleg. Recentelijk is dat maar weer eens aangetoond, methylrijke voeding zoals o.a. vis, uien, bietjes, broccoli, knoflook, spinazie, peulvruchten, foliumzuur en vitamine B12 kan de genetische aanleg veranderen.

 

Uit diverse onderzoeken (klik hier) blijkt dat dagelijks voldoende vitamine D en bloedwaarden van minimaal 40 ng/ml (100 nmol/l) de kans op kanker tot wel 70% kan doen afnemen.

Volgens onderzoek zijn voor jonge mensen hoge bloedwaarden koper en ijzer goed voor een goede gezondheid doch voor mensen ouder dan 50 jaar doen hoge bloedwaarden ijzer en koper de kans op kanker en andere ouderdomsziekten duidelijk verhogen. Mannen hebben doorgaans meer ijzer in het lichaam waaronder de hersenen dan vrouwen vandaar dat mannen ook vaker eerder al neurodegeneratieve ziektes ontwikkelen. Bij vrouwen waar de baarmoeder verwijderd is blijkt dat die vergelijkbare hoeveelheden ijzer in het lichaam en hersenen hebben als mannen. Hoge bloedwaarden ijzer en koper zorgen voor ongebonden of vrije ijzer- en koperionen. Deze ionen zorgen voor oxidatieve stress, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS - reactive oxygen species) in de cellen gevormd worden. Normaal zorgen enzymen (NEIL1 en NEIL2) voor de reparatie van die DNA schade in de hersenen, doch de vrije ijzer- en koperionen verhinderen de werking van die enzymen. Het kruid kurkuma lijkt veruit het beste in het binden van die vrije ijzer- en koperionen in het lichaam. Het nemen van zinktabletten doet de koperopname in het lichaam verminderen.

 

Kijk hier voor 10 mogelijke alarmsignalen van kanker.

Onderzoek laat zien dat een belangrijke indicator voor kanker is het onbedoeld gewicht verliezen.

Onderzoek laat zien dat duidelijk verhoogde waarden bloedplaatjes (trombocyten) kan duiden op de aanwezigheid van kanker.


 

 

Bij kanker:

 

Zeker bij kanker is het belangrijk dat uzelf alles uit de kast haalt om de ziekte te bestrijden. Of wilt u dat alleen aan anderen overlaten?

Dat een negatieve instelling met o.m. stress niet goed is bij kanker is al eerder aangetoond, hier nog een studie die bevestigt dat stress de kans op uitzaaiingen doet bevorderen en bepaalde medische behandelingen met medicijnen minder effectief doen worden. Een studie laat nu zien dat een positieve instelling wel goed is bij kanker en het immuunsysteem kan activeren de kanker aan te pakken.

Onderstaande adviezen kunnen voor u dan van levensbelang zijn.

 

Stamcellen: Een normale stamcel, overal in het lichaam zal er voor zorgen dat er net zoveel cellen bijkomen als dat er doodgaan. Celdeling, differentiatie en celsterfte zijn prachtig in balans. In de kankerstamcel is dat evenwicht verstoord: er komen meer cellen bij dan er afsterven. Wellicht draagt niet elke kankercel bij aan de groei van een tumor. Wetenschappers denken namelijk dat die rol is voorbehouden aan ťťn zeldzaam celtype: de kankerstamcellen. Deze cellen fungeren als het ware als de motor achter tumorgroei. Als de kankerstamcellen uitgeschakeld kunnen worden heeft kanker geen mogelijkheid zich te ontwikkelen. Het doden van kankerstamcellen is volgens steeds meer wetenschappers de manier om kanker aan te pakken. Kurkuma en wellicht ook sulforaan kunnen volgens studies wel de kankerstamcellen aanpakken. Vitamine E in de vorm van Gamma-tocotrienol, veel voorkomend in pistachenoten, bleek bij dierenproeven ook succesvol deze stamcellen te kunnen doden, evenals het triterpeen ursolzuur.

 

Als er sprake is van een operatie om de tumor te verwijderen is het belangrijk eerst te zorgen dat door bepaalde voeding (kijk bij de relevante aandoening) de tumor kleiner wordt. Zorg ook dat het immuunsysteem zo sterk mogelijk is door overmatige stress te vermijden en extra voeding/supplementen (voor goede glutathion waarden) te nemen die vrije radicalenschade kunnen voorkomen. Dit verlaagt de kans op uitzaaiingen tijdens en na de operatie en complicaties behoorlijk.

 

Bestralingen (radiotherapie) om verschillende vormen van kanker te behandelen in de buikholte kunnen niet alleen kankercellen, maar ook gezonde darmcellen beschadigen. Als de bekleding van de darmwand beschadigd wordt kan dit leiden tot ernstige aanvallen van diarree en kunnen bacteriŽn overal in het lichaam terecht komen. Volgens een voorlopige studie lijkt het dat probiotica, zoals Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), wel alleen als toegediend voorafgaande aan de therapie, de darmen kan beschermen tegen schade als gevolg van deze bestralingen. Voorlopig onderzoek laat zien dat blauwe bessen bij bestralingen wel eens zeer effectief kunnen werken. Bestralingen kunnen ook leiden tot verlies aan botdichtheid, uit onderzoek blijkt dat het eten van gedroogde pruimen dit botverlies tegengaat.

Van kankerstamcellen is ook bekend dat ze ook door bestralingen (radiotherapie) moeilijk gedood worden. Uit een recente studie blijkt nu dat radiotherapie behalve het doden van kankercellen ook zorgt voor de transformatie van kankercellen in kankerstamcellen.

 

Veel chemokuren werken niet op kankerstamcellen en daarom kan kanker terugkomen of zich verspreiden. Hier nog studies Ļ die laat zien dat een chemokuur de kans op uitzaaiingen bij borstkanker kan vergroten. Chemokuren kunnen ook gezonde cellen beschadigen waardoor deze een eiwit genaamd WNT16B uitscheiden dat het overleven van de kankercel vergroot.

Verschillende voorlopige onderzoeken laten zien dat vasten voorafgaande aan een chemokuur wellicht veel betere resultaten kan geven. Vasten lijkt volgens onderzoek ook goed als kinase remmers als medicatie worden gebruikt.

Dat het gebruik van visolie bij een chemotherapie niet goed zou zijn lijkt onwaarschijnlijk, zie hier.

Chemokuren zorgen ook dat het immuunsysteem danig verzwakt wordt tot wel 9 maanden en langer nadien, zie bijv. deze studie. Versterk dan het immuunsysteem, waarbij het kruid astragalus niet mag ontbreken.

 

Nieuwe therapieŽn zoals immunotherapie, die het immuunsysteem activeren om de tumor aan te pakken lijken veelbelovend doch kennen ook nog duidelijke nadelen omdat een overactief immuunsysteem ook organen in het lichaam kan aanvallen, zie artikel.

 

Chemotherapie en radiotherapie zijn standaardbehandelingen bij darmkanker doch onderzoek laat zien dat sporten met een hoge intensiteit vergelijkbare positieve resultaten laat zien. Zelfs ťťn korte sessie met intensieve intervaltraining (4x 4 minuten bij bijna volle inspanning) kan de groei van darmkankercellen vertragen of zelfs volledig uitschakelen. Al na de eerste sessie vertoonden bloedmonsters al duidelijk meer cytokinen en een afname van kankercellen, terwijl in het onderzoek 12 sessies in een maand gedaan werden. Hoewel eerdere studies hebben aangetoond dat intensieve training de groei van kankercellen kan vertragen, waren de onderzoekers verrast dat het ook het aantal kankercellen verminderde.

 

Bepaalde medicijnen zoals angiogeneseremmers lijken bij kanker wellicht ook niet zo goed, kijk hier maar eens.

 

Als gevolg van deze behandelingen kan volgens onderzoeken cognitieve achteruitgang ontstaan en, zeker bij kinderen, direct of later in het leven hartproblemen ontstaan. Adviezen ter voorkoming van hartproblemen zijn dus belangrijk.

 

Het dagelijks drinken van in water opgelost kalium- of natriumbicarbonaat (bakpoeder) lijkt volgens onderzoek de behandeling van kanker meer effectiever te maken. Onderzoek laat zien dat het tumorweefsel inderdaad nogal zuur is en wellicht kan basenvormende voeding de tumor aanpakken en minder agressief maken, want dit gebeurde wel bij muizen door natriumbicarbonaat aan het drinkwater toe te voegen.

De bijwerkingen van deze behandelingen leiden ook vaak tot voedingsproblemen. Daarnaast ontregelen de behandelingen het immuunsysteem en de stofwisseling, wat leidt tot een verhoogd rustmetabolisme, afbraak van spier- en vetweefsel en een verminderde eetlust. Deze factoren veroorzaken vaak ernstig gewichtsverlies en zwakte, ook wel uitgedrukt als cachexie (30% van de kankerpatiŽnten overlijden als gevolg van cachexie). Cachexie is niet succesvol te behandelen met een conventionele voedingsinterventie. Onderzoek laat zien dat nu zeker geen extra zink genomen moet worden omdat dit juist de cachexie kan verergeren. Volgens onderzoeken kan ImmunoPro hier een gunstig effect hebben zo ook meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren uit visolie, die bekend staan om hun immuunmodulerende werking. Ook chronische moeheid is vaak het gevolg waarbij ook ImmunoPro en Amerikaanse ginseng een welkome aanvulling kunnen zijn. 

 

Volgens gezaghebbende Amerikaanse specialisten op het gebied van kanker en voeding is het voedingspatroon van kankerpatiŽnten vaak verkeerd. In veel gevallen is het niet de kanker die de mensen dood doch de slechte voeding. Volgens het Amerikaanse Nationale Kanker Instituut sterven 20-40% van de kankerpatiŽnten aan complicaties door slechte voeding en krijgt 80% van de kankerpatiŽnten een of andere vorm van klinische ondervoeding. Als je gezond wilt blijven kent iedereen het advies om beter te eten, doch als men kanker heeft krijgt men het advies: eet wat je lust, wat je kunt verdragen.

Kanker zet aan tot de aanmaak van ontstekingsmoleculen die spieren afbreken en de immuunfunctie verstoren. Een normaal dieet met (verkeerde)vetten, bewerkte granen en suikers doet de ontstekingen juist toenemen met als gevolg minder eetlust, verder gewichtsverlies en het bevorderen van de ziekte die men net wil bestrijden.

Een goed dieet is bij kanker dus heel belangrijk om de ziekte te kunnen overwinnen. Dit dieet bevat liefst geen voedingsstoffen die een kankergezwel doen groeien doch kanker en ontsteking bestrijdende voedingsstoffen. Zo zijn kankercellen sterk afhankelijk van glucose (suiker) uit de voeding voor hun hun snelle groei, ze verbranden veel meer glucose dan een gewone cel.  Daarom voeding met een lage glycemische belasting, een goede omega-3-6 balans en voeding die weinig zuren produceren.

Uit een studie onder ruim 1.500 vrouwen met borstkanker, die 17 jaar gevold werden, blijkt dat het eten van gegrild, gerookt of gebarbecued vlees beter vermeden kan worden bij kanker. Het vaker eten van op deze manieren bewerkt vlees doet de kans op doodgaan aan kanker wel met een kwart verhogen.

 

In de medische wereld wordt volgens onderzoekers nog teveel gekeken naar opereren, bestraling, chemotherapie als behandeling terwijl de sociale omstandigheden als minder of niet relevant worden beschouwd. Volgens onderzoek echter is het heel belangrijk niet het verminderen van stress maar een rijker leven te leven zowel sociaal als fysiek.

 

Uit een studie onder ruim 163.000 personen die 14 jaar gevolgd werden blijkt dat als men kanker heeft een positieve instelling de kans om te overleven duidelijk doet vergroten. Afhankelijk van het soort kanker doet een negatieve instelling de kans om dood te gaan duidelijk vergroten, bij bijv. prostaatkanker is die grotere kans ruim 2,4x, bij slokdarmkanker, 2,6x en bij leukemie zelfs bijna 4x groter.

 

Amerikaanse site over ontstaan en behandeling van kanker op natuurlijke wijze.

Hier een paar van de vele voorbeelden van mensen die op natuurlijke wijze kanker overwonnen.

Het verhaal van een arts, hoogleraar die kanker door gezonde voeding overwon.

Het verhaal van een voormalig Engels fotomodel dat borstkanker op haar eigen manier overwon.

Het verhaal van een Amerikaanse vrouw die borstkanker overwon met andere voeding.

Het verhaal van een Amerikaanse vrouw die longkanker overwon met het drinken van wortelsap.

Onderstaande adviezen dient u dagelijks ter harte te nemen.

 

Kanker algemeen

Bioactieve stoffen in de voeding kunnen epigenetische veranderingen teweeg brengen in de genen die verantwoordelijk zijn voor uitzaaiingen bij kanker zo blijkt uit onderzoek. Het doodgaan aan kanker is voor 90% het gevolg van uitzaaiingen.

Ruim 40 voedingsstoffen kunnen zorgen dat uitzaaiingen tegengegaan worden. Belangrijke zijn onder meer eiwittten, vitamine D, ginseng extracten, lycopeen van tomaten, curcumine uit kurkuma, granaatappelsap en visolie die werkzaam zijn bij borst-, darm-, prostaat-, huid, longkanker en andere kankersoorten.

Omdat bloedplaatjes betrokken zijn bij de stolling en losse tumorcellen zich vaak verschansen in een klein stolsel om aan het afweersysteem te ontsnappen en zowel resveratrol als rutine de stolling kunnen blokkeren blijven tumorcellen toegankelijk voor afweercellen waardoor het uitzaaien van kanker wellicht voorkomen kan worden.

Kankercellen kunnen zich ook in een slaaptoestand houden, waarbij ze stoppen met groeien en delen en zo kankertherapiŽen ontwijken en op enig moment weer actief worden. Bioactieve stoffen in reishi lijken deze slapende kankercellen wellicht te kunnen doden.

 

Voor een uitgebreide lijst met voeding bij kanker algemeen kijk hier.

Hier een voorbeeld van een speciaal dieet bij kanker.

Hier meer informatie over het Bill Henderson dieet.

Hier een wetenschappelijk artikel over kruiden bij kanker.

Hier een video door specialisten over een andere aanpak om van kanker te genezen.

 

De hier vermelde adviezen kunnen op het eerste gezicht door de hoeveelheid wel eens verwarrend overkomen. Print alles eerst uit en bekijk het daarna op uw gemak.

Omdat kanker vaak een complex ziektebeeld geeft vraag rustig een advies aan ons over wat het beste is in uw specifieke situatie.

 

 

Klik hier voor onderzoeken uit het Nieuws over kanker

Nog wat extra onderbouwing vindt u in: Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet

Amerikaanse site over ontstaan en behandeling van kanker op natuurlijke wijze.


 

Na kanker:

 

Uit grootschalig onderzoek blijkt dat ex-kankerpatiŽnten gemiddeld een meer dan verdubbeld risico op een tweede tumor van hetzelfde type hebben. Het risico op een ander type kanker is gemiddeld 13 procent. Gemiddeld omdat het wat kan verschillen bij de verschillen kankersoorten. De kans op een tweede primaire tumor van hetzelfde type is het grootst bij patiŽnten die strottenhoofdkanker hebben gehad of als kind kanker hebben gehad. Bij prostaatkanker daarentegen wordt de kans op weer kanker met 20% gereduceerd.

Na kanker gehad te hebben heeft men een duidelijk grotere kans om opnieuw eenzelfde of een andere soort kanker te krijgen, belangrijk is dus om bovenstaande adviezen (Bij kanker) en de adviezen in Voeding Tips te blijven volgen.

 

Veel mensen die kanker gehad hebben hebben een hoog risico om te sterven aan hart- en vaatziektes zo blijkt uit onderzoek. Dit komt deels door de kankerbehandelingen die ze ondergaan hadden doch ook door andere risicofactoren als overgewicht, hoge bloeddruk en niet bewegen. Doch weinig behandelaars zijn zich van dit verhoogde risico op hart- en vaatziektes bewust zodat meer adviezen ter voorkoming van deze ziektes belangrijk is.

 


Kijk voor meer voeding bij en ter voorkoming van:

 

baarmoeder(hals)kanker

blaaskanker

borstkanker

darmkanker

huidkanker

keel-mondkanker

leverkanker

longkanker

lymfeklierkanker

maagkanker

pancreaskanker

prostaatkanker

slokdarmkanker


 

Bij behandeling van kanker zoals operaties, chemo en bestralingen is een speciale weiproteÔne eigenlijk een onmisbaar voedingsmiddel.


 

ļĻ≤≥ Belangrijke samenvattingen uit Voeding Tips

 

ļ Het is beter fruit niet te schillen.

Was wel altijd eerst de schil. In de schil zitten veel nuttige (bioactieve) voedingsstoffen die verloren gaan als we het fruit schillen. Schillen helpt ook niet echt om bestrijdingsmiddelen te verwijderen want die kunnen ook verder in het product zitten dan de schil. Koop daarom, zeker bij kanker biologisch geteeld fruit zonder bestrijdingsmiddelen.

 

Ļ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken, stomen of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of bakken (behalve af en toe volgens onderzoek dan wel in extra virgin olijfolie) of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente (zoals bijv. sla) en ter bestrijding van mogelijke vervuiling met kwik het eten van vis combineren met speciale voeding.. Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.

 

Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen bewaren alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.

 

Er komt veel meer van de goede stof lycopeen vrij uit tomaten als die verwarmd worden. In tomatenketchup zitten ook verwarmde tomaten, hoe donkerder de kleur hoe beter de ketchup.

Door wortels te verwarmen komt ook veel meer van de goede stof caroteen vrij.

 

(22-06-2019)                                                                    Printen