Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij  prostaatkanker:  

 Tomaten

 Sojabonen

Broccoli

Walnoten

Kool

Appels (rode)

Vette vis

Groene thee

Granaatappel

Lijnzaad

Tempeh

 

Gezonde kruiden bij prostaatkanker:

 

 Knoflook

 Zoete alsem

Kurkuma

Zoethout

 

Gezonde supplementen bij prostaatkanker:

 

Zyflamend

 

Gezonde nutriŽnten bij prostaatkanker:

 

 Selenium

 Vitamine EĻ

Vitamine D

Omega-3 vetzuren

Indolen (DIM)

Apigenine

Opmerkingen:

 

Een kanker ontdekken en niet onmiddellijk behandelen, het lijkt onverantwoord. Toch kan bij een kleine, lokale prostaatkanker overwogen worden om eerst aan actieve opvolging te doen (ĎActive Surveillanceí). Dit soort kankers evolueert immers meestal zeer traag en de klassieke behandeling zorgt regelmatig voor ernstige nevenwerkingen, zoals incontinentie en impotentie. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelde, samen met het College voor Oncologie, een richtlijn op, ter ondersteuning van de zorgverleners... zie verder. Onderzoeken Ļ komen tot dezelfde conclusie.

De cijfers: volgens onderzoek, dat 20 jaar lang mannen met prostaatkanker volgde, heeft een man met prostaatkanker 24 keer meer kans dood te gaan aan een andere ziekte dan aan prostaatkanker. Zo blijkt dat 80% van de tachtigplussers prostaatkanker heeft, doch dat slechts 5% hieraan doodgaat.

Uit rapportage blijkt dat de lengte van de man invloed heeft op het ontstaan van prostaatkanker, hoe langer hoe meer kans en verder geeft overgewicht een duidelijk hogere kans op een agressieve vorm van prostaatkanker.

 

PSA en prostaatkanker:

Goede voeding is meestal belangrijker dan een behandeling:

Hier een praktijkvoorbeeld van voedingaanpassingen en supplementen bij een agressieve vorm van prostaatkanker.

 

Ter voorkoming:

 

Volgens de World Cancer Research Fund (WCRF) zijn er 8 adviezen bij en ter voorkoming van een agressieve vorm van prostaatkanker: goed lichaamsgewicht, bewegen, voeding met lage calorische waarde (onder 125 Kcal per 100 gram voeding), veel fruit en veel niet zetmeel houdende groenten, weinig zout, meer bonen en peulvruchten, ongeraffineerde volkoren granen en minder consumptie van roodvlees. Uit een studie onder ruim 2.200 Amerikaanse mannen in de leeftijd van 40 tot 70 jaar waarbij prostaatkanker werd vastgesteld blijkt het belang van deze adviezen. Mannen die zich aan minder dan 4 adviezen hielden bleken 38% meer kans te hebben op een agressieve vorm. Ieder advies waar men zich aan hield gaf 13% minder kans op een agressieve vorm. Het belangrijkste resultaat was dat iedereen die minder dan 500 gram roodvlees per week of voeding met lage calorische waarde at beschermd was tegen een zeer agressieve vorm van prostaatkanker.

 

X Regelmatig koffie drinken (2-4 koppen per dag) doet de kans op prostaatkanker flink verminderen. Hier nog een grote analyse van studies onder ruim 1 miljoen mannen die laat zien dat het dagelijks drinken van een paar koppen koffie de kans op prostaatkanker kan verlagen.

X Lagere bloedwaarden cholesterol (totaal cholesterol <200 mg/dl = < 5,26 mmol/l) geven duidelijk minder kans op het krijgen van prostaatkanker en uitzaaiingen. Cholesterol is nodig om mannelijke geslachtshormonen te maken en deze hormonen bevorderen de groei van prostaatkanker. Hoe meer cholesterol in het bloed voorhanden is hoe beter de tumor kan groeien.

X Uit een laboratoriumstudie blijkt waarom vitamine D belangrijk is ter voorkoming van prostaatkanker. Chronisch ontstoken weefsels zijn verantwoordelijk voor de groei van verschillende kankersoorten zoals prostaatkanker en maag- en darmkanker. Ter voorkoming van ontstekingen die tot kanker kunnen leiden is het eiwit Groei Differentatie Factor 15 (GDF15) belangrijk. Vitamine D zo blijkt uit de studie zorgt voor hoge waarden van het eiwit GDF15 en gaat zo deze ontstekingen tegen.

X Lage bloedwaarden vitamine D vergroten volgens onderzoek de kans op prostaatkanker en in het bijzonder een agressieve vorm, duidelijk.

X Voeding rijk aan kurkuma gecombineerd met zwarte peper doet de kans op (prostaat)kanker duidelijk afnemen en pakt kankerstamcellen aan.

X De bioactieve stof xanthohumol in hop lijkt de kans op zowel prostaatkanker als borstkanker te kunnen verminderen.

X De paddestoel Agaricus blazei lijkt goed te kunnen werken tegen het ontstaan van prostaatkanker.

X De bioactieve stof in de paddenstoel het gewone elfenbankje (Coriolus versicolor) kan de ontwikkeling van prostaatkankertumoren volledig tegengaan. De stof polysaccharopeptide (PSP), die ook in andere paddenstoelen voorkomt, doodt niet alleen de tumorcellen doch ook de kankerstamcellen zodat uitgroei onmogelijk is.

X Het eten van paddestoelen kan het risico op prostaatkanker helpen verlagen, zo blijkt uit een Japanse studie, onder ruim 36.000 mannen die gemiddeld 13 jaar werden gevolgd. Tijdens de studie kregen 3,3% van de deelnemers prostaatkanker. Het eten van een of twee keer per week paddestoelen was geassocieerd met een 8% lager risico op prostaatkanker en consumptie van drie of meer keer per week werd geassocieerd met een 17% lager risico. 

X Eet meer voedingsvezels. In voedingsvezels is een belangrijk ingrediŽnt fytinezuur. Fytinezuur belet de vorming van nieuwe bloedvaten die nodig zijn om tumoren te laten groeien en vertraagt de omzetting van glucose in de prostaatkankercellen.

X Volgens onderzoek doet regelmatige inname van druivenpitextracten de kans op prostaatkanker fors dalen.

X Voeding rijk aan flavonoÔden doet de kans op een agressieve vorm van prostaatkanker flink verminderen.

X Zorg voor goede bloedwaarden selenium waardoor de kans op een agressieve vorm van prostaatkanker flink verminderd wordt.

X Eet minstens 3-4 tomaten(producten) per week en 1-2 porties soja per dag en de kans op prostaatkanker wordt flink minder.

X Dagelijks volkoren roggebrood eten doet volgens onderzoek de kans op prostaatkanker duidelijk afnemen.

X Dagelijks 50 gram walnoten doen de kans op prostaat- en borstkanker flink verminderen.

 

X Pas op met bewerkte omega-6 vetzuren die bevorderen het ontstaan en de groei van prostaatkanker.

X Pas op met voeding, bijv. dieet margarine, die rijk is aan het (bewerkte) omega-3 vetzuur alfa-linoneelzuur (ALA). Het lijkt de kans op prostaatkanker en de verergering daarvan te verhogen.

Lijnzaad(olie), wat ook veel ALA bevat, heeft dit nadeel niet. Vermoedelijk komt dit door ALA hier onbewerkt is en door de aanwezige vezels en liganen in lijnzaad.

X Fabrieksmelk kan de kans op hormoon gevoelige kankers zoals borst- en prostaatkanker duidelijk verhogen.

X Regelmatig voeding met veel rood of bewerkt vlees en zuivel doet de kans op prostaatkanker flink verhogen. Vooral als het vlees bij hoge temperaturen doorgebakken (bijv. een biefstuk bien cuit of well-done), gegrild of gebarbecued wordt wordt de kans op een agressieve vorm van prostaatkanker wel verdubbeld.

X Hoge bloedwaarden choline en vitamine B2 zouden volgens onderzoek de kans op prostaatkanker duidelijk kunnen verhogen.

X Volgens onderzoek lijkt het dat het dagelijks drinken van een blikje frisdrank de kans op een agressieve vorm van prostaatkanker wel met bijna 40% kan verhogen. Ook het regelmatig eten van koolhydraatrijke voeding, zoals ontbijtgranen, rijst en pasta's doet de kans op prostaatkanker ook duidelijk verhogen maar dan wel de kans op een milde vorm van prostaatkanker, die vaak geen extra behandeling nodig heeft.

X Volgens onderzoek doet een paar keer per week eten van gefrituurde voeding de kans op prostaatkanker flink verhogen.

X Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren.

X Zij die veel alcohol drinken hebben met voeding rijk aan bŤtacaroteen een duidelijk hogere kans op verschillende kankers, als longkanker en prostaatkanker.

X Volgens onderzoek geeft overgewicht en een grotere buikomvang duidelijk meer kans op een agressieve vorm van prostaatkanker.

X Volgens ťťn onderzoek is het wellicht beter om niet dagelijks supplementen met omega-3 vetzuren te nemen omdat hoge bloedwaarden van de vetzuren DHA, DPA en EPA de kans op prostaatkanker en zeker een agressieve vorm sterk kunnen verhogen. Doch ander onderzoek weerlegt dit en ziet eerder voordelen van het gebruik van supplementen omega-3 vetzuren.

 

Meer belangrijke informatie over het ontstaan en voorkomen van kanker.

 

Kijk ook bij meer voedingsinformatie over kanker en specifiek advies.

 

Hier een site van het Virtueel Centrum Prostaatkanker met informatie over prostaatkanker en behandelingen.

 

Klik hier over onderzoeken uit het nieuws over prostaatkanker.

 

Algemene opmerking: 

 

De hier vermelde adviezen kunnen op het eerste gezicht door de hoeveelheid wel eens verwarrend overkomen. Print alles eerst uit en bekijk het daarna op uw gemak.

Omdat kanker vaak een complex ziektebeeld geeft vraag rustig een advies aan ons over wat het beste is in uw specifieke situatie.

 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                           Printen      

 

(22-06-2021)