Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij hoog (Totaal en LDL) cholesterol:  

 Bonen (bruine)

 Bessen (blauwe)

 Broccoli

 Grapefruit

 Soja (bonen ook zwarte)

 Spelt

 Paddestoelen

 Peren

 Gerst

 Olijfolie

 Spinazie

 Pecannoten

Groene thee

Kokosolie

Brouwers gist

Haring

Sorghum

Noten

Amandelen

Sesamzaad

Erwtjes

Artisjokken

Paprika

Linzen

Walnoten

Rijst

Appels

Yoghurt

Granaatappel

Pistachenoten

Cranberry

Brazilnoten

Shiitake

Haver

Avocado

Uien

Hazelnoten

Lijnzaad

Aubergine

Macadamia noten

Boekweit

Tofu

Tempeh

Prei

Alfalfa spruiten

Oesterzwammen

Reishi

Urad bonen

Kaneel

Aardbeien

Kruidnagels

Cashewnoten

Taugť

Palmolie

Sperziebonen

Tuinbonen

Quinoa

Matsutake

Meloen (zaden)

Sinaasappel

Komkommer

Kwee

Asperges

Kumquat

 

Gezonde kruiden bij hoog cholesterol:

 

 Rode salie

 Ginseng

 Duivelsklauw

 Meidoorn bessen

 Mirre

 Guggul

Kurkuma

Alfalfa

Zilverkaars

Olijfblad

Kudzu

Mate

Fenegriek

Knoflook

Tijm

Tarwegras

Paardenbloem

 

Goede supplementen bij hoog cholesterol:

 

 Rode gistrijst

Geconcentreerde soja

Teunisbloemolie

Pyruvaat

Kabeljauwleverolie

Guargom

Kelp

Vlozaad

Groene thee extract

Astaxanthine

Spirulina

Chlorella

 

Gezonde nutriŽnten bij hoog cholesterol:

 

 Cynarin

 Vitamine C

 Betaglucaan

 Fosfatidylcholine

 Vitamine B3

 Vitamine B5

 Creatine

 IJzer

 Resveratrol

 Naringenine

 Choline

 EssentiŽle vetzuren

 Linolzuur

Curcumine

Lycopeen

Vezels

Pectine

Lignine

Alfa-linoleenzuur

L-carnitine

Co-enzym Q10

Creatine monohydraat

Chroom

CLA

Vitamine E

Astaxanthine

Quercetine

Calcium

Omega-3 vetzuren

Beta-sitosterol

Acidophilus

Germanium

Oliezuur

FlavonoÔden

Biotine

Vitamine B12

Vitamine B6 

 

Opmerkingen:

 

Cholesterol is een voor het lichaam cruciale stof, zonder cholesterol is leven niet mogelijk. Te weinig is dus zeker niet goed maar zoals altijd kan duidelijk teveel ook niet goed zijn, alhoewel onderzoeken in het verleden hebben laten zien dat zij met de hoogste cholesterolwaarden het langste leven. Kijk hier maar eens.

Te lage waarden cholesterol zijn gelet op de belangrijke functies van cholesterol in het lichaam onwenselijk, veel belangrijker is voeding rijk aan onbewerkt en onverhit Linolzuur en alfa-linoleenzuur. Zo bevindt zich ongeveer een kwart van al het cholesterol in het lichaam in de hersenen waar het een belangrijke rol speelt in zaken als membraanfuncties en dient als grondstof voor belangrijke hormonen zoals o.m. progesteron, oestrogeen, cortisol, testosteron en andere.

Lage cholesterolwaarden zorgen voor het slechter functioneren van de hersenen en kunnen volgens onderzoek leiden tot cognitieve achteruitgang. Zeker bij het ouder worden zijn hogere bloedwaarden cholesterol belangrijk voor een flink kleinere kans op dementie en de ziekte van Alzheimer, zo blijkt uit onderzoek onder vijfenzeventigplussers.

 

Cholesterolwaarden:

 

De nieuwe richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM 2019) bevat scherpe streefwaarden voor LDL-cholesterol (LDL-C) voor patiŽnten die lipidenverlagende medicatie zoals statines gebruiken. Voor deze streefwaarden bestaat echter geen Ďstriktí wetenschappelijk bewijs, terwijl een richtlijn gebaseerd op Grade-methodiek dat wel vereist. Bovendien rammelt de alternatieve onderbouwing over intensieve cholesterolverlaging. aldus een artikel uit Medisch Contact.

Het lijkt dus belangrijk om onderstaande adviezen wel goed te bekijken.

Eigenlijk zijn doorgaans maar twee cijfers belangrijk: Hoge waarden HDL en zowel waarden LDL als Tirglyceriden lager dan 2x de HDL waarden. Hier nog onderzoeken Ļ die vooral het grote belang van lagere triglyceridenwaarden laten zien.

(Mensen met een bepaalde genetische afwijking waardoor ze zeer hoge waarden HDL hebben, bijv. 150 mg/dl (3,90 mmol/l), blijken volgens onderzoek juist daardoor en sterk verhoogde kans te hebben op hart- en vaatziektes.) 

 

Bloedwaarden goed cholesterol (HDL), lager dan 55 mg/dl (1,4 mmol/l) geeft 40% meer kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer.

Volgens onderzoek zijn hoge waarden goed cholesterol (HDL) belangrijk voor goede (lagere) bloedsuikerwaarden. De voornaamste eiwitcomponent van HDL is ApolipoproteÔne A-I (apo A-I), die zorgt voor betere spierfuncties, een betere opname van suikers in de spieren en vermindering van het vetweefsel in de spieren.

Let op: Te hoge waarden goed cholesterol hoger dan 60 mg/dl (1,58 mmol/l) blijkt volgens onderzoek de kans op hart- en vaatziekte of het doodgaan hieraan duidelijk te verhogen. Te hoge waarden HDL, voor mannen > 70 mg/dl (1,83 mmol/l) en voor vrouwen > 90 mg/dl (2,35 mmol/l), geven volgens een ander onderzoek weer iets meer kans om dood te gaan, vooral bij mannen.

Let op: Voor mensen met een overwegend plantaardig en vetarm dieet gelden volgens onderzoek deze waarden HDL veel minder, zij hebben doorgaans lagere HDL waarden.

Let op: Voor vrouwen in de menopauze zegt volgens onderzoek de totale waarde HDL weinig over de kans op hart- en vaatzieke doch zouden door meting de hoeveelheid kleine deeltjes HDL vastgesteld moeten worden. Want nu, zo blijkt uit de studie doen net meer kleine deeltjes HDL de kans op hart- en vaatziekte afnemen.

 

Bloedwaarden cholesterol werden doorgaans altijd nuchter gemeten. Verschillende studies laten zien dat niet nuchtere metingen weinig verschil geven met nuchtere metingen.

Voor de bepaling van de triglyceriden is een nuchtere meting wel belangrijk omdat kort na de maaltijd chylomicronen zorgen voor een snelle en significante stijging van de triglyceriden.

Als bij de metingen het LDL (slechte cholesterol) berekend wordt is in die berekening ook rekening gehouden met de triglyceriden zodat dan eigenlijk een nuchtere bepaling gewenst is.

 

Meer over cholesterol, the good the bad en the ugly.

 

Al lange tijd wordt door de medische wereld aangedrongen om minder verzadigd en meer onverzadigd vet, waaronder de omega-6 vetzuren te eten voor de gezondheid van uw hart. Die aanbevelingen zijn gebaseerd op de simpele constatering dat cholesterolwaarden worden verlaagd door onverzadigde vetzuren en worden verhoogd door verzadigde vetzuren

Maar de vervanging in het voedingspatroon van verzadigd vet door onverzadigd vet is nog nooit getest in gerandomiseerde, goed gecontroleerde klinische studies. Steeds meer wordt duidelijk dat deze vervanging een averechts effect heeft, het cholesterol wordt inderdaad iets lager doch de kans op aderverkalking en hart- en vaatziektes verandert niet en de kans op doodgaan wordt flink hoger, lees meer...Ļ .

Een andere analyse laat zien dat zij met de hoogste inname van verzadigd vet geen verhoogde kans hebben op hart- en vaatziektes. Weer een andere analyse bevestigt dat. Verzadigd vet zou zorgen voor hoge cholesterolwaarden en daardoor de kans op hart- en vaatziektes verhogen zo wordt al meer dan vijftig jaar beweerd doch inmiddels is bekend dat die stelling wat al te simpel is en het allerlei factoren zijn die een slechtere bloeddoorstroming en schade aan de wanden van de bloedvaten veroorzaken en dat de hoeveelheid cholesterol eigenlijk niet van belang is, zo blijkt ook uit deze studie, gezonde voeding zoals bij het mediterraandieet doet de kans op hart- en vaatziektes echt verlagen, los van het feit of waarden totaal en slecht cholesterol omlaag gaan.

Bij ontstekingen, vaak door verkeerde voeding (met veel bewerkte omega-6 vetzuren) van de slagaders kan LDL geoxideerd worden en ontstaat volgens onderzoek echt slecht cholesterol te weten oxycholesterol dat afgezet kan worden tegen de wand van slagaders. Als de ontstekingen voortduren zorgt dit oxycholesterol voor extra calcium afzetting en ontstaat de plaquevorming bij aderverkalking

Een grote studie laat dan weer zien dat schone, wat dichtgeslibde of flink dichtgeslibde slagaders nauwelijks verschil maken in de kans op een hartaanval, aderverkalking is dus slechts een van de vele oorzaken van een hartaanval.

In verschillende voeding zoals vis, vlees, kaas, eieren, schaal- en schelpdieren zit van nature cholesterol, doch deze hoeveelheid is slechts een paar procent van het totale lichaamscholesterol. Het zijn vooral de vetzuren in de voeding die het bloedcholesterolgehalte beÔnvloeden en niet de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen, want die zorgt voor lagere bloedwaarden cholesterol! Inmiddels zijn de overheidsadviezen aangepast waardoor cholesterol in de voeding niet meer als slecht gezien worden. Hier nog een studie die laat zien dat zelfs geldt voor mensen met aanleg voor hoog cholesterol. Een andere studie laat zien dat cholesterol in de voeding, waaronder eieren geen invloed heeft op het krijgen van dementie of de ziekte van Alzheimer. 

Hoge waarden slecht (LDL) of totaal cholesterol hebben ook geen directe invloed op de kans op een hartaanval, want volgens de American Heart Association gebeurt de helft van de hartaanvallen en beroertes bij mensen met normale cholesterolwaarden. Zelfs hoge waarden goed cholesterol en lage waarden slecht cholesterol blijken volgens weer een onderzoek geen enkel verband te houden met hart- en vaatziektes.

Het LDL bestaat uit kleinere (B) en grotere (A) deeltjes. De kleinere B deeltjes kunnen zich het meest makkelijk in de wand van slagaders afzetten in tegenstelling tot de grotere A deeltjes. Onderzoek laat zien dat niet de hoeveelheid LDL maar alleen de hoeveelheid kleine B deeltjes in dit LDL van belang zijn. Bestaat het LDL voor meer dan 50% uit B deeltjes dan is er een vergrote kans op aderverkalking en hartproblemen.

Nieuw onderzoek laat zien dat cholesterol helemaal nog niet zo slecht is en weinig te maken heeft met aderverkalking of andere hart- en vaatziektes. De conclusie is duidelijk: Het idee dat een hoge bloedwaarden cholesterol de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziektes is, lijkt onmogelijk omdat mensen met een lage bloedwaarden net zo veel kans hebben op aderverkalking en de kans op hart- en vaatziektes hetzelfde is of wellicht zelfs hoger dan mensen met hoge bloedwaarden cholesterol. De cholesterolhypothese is tientallen jaren in leven gehouden door beoordelaars die misleidende statistieken hebben gebruikt, de resultaten van niet-succesvolle onderzoeken hebben uitgesloten en talloze tegenstrijdige observaties negeerden zo blijkt uit het onderzoek.

Wel laten steeds meer studies zien dat hoge waarden totaal en slecht cholesterol en/of lage waarden goed cholesterol de kans op allerlei soorten kanker en mogelijke uitzaaiingen duidelijk doen vergroten. Ook de kans op hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer wordt hierdoor duidelijk groter.

Hier een studie die laat zien dat niet cholesterol maar ontstekingen een hartaanval veroorzaken.

Uit een grote studie blijkt dat zestigplussers met lage waarden slecht cholesterol (LDL) duidelijk meer kans hebben op dodelijke ziektes als kanker, longproblemen, maagdarmproblemen en hart- en vaatziektes. Zij met de hoogste waarden LDL bleken ook duidelijk het langst te leven!! Het is dan ook onbegrijpelijk dat de helft van de zestigplussers cholesterolverlagende medicijnen voorgeschreven krijgt.

Mensen met diabetes type-2 moeten oppassen met te lage bloedwaarden cholesterol, want een Duitse studie laat zien dat lage cholesterolwaarden de kans op beschadigingen aan de zenuwen, polyneuropathie genoemd, duidelijk kunnen verhogen

Goede cholesterolwaarden zijn belangrijk bij en tegen kanker. Hoge waarden goed cholesterol (HDL) zorgen dat het uitzaaien tegengegaan wordt. Te lage cholesterolwaarden kunnen volgens studie en nog een grootschalig onderzoek de kans op kanker weer verhogen, zeker ook bij darmkanker zo blijkt uit studies Ļ en volgens onderzoek de kans op overleven bij nierkanker sterk verminderen, zo ook bij prostaatkanker volgens een ander onderzoek. Uit een grote Britse studie onder ruim 1 miljoen Britse vrouwen blijkt dat lage cholesterolwaarden de kans op borstkanker duidelijk doen vergroten. De studie werd opgezet omdat eerder onderzoek een mogelijk verband tussen lage cholesterolwaarden en een kleinere kans op borstkanker deed vermoeden. In deze grote studie werden de vrouwen 14 jaar gevolgd en zij met de hoogste cholesterolwaarden bleken wel 33% minder kans te hebben op borstkanker en ook nog 40% minder kans op een vroegtijdige dood. Naar een mogelijke oorzaak hebben de onderzoekers niet gekeken en wellicht kunnen leefstijl of cholesterol verlagende medicatie ermee te maken hebben. 

 

Conclusie: Hoge waarden totaal en slecht cholesterol (LDL) en/of lage waarden goed cholesterol (HDL) hebben weinig of geen invloed op de kans op hart- en vaatziektes. Lange tijd is cholesterol verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van hart- en vaatziektes doch steeds meer onderzoeken laat zien dat ontstekingen van de slagaders hiervoor verantwoordelijk zijn en de hoeveelheid cholesterol niet van belang is. Hier een voorbeeld. Zowel te hoge als te lage waarden totaal en slecht cholesterol en/of lage waarden goed cholesterol en het gebruik van cholesterol verlagende medicatie, de statines, blijken volgens diverse onderzoeken wel de kans op kanker en mogelijke uitzaaiingen duidelijk te vergroten. Ook de kans op hoge bloedsuikerwaarden en hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer wordt hierdoor duidelijk groter.

 

Let op: Vaak worden medicijnen genomen tegen hoog cholesterol, de zgn. statines voorgeschreven doch volgens onderzoeken blijkt dat slechts bij 2% van de gebruikers ze daadwerkelijk werken tegen hart- en vaatziektes doch bij 4,4% van de gebruikers ernstige schade veroorzaken. Hier nog onderzoek dat dit bevestigt. Ander onderzoek laat zien dat 100 mensen dagelijks en wel 2,5 jaar lang, statines moeten slikken om 1 hartprobleem bij die 100 mensen te kunnen voorkomen. Statines zorgen volgens onderzoek ook voor meer plaquevorming in de slagaders terwijl ze net hiertegen zouden moeten beschermen. Een studie laat zien dat statines kunnen zorgen voor een versnelling van het verouderingsproces. Statines blijken te zorgen dat mesenchymatische stamcellen niet meer in staat zijn om beschadigde cellen te repareren of nieuwe cellen te maken in een verscheidenheid aan weefsels zoals zenuwweefsel, spieren, botten en kraakbeen.

Gebruikt men ondanks alles toch cholesterol verlagende medicijnen zoals statines bedenk dat deze volgens onderzoeken veel bijwerkingen zoals misselijkheid, diaree, constipatie, spierpijnen, longontsteking, nierproblemen, staar, hogere bloedsuikerwaarden, hogere kans op diabetes type-2, verzwikkingen en verstuikingen, leverschade, diabetes, kanker, geheugenverlies, mentale problemen, cognitieve achteruitgang, dementie, de ziekte van Alzheimer en duidelijke lagere bloedwaarden vitamine D en co-enzym Q10 kunnen veroorzaken. Ook de nieuwe generatie medicatie blijkt volgens het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb de kans op spierpijn duidelijk te doen toenemen. In uitzonderlijke gevallen kunnen volgens onderzoek statines niet alleen spierpijn doch een spierziekte (myopathie) veroorzaken.

Effect cholesterolverlagende medicatie twijfelachtig en inconsistent zo blijkt uit studie.

Volgens onderzoek doen statines binnen 30 dagen de bloedwaarden van het belangrijke nutriŽnt Q10 met de helft verminderen verminderen!

En als statines al werken veranderen ze volgens verschillende onderzoeken alleen de oorzaak op doodgaan, van een hartaanval naar kanker. Alleen al aanvulling met vitamine D en co-enzym Q10 zou volgens onderzoeken betere resultaten geven als het gebruik van statines.

Toch slikt bijna de helft van alle zestigplussers statines terwijl uit onderzoeken ook is komen vast te staan dat het langdurig gebruik van statines door ouderen slechts enige tiende van procenten minder kans geeft om dood te gaan, terwijl de kans op andere ziektes zoals kanker duidelijk verhoogd worden, zo is volgens studies Ļ de kans op diabetes type-2 wel ruim 80% groter. Hier nog eens een studie over de grote nadelen van statines. Doch een studie laat voordelen van statines zien bij mensen met zwaar overgewicht, zij krijgen een betere darmflora.

Een andere studie laat zien dat statines voor 65-plussers als preventie tegen hart- en vaatziektes of het doodgaan hieraan geen enkel voordeel bieden en een andere studie keek naar vijfenzeventigplussers en ook zij hadden geen enkel voordeel, wellicht wel iets bij mensen met diabetes type-2. Cholesterol verlagende medicijnen (statines) kunnen een aanval van gordelroos veroorzaken, zo lijkt het uit een analyse van studies onder meer dan 2 miljoen personen. Onderzoek laat zien dat statines, afhankelijk van merk, en zeker bij hogere doseringen de kans op osteoporose duidelijk kunnen vergroten.

Volgens onderzoek doen lagere cholesterolwaarden de kans op ziekte van Parkinson duidelijk verhogen en het gebruik van cholesterol verlagende medicijnen als statines verhogen de kans op de ziekte duidelijk zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens onderzoek geeft het eten van iedere dag 1 appel (met schil) vergelijkbare gevolgen als statines en dan zonder enige bijwerking. Ander onderzoek laat zien dat 2 appels per dag, zonder verdere aanpassing aan de voeding al zorgen voor duidelijk betere cholesterolwaarden.

In een artikel door een Britse, gezaghebbende cardioloog worden artsen opgeroepen om patiŽnten de nadelen van statines (cholesterol verlagende medicijnen) duidelijk te maken en hun te wijzen op een veilig alternatief het mediterraandieet. Deze oproep komt nadat de richtlijnen voor het gebruik van cholesterol verlagende medicatie zijn verruimd zodat nog meer mensen deze zouden moeten slikken.

 

Uit een analyse van 294 studies blijkt dat het de vraag is of de bestaande richtlijnen over voeding belangrijk tegen hart- en vaatziektes wel kloppen. De meeste richtlijnen, die gericht zijn op het verlagen van het cholesterol zorgen ervoor dat mensen voeding nemen met meer koolhydraten en een hoge glycemische belasting wat uiteindelijk de kans op hart- en vaatziektes doet verhogen. De conclusie van de onderzoekers tegen hart- en vaatziektes is niet zozeer te kijken naar het cholesterol doch meer naar minder calorieŽn en een duidelijk lagere glycemische belasting.

Dus voor bijna iedereen is het beter de voedingsgewoontes aan te passen, extra aandacht te geven aan bovenstaande voeding, uw consumptie van koolhydraten met een hoge glycemische belasting strikt beperkt, niet te veel verzadigde vetten eet en transvetten vermijdt. (In verschillende voeding zoals vis, vlees, kaas, eieren, schaal- en schelpdieren zit van nature cholesterol, doch deze hoeveelheid is slechts een paar procent van het totale lichaamscholesterol. Het zijn vooral de vetzuren in de voeding die het bloedcholesterolgehalte beÔnvloeden en niet de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen. Inmiddels zijn de overheidsadviezen aangepast waardoor cholesterol in de voeding niet meer als slecht gezien worden.) Ook dient u stress zoveel mogelijk te verminderen. En mocht dat nog niet voldoende resultaat geven probeer dan supplementen.

Neem dan bijv. 2 maanden lang 1 of 2 supplementen en bekijk de resultaten, waarna u zonodig nog een extra supplement kunt nemen. Velen beginnen met bijv. Rode gistrijst (2x daags 600-900 mg). Andere belangrijken zijn: vitamine E (200-300 mg/dg), kurkuma (1-2 gram/dg) en fosfatidylcholine (1,8-3,6 gram/dg). Het supplement Sytrinol, een combinatie van tocotrienolen uit palmolie en de citrus-bioaflavonoÔde tangeritine, lijkt in de praktijk ook goed te zijn voor betere cholesterolwaarden en triglyceridenwaarden. Onderzoek laat zien dat de combinatie van fytosterolen met rode gistrijst ook goede resultaten geeft.

 

Adviezen bij te hoog cholesterol

X Volgens onderzoek zorgt een combinatie van sesam- en rijst(vlies)olie voor duidelijk lagere bloeddruk en lager cholesterol, bij een inname van 30 gram/dag voor langere tijd. De bloeddruk gaat wel met 14 punten omlaag en het slechte cholesterol met ruim 25% terwijl het goede cholesterol wel met 10% omhoog gaat.

X Volgens onderzoek zorgt dagelijks maÔsolie, vanwege de hoeveelheid plantensterolen voor een duidelijk afname van het cholesterol.

X Twee eetlepels extra virgin olijfolie (i.p.v. een andere olie) tijdens de maaltijd zorgt volgens onderzoek voor duidelijk lagere bloedsuiker- en cholesterolwaarden na de maaltijd.

X Uit een studie onder volwassenen met het metaboolsyndroom blijkt dat regelmatig een dag vasten een goede oplossing kan bieden. Wanneer 24 uur geen vast voedsel en alleen water genomen wordt begint het lichaam andere energiebronnen aan te spreken waaronder het slechte cholesterol (LDL). Na 1 keer vasten werden in de studie geen voordelen gezien doch na minstens 6 weken een dag in de week vasten werden duidelijke voordelen gevonden. Betere cholesterolwaarden, lagere bloedsuikerwaarden, een betere insulineresistentie en als bijkomend voordeel ook nog eens 3 kg aan gewicht verliezen na 6 weken.

X Uit een studie blijkt hoe groene thee kan zorgen voor een beter cholesterol. De catechinen in groene thee epigallo catechine (EGC) en epigallo catechine gallaat (EGCG) zijn in staat om zich aan de drie enzymen, die voor de cholesterolaanmaak zorgen, te binden waardoor die cholesterolaanmaak verminderd wordt. Hier een studie die dat nog eens bevestigt.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat uien in de voeding verschillende nadelen van het hoge cholesterol kunnen aanpakken. Behalve hoog cholesterol zorgt oxidatieve stress (een toestand, waarbij meer dan een normale hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in cellen gevormd wordt) voor het slecht functioneren van het endotheel (bedekkend laagje aaneengesloten cellen aan de binnenkant van het hart en bloedvaten). Uien in de voeding gaan, zo blijkt uit de studie, dit slecht functioneren tegen door o.m. de oxidatieve stress en aderverkalking aan te pakken.

X Uit een kleine studie blijkt waarom het eten van kaas gezond is en zorgt voor een betere darmflora en lager cholesterol. Veertien dagen lang kregen de deelnemers een vergelijkbaar dieet aangevuld met melk of kaas of niets. Urine en ontlasting werden beoordeeld en alleen het dieet met de kaas zorgde voor een flinke aanmaak van vooral butyraten, en ook hippuurzuur en malonaten in de darmen. Butyraten zijn volgens de onderzoekers o.m. natuurlijke cholesterolverlagers en de studie geeft weer eens aan dat het eten van verzadigde vetten niet slecht blijkt te zijn voor het hart. Ander onderzoek laat zien dat het ook niet uitmaakt of het vette of vetarme kaas is.

X Uit een kleine studie blijkt dat het eten van amandelen i.p.v. een zoet tussendoortje zorgt voor minder buikvet en betere cholesterolwaarden. Zes weken lang kregen de deelnemers behalve een gewoon dieet een aanvulling met of dagelijks 45 gram amandelen of dagelijks een muffin (met evenveel calorieŽn als de amandelen). Daarna kregen de deelnemers zes weken lang de andere aanvulling. De deelnemers die de amandelen als aanvulling kregen bleken betere cholesterolwaarden te krijgen en minder buikvet.

X Dagelijkse aanvulling met zink zorgt volgens studie voor duidelijk lagere bloedwaarden totaal cholesterol, het slechte cholesterol (LDL) en triglyceriden.

X Uit een Spaanse studie blijkt dat olijfolie toevoegen aan een gezond dieet zorgt voor duidelijk betere functies van het goede cholesterol (HDL). Een jaar lang aten de deelnemers of een mediterraan dieet, of een mediterraan dieet aangevuld met extra virgin olijfolie (ca. 4 eetlepels/ dag) of een gezond dieet met minder rood vlees, minder kant en klare voeding en minder zoetigheden en meer groenten en fruit, volkoren producten en meer peulen en bonen. Het mediterraan dieet aangevuld met de olijfolie gaf veruit de beste functieverbeteringen van het goede cholesterol (HDL): een betere verwijdering van plaque in de slagaders, een betere bescherming tegen oxidatie van LDL waardoor de vorming van plaque in de slagaders tegen gegaan wordt en een betere ontspanning van de bloedvaten.

X Uit een kleine studie blijkt dat voeding rijk aan de voedingsvezels, de beta glucanen uit gerst, leidt tot een betere darmflora en wel 15% lagere cholesterol. Onderzoek nu laat zien dat voeding rijk aan voedingsvezels in de darmen zorgt voor meer productie van korteketenvetzuren die op hun beurt de hogere bloedsuikerwaarden, de hogere triglyceriden- en hogere cholesterolwaarden doen verminderen.

X Een studie die laat zien dat het regelmatig eten van avocado (1-1,5 per dag) als vervanging van verzadigd vet binnen enkele weken zorgt voor flink betere cholesterolwaarden en lagere triglyceriden, hier nog een onderzoek die dat bevestigt.

X Volgens onderzoek zorgt cholesterol verlagende voeding ook voor een duidelijk lagere bloeddruk.

X Uit een kleine studie onder deelnemers met hoge bloedwaarden cholesterol blijkt dat de bioactieve stoffen anthocyanen aderverkalking kunnen tegengaan. Anthocyanen worden vooral gevonden in rood en blauw/paars gekleurde bessen en bramen. In de studie kregen de deelnemers 24 weken lang dagelijks of een supplement van 320 mg anthocyanen of een placebo. Na 24 weken hadden de deelnemers met het supplement duidelijk lagere bloedwaarden slecht cholesterol (LDL), hogere bloedwaarden goed cholesterol (HDL), duidelijk minder ontstekingsmarkers in het bloed en duidelijk minder chemokinen die betrokken zijn bij ontstekingen van de slagaderwand.

X Uit een studie onder 38 mannen blijkt dat zelfs het eten van drie eieren (rijk aan cholesterol) per dag niet zorgt voor toename van het slechte cholesterol. Drie eieren zorgen zelfs voor niet alleen hogere waarde goed cholesterol doch ook nog voor duidelijk betere cholesterolfuncties en hogere bloedwaarden luteÔne en zeaxanthine. Eieren zorgen ook nog eens voor choline, een belangrijke voedingsstof waaraan veel mensen een tekort hebben.

X Een grote analyse laat zien dat het eten van soja bloedwaarden slecht en totaal cholesterol duidelijk kan verlagen.

 

X Regelmatig frisdranken en kant en klare voeding zorgen voor hoge cholesterol waarden.

X Pas op met plantensterolen die zich in meer en meer margarines en kant en klare voeding bevindt. Zij verlagen alleen het cholesterol zolang als u ze inneemt doch er zijn al onderzoeken die wijzen op de nadelen van een teveel en wellicht kunnen ze ook nog de bloeddruk verhogen. Uit een grote studie blijken de plantensterolen ook alleen bij mannen het cholesterol te verlagen doch zowel bij mannen als vrouwen geen enkel voordeel te geven tegen het krijgen van hart- en vaatziektes of een hartaanval.

X Het regelmatig eten van veel rood vlees kan het cholesterolmetabolisme veranderen waardoor meer cholesterol afgezet wordt in de slagaders en minder wordt afgevoerd. Rood vlees bevat carnitine, een stof die ook gevonden wordt in energiedrankjes en supplementen. Carnitine kan door bepaalde darmbacteriŽn omgezet worden in de stof Trimethylamine N-oxide (TMAO). Deze TMAO nu verandert het cholesterolmetabolisme waardoor meer cholesterol afgezet wordt en minder wordt afgevoerd. Het gelijktijdig eten van verse knoflook remt de vorming van TMAO duidelijk af, zo blijkt uit een voorlopige studie. VegetariŽrs blijken duidelijk minder darmbacteriŽn te hebben die carnitine in TMAO kunnen omzetten.

X In koffie zit ook een kleine hoeveelheid cafestol, een di-terpeen die na bereiding, zonder filterpapier, nog in de koffie aanwezig is en bij regelmatige inname kan zorgen voor een iets verhoogd slecht cholesterol (LDL).

Tips om het goede cholesterol (HDL) te verhogen

X Meer bewegen. Bijna dagelijks 30 minuten flink bewegen doet het HDL met 5-10% stijgen en het LDL verlagen.

X Bij overgewicht zorgt afvallen voor een stijging van het HDL.

X Stop met roken en uw HDL stijgt met 15-20%.

X Ga gezond eten bijv. een mediterraandieet. Een analyse laat nog eens de voordelen zien van het eten van een meer mediterraan dieet. Een mediterraan dieet zorgt volgens de onderzoekers voor hogere bloedwaarde goed cholesterol (HDL) en dan ook nog voor de betere (grotere) deeltjes goed cholesterol. 

X Vermijd transvetten, sterk bewerkte koolhydraten (zoals witmeel en witmeelproducten), kant en klare voeding en frisdranken.

X Omega-3 vetzuren, zoals ondermeer in verschillende noten en olijfolie zorgen voor een stijging van het HDL.

X Goede bloedwaarden vitamine D (duidelijk hoger dan 30 ng/ml)

X Overweeg supplementering met magnesium.

X Dagelijks 1 kleine eetlepel saffloerolie, in een gezond dieet, zorgt voor een duidelijk hoger HDL.

X Onderzoek laat zien dat 3 maanden lang 3 eieren per dag niet alleen zorgt voor hogere waarden goed cholesterol (HDL) doch ook voor beter goed cholesterol, opgebouwd uit gezonde stoffen uit de eidooier.

X Onderzoek laat zien dat het vaak eten van vis niet zorgt voor meer HDL doch wel voor duidelijk meer grotere deeltjes goed cholesterol en dus een veel meer efficiŽnt HDL. Dagelijks extra virgin olijfolie blijkt volgens onderzoek ook te zorgen voor een duidelijk efficiŽnter HDL. Een ander onderzoek laat zien dat een combinatie tussen olijfolie en pure chocolade nog betere resultaten geeft.

X Het goede cholesterol (HDL) bestaat uit verschillende deeltjes van klein tot groot, waarbij vooral de grotere deeltjes belangrijk zijn tegen hart- en vaatziektes. Uit een studie blijkt nu dat verschillende nutriŽnten in de voeding het HDL beÔnvloeden. Foliumzuur in de voeding zorgt voor meer HDL, zowel van kleine als grote deeltjes zo ook alcohol en verzadigd vet. Magnesium in de voeding zorgt voor meer van de meeste HDL deeltjes, vitamine C zorgt alleen voor de verhoging van het hoofdbestanddeel van HDL, apo A1. Voedingsvezels en eiwitten in de voeding zorgde voor verhoging van de kleinere deeltjes HDL. Koolhydraten en ijzer in de voeding zorgen voor duidelijk lagere hoeveelheden van alle deeltjes HDL. Een andere studie laat zien dat ook het eten van amandelen zorgt voor meer grote deeltjes in het HDL.

X In een Westers dieet alle gebruikte oliŽn vervangen door extra vrigin olijfolie zorgt volgens een kleine studie na drie maanden voor een duidelijk betere bloeddruk en een hoger goed cholesterol (HDL) en ook een verbeterd immuunsysteem.

X Vermijd regelmatige blootstelling aan luchtvervuiling, want volgens onderzoek verlaagt daardoor het HDL duidelijk, nog meer bij vrouwen dan bij mannen.

X Volgens studie zorgt het regelmatig drinken van frisdranken voor hogere triglyceriden waarden en lagere bloedwaarden goed cholesterol (HDL).

Pas op:

Meer adviezen bij hart en vaatziekte.

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                   Printen      

 

(26-07-2021)