Home / Voeding / ...

Thee

Wat zijn aanbevolen hoeveelheden?

Waarom thee?

Thee zit vol antioxidanten en andere bioactieve stoffen speciaal flavanolen als catechinen en flavonolen als theaflavinen en therubiginen die allen goed zijn tegen kanker, hart- en vaatziektes en allerlei andere ziektes.

Klik hier een analyse van de verschillende bioactieve stoffen in thee.

Verder bevat thee het aminozuur L-Theanine. Het zit meer in groene thee dan in zwarte thee, maar nog meer in witte thee. In kleine hoeveelheden zitten in thee ook nog tannines en cafeÔne.

Verschillende theesoorten

Alle thee komt van de theeplant, de Camellia sinensis

Alleen de knopjes en de bovenste blaadjes worden geplukt. Deze worden daarna bij lage temperatuur verflenst waardoor ongeveer de helft van het vocht ontrokken wordt, dit proces noemt men withering. Daarna gebeuren verschillende handelingen afhankelijk van het type thee.

Witte en groene thee zijn minder bewerkt en bevatten veel meer catechinen en flavonolen dan zwarte of oolong thee, welke laatste twee dan weer, door de fermentatie, veel meer flavonolen als theaflavinen en thearubiginen bevatten.

Het cafeÔne gehalte in thee varieert nogal doch doorgaans hebben meer bewerkte theeŽn meer cafeÔne. (Rooibos bevat geen cafeÔne)

 

 

Hoe zet je thee?

Breng vers water aan de kook en laat het water even doorkoken. Dit doorkoken verlaagt de hoeveelheid nog aanwezige zuurstof en mogelijke vluchtige organische stoffen in het water. (Nog aanwezige zuurstof in het water kan de antioxidatieve kracht van de bioactieve stoffen in thee verminderen). 

Om zwarte, oolong of kruiden thee te zetten:

Spoel ook eerst de pot met heet water. Giet kokend water in de pot en doe meteen de thee erbij. Kokend water doet de gefermenteerde blaadjes goed openen waardoor de bioactieve stoffen er goed uit kunnen komen.

Laat de thee 5 minuten trekken en verwijder de blaadjes (of het zakje). 

 

Om groene en witte thee te zetten:

Omdat de bioactieve stoffen in groene en witte thee al bij lagere temperaturen volledig vrij komen kunt u na het koken het water beter even laten afkoelen tot ca. 65-70 ļC voor witte thee en ca. 75-80 ļC voor groene thee.

Hogere temperaturen veranderen de hoeveelheid bioactieve stoffen niet doch er komen dan wel meer tannines vrij waardoor de fijne smaak van groene en witte thee wat bitter wordt en de kleur iets roder. (Door de vollere smaak van zwarte thee valt deze bitterheid bij zwarte thee nauwelijks op, de kleur wel.)

Groene en witte thee laat je minimaal 5 minuten trekken.

 

De tijd hoe lang een thee getrokken wordt, de temperatuur waarbij dat gebeurt en de soort thee zijn belangrijk voor de hoeveelheid bioactieve stoffen in de thee zo blijk uit een studie.

Zowel witte, groene als zwarte thee werden getest. Iedere soort werd twee uur of vijf minuten in heet water getest en ook twee uur of vijf minuten in water van maar 28 įC.

 

Bij witte thee waren de hoeveelheid bioactieve stoffen alleen afhankelijk van de tijdsduur, hoe langer hoe meer.

Bij groene thee waren de hoeveelheden zowel afhankelijk van temperatuur als tijd, waarbij 2 uur bij lage temperatuur de grootste hoeveelheden gaf.

Bij zwarte thee bleek 5 minuten in heet water de meeste bioactieve stoffen te geven, langer trekken gaf duidelijk minder.

De totale hoeveelheid bioactieve stoffen in witte en groene thee bleken ook duidelijk groter dan in zwarte thee.

Opmerkingen

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn bioactieve stoffen die het lichaam in staat stellen onstabiele moleculen, de vrije radicalen, te neutraliseren. Zij kunnen ook DNA schade door oxidatie repareren. Zoals andere bioactieve stoffen zijn de antioxidanten in thee in staat om bepaalde enzymacties die tot kanker en hart- en vaatziektes leiden te voorkomen. 

Pesticide gebruik

Vooral in China en India wil men theeplanten nogal met pesticiden behandelen. Koop liever biologische thee die veel minder vervuilingen bevat.

CafeÔne

Kies voor biologisch geteelde thee

Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast gebruiken ze uitsluitend biologisch zaad- en plantgoed.

Let op:

Kijk voor onderzoeken uit het Nieuws over thee

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                 Printen      

 

(25-11-2019)