Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding voor hersenen :   

 Walnoten

Bloemkool

Haring

 Eieren

 Kabeljauw

 Heilbot

 Zalm

 Tonijn

 Krab

 Kreeft

 Garnalen

 Paddestoelen

Pistachenoten

Tomaten pasta

Zonnebloempitten

Zonnebloemolie

Saffloerolie

Hazelnoten

Zon gedroogde tomaten

Amandelen

Pinda's

Rode wijn

Pijnboompitten

Tarwe

Pindaolie

 

Gezonde kruiden voor hersenen:

 

Tijm

Rozemarijn

Ginkgo biloba

 

Gezonde supplementen voor hersenen:

 

 Lijnolie

 Blauw-groene alg

 Micro algen

 

Gezonde nutriënten voor hersenen:

 

 Docosahexaeenzuur (DHA)

 Eicosapentaeenzuur (EPA)

 Fosfatidylserine

 Vitamine B6

 Vitamine B1

 L-carnitine

Omega-3 vetzuren

Foliumzuur

Lecithine

Magnesium

 Choline

 Liponzuur

 Fenylalanine 

 

Opmerkingen:

X Vlamvertragers zoals Tetrabromodifenylether zelfs al in zeer lage concentraties kunnen zorgen voor neurologische schade aan de hersenen zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Vlamvertragers zijn een miljarden business en worden in een groot aantal huishoudelijke voorwerpen gebruikt, waaronder stoffen, vloerbedekking, meubels, kinderkleding, elektronica enz... Tetrabromodifenylether wordt ook snel door de huid opgenomen en in bloedwaarden twee maal lager dan normaal aanwezig in een westerling, blijkt al neurologische schade aan de hersenen te ontstaan en lijkt dat autisme ook getriggerd kan worden.

X Hormoonverstorende stoffen zoals parabenen en fenolen, die veel gevonden worden in plastic producten,verdwijnen niet vanzelf uit het lichaam en kunnen zich volgens onderzoek ook in de hersenen vastzetten met alle nadelige gevolgen van dien.

X Veel röntgenfoto’s bij de tandarts vergroten de kans op de meest voorkomende hersentumor, een meningeoom. Een meningeoom is een meestal (92%) goedaardige tumor, uitgaande van de hersenvliezen. Zij die jaarlijks of vaker een röntgenfoto lieten nemen hadden tot wel bijna 3x meer kans op een meningeoom. Bij kinderen onder de tien was die kans zelfs bijna 5x groter.

X GSM gebruik door kinderen, waarbij de GSM langdurig bij het lichaam is doet volgens onderzoek de kans op hersentumoren duidelijk vergroten.

X Jarenlang, dagelijks meer dan 30 minuten bellen geeft volgens een studie een sterk verhoogde kans op een glioom, een hersentumor. Ook de kans op een meningeoom, een meestal goedaardige tumor in de hersenen, wordt door intensief telefoneren met een mobiel apparaat duidelijk vergroot.

X Wonen in een omgeving met veel luchtvervuiling blijkt ook slecht te zijn voor de hersenen zo blijkt uit een studie. Regelmatig blootstelling aan veel luchtvervuiling beschadigt zelfs de bloed-hersenbarrière wat kan resulteren in duidelijke hersenproblemen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, later in het leven. Een andere studie laat zien dat een beschadigde bloed-hersenbarrière inderdaad bij het begin van de ziekte van Alzheimer aanwezig is.

X Obesitas, overgewicht met een BMI hoger dan 30, leidt volgens studie tot een breed spectrum van hersenklachten, waaronder verlies en verandering van hersenweefsel, kwaliteitsverlies van de bloed-hersenbarrière en een hoger risico op dementie en de ziekte van Alzheimer.

X Behalve overgewicht zijn roken, een hoge bloeddruk en diabetes type-2 aandoeningen die volgens onderzoek zorgen voor duidelijk ongezondere hersenen. Cholesterol waarden hebben daarop geen invloed zo blijkt ook uit de studie.

X Sojaolie wordt op grote schaal industrieel gebruikt heeft vaak een onduidelijke kwaliteit en zit in bijna alle kant en klare producten. Hier nog een studie die laat zien dat het ook wel eens slecht kan zijn voor de hersenen.
"Sojaolie verstoort de werking van de hypothalamus"

X Let op: Speciale immuuncellen in de hersenen, de microglia zorgen voor een goed werkende bloed-hersenbarriëre. Bij mogelijke schade aan de bloed-hersenbarriëre zorgt de receptor P2Y12 dat de microglia onmiddellijk de schade herstellen. Bloedverdunners, de Trombocytenaggregatieremmers als Plavix onderdrukken de werking van de receptor P2Y12 met volgens onderzoek de mogelijkheid dat de microglia niet of minder geactiveerd worden om de schade te herstellen, bijv. na een beroerte.

X Let op: Voeding met veel natrium (keukenzout) doet volgens onderzoek de kans op MS duidelijk vergroten, doordat de bloed-hersenbarrière verzwakt wordt. Een ander onderzoek laat zien dat daardoor schade ontstaat aan de bloedvaten in de hersenen.

 

Algemene opmerking: 

 

Bronnen                                                         Printen      

 

(20-09-2020)