Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij zwerende darmontsteking:  

Vis

Blauwe bessen

Komkommer

Vette vis

Mango 

 

Gezonde kruiden bij zwerende darmontsteking:

 

Boswellia

Sint Jan's kruid

Pepermunt

Knoflook 

Zoethout

 

Gezonde supplementen bij zwerende darmontsteking:

 

Vlozaad

 

Gezonde nutriŽnten bij zwerende darmontsteking:

 

Vitamine D

Eicosapentaeenzuur (EPA) 

Aminozuren

 

Opmerkingen:

 

Een zwerende darmontsteking (Colitis ulcerosa) is een ontstekingsziekte (-itis) van de dikke darm (het colon) die met zweervorming (ulcera) gepaard gaat. Samen met een de ziekte van Crohn is het de belangrijkste chronische ontstekingsziekte van de darm. In het Engels wordt de term IBD (Inflammatory bowel disease) voor deze ziektes gebruikt, niet te verwarren met IBS, de spastische darm waarbij geen sprake is van ontstekingen. Mensen met colitis ulcerosa hebben vaak te lage bloedwaarden ijzer, volgens onderzoek kan de juiste voeding met meer ijzer hier een goede oplossing bieden. Voeding met veel suikers laat een verergering van de ziekte zien, zo blijkt uit een voorlopige studie.

Ter voorkoming:

X Regelmatig olijfolie in de voeding geeft tot wel 90% minder kans op zwerende darmontstekingen. Volgens onderzoekers zijn 2-3 eetlepels olijfolie per dag voldoende om de ontstekingen tegen te gaan.

X Als we voeding eten zorgt een in de darmen geproduceerd hormoon ervoor dat ons immuunsysteem geactiveerd wordt om mogelijk inkomende slechte bacteriŽn aan te pakken en zo te zorgen dat onze darmflora gezond blijft. Onderzoek laat nu zien dat de activatie van het immuunsysteem in de darmen ook mede geregeld wordt door onze biologische klok. Het regelmatig eten op vaste tijden zorgt voor de beste activatie van het immuunsysteem en kan zo ontstekingen in de darmen tegengaan.

 

X Regelmatig voeding met dierlijke eiwitten verhoogd de kans op zwerende darmontstekingen fors.

X Melkvetten kunnen de kans op chronische ontstekingsziektes van de darm flink verhogen. Het aantal mensen met de ziekte van Crohn en een zwerende darmontsteking neemt de afgelopen jaren sterk toe. Onderzoekers denken dat dit komt door gewijzigde eetgewoontes met veel meer kant en klare gerechten en bewerkte voeding die veel verzadigd melkvet bevatten. Verzadigde melkvetten zijn voor het lichaam veel moeilijker te verteren, waardoor er meer gal geproduceerd wordt en de darmflora verandert met meer slechte bacteriŽn.

X Een voorlopig onderzoek laat zien dat de zoetstof sucralose wellicht beter vermeden kan worden bij darmziektes als de ziekte van Crohn en zwerende darmontstekingen. Het lijkt de ziektes duidelijk te verergeren.

X Onderzoek laat zien dat mensen met een darmontsteking vaak de dezelfde voeding gebruiken zoals frites, kaas, koekjes, fris- sport- en energiedranken. Wellicht kan het weglaten van deze voeding goed zijn.

X Let op: Een groot onderzoek laat zien dat antibiotica ook een belangrijke oorzaak kunnen zijn van een chronische darmontsteking zoals Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In de studie werd onderzoek gedaan bij 24.000 personen die deze ziektes hadden en bij 28.000 broers en zusters van hen en verder nog bij 117.000 gezonde personen. Het gebruik van antibiotica bleek twee keer meer kans te geven op een darmontsteking.

 

Kijk zonodig bij ontstekingen, algemeen.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(18-06-2021)