Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij slapeloosheid:  

 Longan vruchten

Haver

Bananen

Honing

Yoghurt

Aardappel

Amandelen

Lijnzaad

Tarwe

Zwarte sojabonen

 Kalkoen

 Kersen

 Moerbei bessen

 Reishi

Courgette

Chiazaad

Andijvie

Oesters

Pompoen

 Sla

 Gerst

 

Gezonde kruiden bij slapeloosheid:

 

 Bijvoet

 Siberische ginseng

 Passiebloem

 Papaver

 Fu ling

 Ginseng

 Akebia

 Dong quai

 Slaapmutsje

Kamille

Zaad heilige lotus

Saffraan

Valeriaan

Hop*

Glidkruid

Alfalfa

Jujube

 Amasake

 Nepeta

Kava kava

Marjolein

Gotu kola

Lavendel

Basilicum

Citroenmelisse

Koningskaars

Kaneel

Dille

Passievrucht

 

Goede supplementen bij slapeloosheid:

 

 Koninginnegelei

 

Gezonde nutriŰnten bij slapeloosheid:

 

Calcium

Magnesium

 Aminozuren

 

Opmerkingen:

X Let op met slaapmedicatie, die werkt niet alleen sterk verslavend doch doet de kans op overlijden fors toenemen. Uit onderzoek blijkt dat bij 1 tot 18 pillen per jaar de kans op een plotselinge dood 360% groter wordt, bij 18 tot 132 pillen per jaar 440% en bij nog meer pillen 530%. De kans op kanker door pilgebruikers wordt ook nog eens 35% hoger.

X Let op met slaapmedicatie, volgens onderzoek onder ouderen met hoge bloeddruk kan die medicatie de bloeddruk extra verhogen.

X Een zeer onrustige slaap, niet uitgerust wakker worden, overdag in slaap vallen op onverwachte momenten en extreme vermoeidheid kan duiden op slaapapneu.

X Blootstelling aan licht tussen zonsondergang en het naar bed kan de slaapkwaliteit duidelijk veranderen. De hoeveelheid licht in deze periode be´nvloed de aanmaak van melatonine, een hormoon dat invloed heeft op het slaap-waakritme, de bloeddruk en bloedsuikerwaarden. Veel licht in deze periode verkort de tijd van melatonineproductie wel met 90 minuten in vergelijking tot dimlicht in deze periode.

X Het regelmatig drinken van (veel) alcohol geeft volgens onderzoek een duidelijk grotere kans op slaapproblemen en slapeloosheid.

X Het regelmatig drinken van frisdranken met cafe´ne kan volgens onderzoek de nachtrust flink verkorten, met alle nadelen van dien. Het omgekeerde kan ook waar zijn dat duidelijk minder nachtrust aanzet tot het drinken van meer frisdranken met cafe´ne.

X Het teveel eten is doorgaans het gevolg van biologische, emotionele, cognitieve en omgevingsfactoren resulterend in chronische ziektes als overgewicht, diabetes, kanker en hart- en vaatziektes. Uit een Amerikaanse studie nu blijkt dat een gestoorde nachtrust ook een factor is die aanleiding geeft tot de keuze van het soort en de hoeveelheid voeding. Om overgewicht en andere chronische ziektes aan te pakken lijkt het beoordelen van de slaapgewoonte ook belangrijk, zo zeggen de wetenschappers.

X Volgens een studie onder ruim 50.000 vrouwen blijkt dat het regelmatig eten van geraffineerde koolhydraten kan zorgen voor meer slapeloosheid in tegenstelling tot het eten van veel groenten en fruit dan net zorgt voor minder slapeloosheid. Geraffineerde koolhydraten worden gevonden in bewerkte en kant en klare voeding met toegevoegde suikers en in bijv. wit brood, witte rijst en frisdranken.

X Let op: Volgens studie blijkt dat medicijnen met een anticholinerge werking de kans op een longontsteking bij senioren flink kunnen verhogen. Medicijnen met een anticholinerge werking zijn o.m. anticholinergica, parasympathicolytica en acetylcholinereceptor-antagonisten. Het zijn medicijnen die gebruikt worden tegen hoge bloeddruk, hartaandoeningen, chronische longproblemen, allergieŰn en zo verkrijgbare middelen tegen slapeloosheid, slechte spijsvertering en antihistaminica. Vaak gebruiken ouderen meerdere medicijnen met anticholinerge werking, hetgeen volgens de onderzoekers voor extra problemen kan zorgen.

X Slaapmedicatie als benzodiazepines en niet-benzodiazepines blijken volgens onderzoek de kans op botbreuken bij ouderen flink te vergroten, zeker de eerste weken van gebruik.

Kijk zonodig bij slaapproblemen.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over slaapproblemen.

 

*Hier een recept van etnobotanist James Wong over een hopkussen en slapeloosheid:

 

Hops pillow for insomnia

For a pillow about 32 x 23 cm:


4 handfuls dried hops flowers
4 handfuls dried lavender flowers


1. To dry the hops and lavender yourself, tie them in bunches and hang upside down in a well-ventilated space out of direct sunlight for 2 weeks. Alternatively, place in a low oven (about 100C) for 30 minutes or so until dry and crispy. Strip the flowers off the larger or harder stalks.
2. Put equal handfuls of dried hops and lavender flowers into a cotton pillowcase, and seal the end.

USE: Place the pillow under or beside your head to induce sleep.

 

Hier de video:


 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(29-04-2021)