Home / NutriŰnten / ...

Caroteno´den helpt bij of tegen: 

Hartvaatziekte

Kanker

 

Voedingsbronnen van caroteno´den:

 

Paardenbloem

Orleaan

Tomaten

Zoete aardappel

Wortelen

Eieren

Yam

Paprika rood

Spinazie

Pompoenen

Mango

Avocado

Papaja

Rozenbottel

Goudsbloem

Sint Jan's kruid

 

Opmerkingen:

X Volgens onderzoek worden de caroteno´den in avocado bijna 5x meer omgezet tot de actieve vorm vitamine A in het lichaam als het eten van avocado gecombineerd wordt met het eten van tomatensaus en wel ruim 12x meer met het eten van rauwe wortelen.

X Uit een grote studie onder ruim 100.000 deelnemers blijkt dat zij met in hun voeding de hoogste hoeveelheden van twee caroteno´den (lute´ne en zeaxanthine) 40% minder kans hebben op macula degeneratie. Andere caroteno´den zoals cryptoxanthine, alfa- en beta-caroteen caroteen, bleken een 25 tot 35% lager risico te geven.

X Voeding rijk aan vitamine A blijkt volgens een studie onder 173.000 mensen de kans op huidkanker duidelijk te kunnen verminderen. Zij met de meeste voeding met vitamine A bleken 17% minder kans te hebben op huidkanker. Ook voeding rijk aan caroteno´den bleek de kans op huidkanker te verminderen.

X Let op: Uit een grootschalige studie blijkt dat supplementen met caroteno´den geen beschermend effect geven tegen het ontstaan van longkanker. Een verhoogde kans op longkanker door deze supplementen lijkt ook niet echt aanwezig, behalve dan voor rokers. Dit zal niet gelden, zoals blijkt uit verschillende studies, voor voeding rijk aan bŔtacaroteen omdat in voeding ook andere bioactieve stoffen zitten die samen tot andere reacties leiden in het lichaam.

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                           Printen      

 

(25-09-2019)