Home / NutriŰnten / ...

Lute´ne helpt bij of tegen: 

Vrije radicalen schade

Macula degeneratie

Kanker

 

Lute´ne helpt organen en systemen:

 

 Ogen

 

Voedingsbronnen van lute´ne:

 

 Prei

 Amsoi

 Broccoli

 Boerenkool

 Spruitjes

 Spinazie

Eieren

Aardappelen

Pistachenoten

Ma´s

Tomaten

Wortelen

Kool

Paksoi

Bloemkool

Radijs

Knolraap

Rucola

Mierikswortel

Goudsbloem

 

Opmerkingen:

X De bioactieve stof Lute´ne is een antioxidant die vrije radicalen schade als gevolg van UV licht kan aanpakken en daardoor de ogen o.m. tegen staar beschermt.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat bepaalde supplementen het ontstaan van retinopathie bij diabetes type-2 kunnen tegengaan. Getest werden supplementen van zeaxanthine, lute´ne, liponzuur en omega-3 vetzuren. Zowel het ontstaan van retinopathie werd door de supplementen tegengegaan als ook bleken de supplementen een goede behandeling van de ziekte.

X Uit een grote studie onder ruim 100.000 deelnemers blijkt dat zij met in hun voeding de hoogste hoeveelheden van twee caroteno´den (lute´ne en zeaxanthine) 40% minder kans hebben op macula degeneratie. Andere caroteno´den zoals cryptoxanthine, alfa- en beta-caroteen caroteen, bleken een 25 tot 35% lager risico te geven.

X Uit een studie blijkt dat voeding rijk groenten met de bioactieve stoffen lute´ne en zeaxanthine kunnen zorgen voor een duidelijk beter geheugen.

X Voeding rijk aan lute´ne zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder ontstekingen in de slagaders, belangrijk ter voorkoming van hartproblemen en zeker voor hartpatiŰnten.

X Voeding rijk aan lute´ne zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder cognitieve achteruitgang, ook bij jong volwassenen.

X Dagelijks voeding met wat lute´ne zorgt volgens onderzoek voor een positief effect op de hersenactiviteiten van oudere volwassenen tijdens het leren, de communicatie in rusttoestand en het volume van de grijze stof.

Meer info over lute´ne.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-07-2021)