Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij nierstenen:  

 Sperziebonen

Rijst

Amandelen

Cranberry's

Selderie

Knolselderij

Radijs

Kiwi

 

Gezonde kruiden bij nierstenen:

 

 Cornsilk

Paardenbloem

White oak bark

Berendruif

Maggiplant

Netel

Heermoes

Heemst

Leverkruid

Peterselie

 

Goede supplementen bij nierstenen:

 

Kombucha

 

Gezonde nutriŽnten bij nierstenen:

 

 Vitamine B6

Calcium

 

 

Opmerkingen:

 

Urine kan onder bepaalde omstandigheden (over)verzadigd zijn met bepaalde oplosbare stoffen, die daaruit soms neerslaan in de vorm van kristallen. Die kristallen kunnen soms groot genoeg worden om obstructies te vormen of andere klachten te veroorzaken in de urinewegen. Als dit in de nieren gebeurt spreekt men van nierstenen.

Nierstenen kunnen bestaan uit een aantal verschillende verbindingen. De meest voorkomende is calciumoxalaat en minder voorkomend zijn struviet, calciumfosfaat en urinezuur.

Inname van veel calcium als supplement doet de kans op nierstenen duidelijk verhogen, zeker bij te lage bloedwaarden vitamine D (hier een onderzoek dat dat nog eens bevestigt)

Trouwens het gebruik van calcium in het dieet leidt overigens niet tot een hoger niersteenrisico integendeel er is voldoende calcium in de voeding nodig om nierstenen te voorkomen.

 

Met name nierstenen die grotendeels uit urinezuur bestaan zijn goed aan te pakken door de zuurgraad van de urine te verlagen (meer basisch), waarna ze oplossen. Dit wordt bereikt door het zuur-base evenwicht in het lichaam te verbeteren met minder zoute (natriumchloride) voeding en bijv. supplementen als kaliumbicarbonaat of kaliumcitraat, welke laatste bovendien als extra voordeel geeft dat de citraatconcentratie in de urine verhoogt wordt, wat de aggregatie van calciumoxalaatstenen vermindert.

 

Ter voorkoming:

X Sinaasappel- en grapefruitsap (rijk aan kaliumcitraten) zijn in tegenstelling tot frisdranken (waar de citraten begeleid worden door een waterstof ion) goed om nierstenen tegen te gaan.

X Een belangrijke manier om nierstenen te voorkomen is om veel water te drinken waardoor de urine minder geconcentreerd raakt waardoor wordt het verzadigingspunt waarbij kristalvorming optreedt minder vaak of helemaal niet meer bereikt wordt. Dit geldt zeker nu door de klimaatveranderingen hogere temperaturen worden bereikt. Het beste bij warm weer is voldoende water zonodig aangevuld met een schijfje citroen, waardoor nierstenen voorkomen kunnen worden.

 

X Beperk de inname van oxaalzuur met de voeding. Oxaalzuur en afgeleiden komen voor in verschillende planten. Voedingsmiddelen die veel hoeveelheden oxaalzuur bevatten zijn cacao, chocolade, veel noten en pinda's, bessen, bonen, bieten, peterselie, postelein. spinazie en rabarber.

X Het regelmatig drinken van Ice tea's, welke doorgaans veel oxaalzuur bevatten doet de kans op calciumoxalaatstenen duidelijk verhogen.

X Veel (keuken)zout in de voeding zorgt voor een afname van de hoeveelheid calcium in het lichaam. Bij hoge zoutinname zorgt het lichaam dat het teveel uitgescheiden wordt via de urine. Het enzym dat zorgt voor deze uitscheiding zorgt ook dat calcium uitgescheiden wordt. Dit kan dan zorgen voor nierstenen en de lagere waarden calcium in het lichaam tot botontkalking en osteoporose.

X Het regelmatig innemen van een hoge dosis vitamine C kan volgens onderzoek de kans op nierstenen flink verhogen. Het teveel aan vitamine C komt in de nieren doorgaans in de oxalaatvorm.

X Warm voedsel dat vaak en regelmatig gegeten en gedronken wordt in kunststof, bevattende melamine, borden en bekers doet volgens onderzoek de kans op nierstenen als gevolg van de melamine duidelijk verhogen.

X Hoge bloedwaarden zink blijken volgens onderzoek ook te kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over nierstenen.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(25-03-2021)