Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij retinopathie:   

Druivenpitten

Blauwe bosbes 

 

Gezonde kruiden bij retinopathie:

 

Ginkgo bilioba 

 

Gezonde nutriŽnten bij retinopathie:

 

Vitamine B1*

Proanthocyanen

Omega-3 vetzuren

FlavonoÔden

 Vitamine B6

 Vitamine C

 Vitamine B12

 

Opmerkingen:

 

Retinopathie is een aantasting van het netvlies, het lichtgevoelige vlies achter in het oog. Dit is vaak een gevolg van schade aan kleine slagadertjes en haarvaten van het oog, wat vaak voorkomt bij slecht gereguleerde diabetes type-2.

In de westerse wereld zijn oogafwijkingen ten gevolge van retinopathie de meest voorkomende oorzaak van blindheid.

Behalve als gevolg van diabetes komt retinopathie ook voor bij hypertensie, sikkelcelanemie en als gevolg van blootstelling aan direct zonlicht.

 

*Vitamine B1 in de vorm van benfotiamine blijkt het meest effectief te zijn.

Ter voorkoming:

X Omega-3-vetzuren, die vooral veel in vette vis te vinden zijn, blijken retinopathie te kunnen voorkomen. Bij patiŽnten met retinopathie lekken de bloedvaten van het netvlies waardoor men blind wordt. Uit de studie blijkt dat omega-3-vetzuren ervoor zorgen dat de groei van afwijkende bloedvaten geremd wordt en dat de groei van normale bloedvaten bevordert wordt. Ook blijkt dat COX-enzymen de omega-3 vetzuren niet afbreken en dat is belangrijk aangezien COX-enzymen de basis vormen voor veel medicijnen, zoals aspirine of NSAID's. Deze medicijnen worden vaak door diabetespatiŽnten gebruikt tegen eventuele hartkwalen. En omdat retinopathie een veel voorkomende oogziekte bij diabetespatiŽnten is kunnen zij ook extra omega-3 vetzuren nemen om retinopathie te voorkomen. De huidige retinopathiebehandeling vindt vaak plaats met een dure anti-VEGF-therapie, omega-3 vetzuren zijn volgens wetenschappers een goed en goedkoop alternatief. Een andere studie bevestigt dit nog eens: Twee keer in de week vette vis eten, rijk aan omega-3 vetzuren of dagelijks een supplement met 500 mg omega-3 vetzuren zorgt voor bijna de helft minder kans op retinopathie, zo blijkt uit de studie.

X Voeding rijk aan kurkuma gaat volgens voorlopige onderzoeken Ļ ontstekingen en oxidatieschade in het oog tegen waardoor de kans op retinopathie en glaucoom duidelijk minder wordt en mogelijke schade kan herstellen. Vanwege het belang van kurkuma voor de ogen laat onderzoek zien dat in de toekomst oogdruppels met kurkuma voor een nog betere werking kunnen zorgen.

X Voeding rijk aan olijfolie geeft volgens onderzoek een duidelijk lagere kans op retinopathie.

X Voeding rijk aan extracten van druivenpitten, met veel proanthocyanen geeft volgens onderzoeken een duidelijk lagere kans op retinopathie.

X De bioactieve stof carnosinezuur in rozemarijn (ook te vinden in echte salie) kan de retina beschermen tegen vrije radicalenschade zoals bij macula degeneratie. Carnosinezuur kan zorgen voor bescherming en het beter functioneren van de lichtgevoelige cellen in het netvlies.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat bepaalde supplementen het ontstaan van retinopathie bij diabetes type-2 kunnen tegengaan. Getest werden supplementen van zeaxanthine, luteÔne, liponzuur en omega-3 vetzuren. Zowel het ontstaan van retinopathie werd door de supplementen tegengegaan als ook bleken de supplementen een goede behandeling van de ziekte.

X Uit een voorlopige studie lijkt het dat regelmatig koffie drinken het netvlies in de ogen beschermt tegen veroudering. In koffie zit niet alleen cafeÔne (ca. 1%) doch veel meer chlorogeenzuur (wel 7-9%), een sterke antioxidant, die voor de bescherming zorgt.

X Voeding rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega-9 vetzuren) zoals oliezuur blijkt volgens onderzoek het ontstaan van retinopathie bij diabetes duidelijk te kunnen verminderen. Hoe meer oliezuur in de voeding hoe kleiner de kans.

 

 

X Uit een langjarige studie blijkt dat het gebruik van bloeddruk verlagende medicijnen een sterk verhoogd risico kunnen zijn voor oogbedreigende ziektes zoals macula degeneratie en retinopathie. Het zijn vooral de bloedvat verwijdende medicijnen (vasodilators) die de kans van 8% (zonder deze medicatie) naar 19% kunnen verhogen. Bij het gebruik van bŤtablokkers wordt die kans verhoogd van 0,5 naar 1,2%.

Klik hier naar onderzoeken uit het nieuws over retinopathie.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(25-09-2018)