Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij maculadegeneratie:  

 Wortelen

 Prei

 Broccoli

 Grapefruit

 Paprika

 Blauwe bessen

 Abrikozen

 Spinazie

Vette vis

Haring

Druiven

Spruitjes

Eieren

Boerenkool

Druivenpitten

Okra

Waterkers

Nectarine

Ma´s

Perziken

Tomaten

Blauwe bosbessen

Kruidnagels

 

Gezonde kruiden bij maculadegeneratie:

 

Ginkgo biloba 

 

Gezonde nutriŰnten bij maculadegeneratie:

 

 Astaxanthine

 Zeaxanthine

Omega-3 vetzuren

Alfa-linoleenzuur

Alfa-caroteen

Lute´ne

Quercetine

Lycopeen

BŔta-caroteen

Cyste´ne

Vitamine C

 

Opmerkingen:

 

Maculaire degeneratie of maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de macula lutea of gele vlek in het centrale gedeelte van het netvlies. Het perifere gezichtsveld blijft wel bestaan: men wordt dus niet volledig blind. Doorgaans komt de ziekte hoofdzakelijk voor na het 50ste levensjaar en heet dan Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD). LMD bestaat in droge en natte vorm. Bij de natte variant is naast het afsterven van de kegeltjes, ook sprake van de groei van kleine bloedvaten onder het netvlies. Bloedvaatjes die ook nog eens zouden kunnen lekken. De natte vorm verloopt sneller en leidt in weken tot maximaal 2 jaar tot slechtziendheid.

 

Ter voorkoming:

X Volgens onderzoeken is goede voeding belangrijk om gezonde ogen te houden om op latere leeftijd en het verlies aan zicht als gevolg van macula degeneratie of andere zicht beperkende ziektes tegen te gaan. Gezonde voeding voor goede ogen is volgens de studies: voeding rijk aan druiven, de omega-3 vetzuren DHA en EPA, vitamine C en E, lute´ne, zeaxanthine en het mineraal zink. Verder zorgt voeding met een lage GI (glycemische index) voor bescherming tegen en bij LMD, hier nog een studie die dat bevestigt. Een Nederlandse studie bevestigt dit ook nog eens.

X Wekelijks 1x vette vis met veel omega-3 vetzuren verlaagt de kans op macula degeneratie wel tot 60%.

X Regelmatige inname van voldoende vitamine D doet volgens onderzoek de kans op macula degeneratie fors verminderen. Een andere studie bevestigt dit, lage bloedwaarden vitamine D geven wel 7x meer kans op LMD.

X De bioactieve stof carnosinezuur in rozemarijn (ook te vinden in echte salie) kan de retina beschermen tegen vrije radicalenschade zoals bij macula degeneratie. Carnosinezuur kan zorgen voor bescherming en het beter functioneren van de lichtgevoelige cellen in het netvlies.

X Uit een grote studie onder ruim 100.000 deelnemers blijkt dat zij met in hun voeding de hoogste hoeveelheden van twee caroteno´den (lute´ne en zeaxanthine) 40% minder kans hebben op macula degeneratie. Andere caroteno´den zoals cryptoxanthine, alfa- en beta-caroteen caroteen, bleken een 25 tot 35% lager risico te geven.

X Uit een studie blijkt dat bepaalde voeding kan zorgen voor een flink lagere kans op leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD), een aandoening die tot ernstig gezichtsverlies vooral bij ouderen kan leiden. In de studie onder een kleine 900 Portugezen, waarvan de helft met beginnend LMD werd gekeken naar hun voedingsgewoontes in relatie tot de kans op LMD. Hoe beter de deelnemers zich aan een mediterraan dieet hielden hoe lager de kans op LMD. Zij die dan ook nog veel fruit aten bleken wel 35% minder kans te hebben op LMD. Ook cafe´ne zo bleek uit de studie gaf een duidelijk lagere kans op LMD. Hier nog een studie die laat zien dat een meer mediterraan dieet de kans op macula degeneratie duidelijk doet afnemen. Een andere studie onder 5.000 deelnemers uit Nederland en Frankrijk laat zien dat zij die zich het meest aan een mediterraan dieet houden wel ruim 40% minder kans hebben op het krijgen van macula degeneratie.

X Het eten van een sinaasappel per dag helpt bij het bestrijden van macula degeneratie, een van de meest voorkomende oogproblemen die tot blindheid kan leiden naarmate we ouder worden, zo blijkt uit een Australische studie onder ruim 2.000 middelbare mensen die 15 jaar gevolgd werden. EÚn op de zeven mensen ouder dan 50 jaar zal in zekere mate worden getroffen door macula degeneratie. Zij die regelmatig, zeg elke dag, een sinaasappel eten hebben wel 60% minder kans op het krijgen van macula degeneratie, maar zelfs af en toe een sinaasappel eten heeft ook een beschermend effect. Het zijn niet de vitamines in de sinaasappel maar de flavono´den die zorgen voor het beschermend effect zo zeggen de onderzoekers.

X Uit een studie onder ruim 2.000 vijftigplussers blijkt dat het dagelijks eten van wat nitraatrijke groente de kans op maculadegeneratie wel met 35% doet afnemen. De deelnemers aan de studie werden 15 jaar gevolgd en zij die dagelijks groenten aten met tussen de 100 en 140 mg aan nitraten bleken de minste kans op maculadegeneratie te hebben. Nitraatrijke groenten zijn o.m. spinazie, andijvie, selder, kropsla, veldsla, radijsjes en peterselie. Zij bevatten tussen de 100 en 400 mg nitraten per 100 gram groenten. 

 

X Uit een studie waarbij de deelnemers 18 jaar gevolgd werden blijkt dat hoofdzakelijk zgn. Westerse voeding zorgt voor de progressie van Macula degeneratie. Westerse voeding bestaat uit veel rood- en/of bewerkt vlees, gefrituurde, bewerkte en geraffineerde voeding. Westerse voeding zorgde voor drie keer meer kans op macula degeneratie.

X Pas op met hoge bloedwaarden ijzer, mogelijk bij hemochromatose, deze geven een sterk verhoogde kans op (natte) macula degeneratie. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Pas op met regelmatige inname van aspirine dit geeft een sterk verhoogde kans op (veelal natte) macula degeneratie.

X Let op: Onderzoek laat zien dat langdurige blootstelling aan uitlaatgassen de kans op macula degeneratie doet verdubbelen.

X Let op: Uit een langjarige studie blijkt dat het gebruik van bloeddruk verlagende medicijnen een sterk verhoogd risico kunnen zijn voor oogbedreigende ziektes zoals macula degeneratie en retinopathie. Het zijn vooral de bloedvat verwijdende medicijnen (vasodilators) die de kans van 8% (zonder deze medicatie) naar 19% kunnen verhogen. Bij het gebruik van bŔtablokkers wordt die kans verhoogd van 0,5 naar 1,2%.

Klik hier naar onderzoeken uit het nieuws over macula degeneratie.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(22-05-2020)