Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij hoge triglyceriden:  

Palmolie

Haver

Grapefruit

Avocado

Groene thee

Reishi

 

Gezonde kruiden bij hoge triglyceriden

 

Knoflook

 

Gezonde nutriŽnten bij hoge triglyceriden:

 

 Vitamine E (toconietrolen)

 Alfa-linoleenzuur

 Omega-3 vetzuren

 Vitamine B3

 Vitamine B5

Naringenine

L-carnitine

 

 

Opmerkingen:

 

Triglyceride (triacylglycerol) is een vetzuurverbinding, een ester van glycerol en drie vetzuren, zeg maar een suiker-vet verbinding. Triglyceriden spelen een belangrijke rol in het metabolisme, zijn een goede bron van energie (ruim 2x meer dan suikers of eiwitten) en worden in het lichaam gebruikt om vet te kunnen vervoeren. De aanmaak loopt echter uit de hand als het lichaam ze moet gebruiken om grote hoeveelheden suiker weg te werken. Daarvoor moeten veel extra triglyceriden aangemaakt worden. Triglyceriden worden opgeslagen in het viscerale vet (buikvet, wat zich om de organen in de buik bevindt).

Hoge bloedwaarden triglyceriden doen triglyceriden hydrolyseren tot remnants, the ugli cholesterol. Deze remnants zijn voor een belangrijk gedeelte verantwoordelijk voor plaquevorming in de slagaders met als gevolg aderverkalking en een sterk vergrote kans op een beroerte en hartproblemen.

Goede waarden zijn lager dan 1,7 mmol/l (150 mg/dl), althans dat wordt algemeen aangenomen, en eigenlijk nooit hoger dan 2x de waarden goed cholesterol (HDL).

Ter voorkoming van een beroerte en hartproblemen zijn volgens verschillende onderzoeken goede (niet nuchter gemeten) bloedwaarden hooguit 1 mmol/l ( 89 mg/dl). Bij de zgn. goede waarden van 1.7 mmol/l zijn de kansen op een beroerte al duidelijk hoger en die kans is wel 4-5 keer hoger bij bloedwaarden van 5 mmol/l.

Hier nog onderzoeken Ļ die vooral het grote belang tegen hart- en vaatziekte van lagere triglyceridenwaarden laten zien.

 

Bloedwaarden cholesterol werden doorgaans altijd nuchter gemeten. Verschillende studies laten zien dat niet nuchtere metingen weinig verschil geven met nuchtere metingen.

Voor de bepaling van de triglyceriden is een nuchtere meting wel belangrijk omdat kort na de maaltijd chylomicronen zorgen voor een snelle en significante stijging van de triglyceriden.

Als bij de metingen het LDL (slechte cholesterol) berekend wordt is in die berekening ook rekening gehouden met de triglyceriden zodat dan eigenlijk een nuchtere bepaling gewenst is.

 

X Iedere keer na het eten van vetten met de voeding worden door de vele vetten (als triglyceriden) in het bloed de bloedvaten tijdelijk wat stijver wat op termijn kan leiden tot minder bloeddoorstroming waardoor het hart harder moet werken. Uit een kleine Amerikaanse studie nu blijkt dat pindaís het telkens stijver worden kunnen tegengaan. De deelnemers, alle met overgewicht, kregen bij een vette maaltijd 30 gram pindaís te eten. Nu bleek de verhoging van triglyceriden uit te blijven en daardoor ook de verstijving van de bloedvaten.

X Kruiden en specerijen toegevoegd aan het eten zorgen volgens een kleine studie voor een lagere kans op hart- en vaatziektes. Kruiden zoals knoflook, rozemarijn, oregano, kaneel, kruidnagel, paprika, kurkuma, gember en zwarte peper hebben veel antioxidatieve kracht. Na een maaltijd, zeker een vetrijke stijgen de triglyceridenwaarden in het bloed snel tot waarden die een verhoogd risico op hart- en vaatziekte kunnen geven. Kruiden toevoegen aan de maaltijd zorgt zo blijkt uit de studie dat de triglyceridenwaarden wel 30% minder hoog worden.

X Minder vet en minder alcohol doen de hoeveelheid triglyceriden in het bloed verlagen. Gebruik meer gezonde vetten als oliezuur en vetten/oliŽn met veel essentiŽle vetzuren.

X Meer groenten en fruit helpen het verlagen van triglyceriden.

X Voeding rijk aan druiven leidt tot lagere bloeddruk, lagere triglyceriden, minder ontstekingsmarkers en een betere glucosetolerantie. Hier een studie die dat bevestigt.

X Veel bewegen zorgt voor duidelijk lagere triglyceriden.

X Avocado zorgt voor minder ontstekingsmarkers voor hart- en vaatziektes en lagere triglyceriden waarden.

X Onderzoek laat zien dat voeding rijk aan voedingsvezels in de darmen zorgt voor meer productie van korteketenvetzuren die op hun beurt de hogere bloedsuikerwaarden, de hogere triglyceriden- en hogere cholesterolwaarden doen verminderen.

X Dagelijkse aanvulling met zink zorgt volgens studie voor duidelijk lagere bloedwaarden totaal cholesterol, het slechte cholesterol (LDL) en triglyceriden.

X Het supplement Sytrinol, een combinatie van tocotrienolen uit palmolie en de citrus-bioaflavonoÔde tangeritine, lijkt in de praktijk ook goed te zijn voor betere cholesterolwaarden en triglyceridenwaarden.

X Een studie laat weer eens zien hoe goed omega-3 vetzuren kunnen zorgen voor duidelijk lagere triglyceriden waarden.

 

X Veel koolhydraten zorgen voor meer triglyceriden. Beter dus minder koolhydraten en kies voor koolhydraten die minder snel verteren, zoals in groenten en fruit.

X Volgens studie zorgt het regelmatig drinken van frisdranken voor hogere triglyceriden waarden.

X Hoge bloedwaarden triglyceriden doen de kans op een beroerte flink verhogen.

X Volgens studie zorgen hoge bloedwaarden cholesterol en triglyceriden dat duidelijk meer teveel vitamine E in het bloed blijft en duidelijk minder vitamine E in de weefsels terecht komt.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(26-07-2021)