Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij insuline resistentie:  

Bruine bonen

Urad bonen

 

Opmerkingen:

 

Insuline is een enzym uit de alvleesklier dat glucose naar de cellen brengt om snel verbrand te worden of om als vet opgeslagen te worden voor later gebruik.

Iedere keer dat u suiker eet, piekt de insulinewaarde, wat soms leidt tot een drastische daling een paar uur later. Het gevolg daarvan is hypoglycemie (lage bloedsuiker), wat leidt tot een verlangen naar meer suiker- en zetmeelrijk voedsel, wat weer zorgt voor een piek in de insulinewaarde, enzovoorts.

Wanneer deze cyclus van pieken en dalen gedurende lange tijd doorgaat, verliezen uw cellen hun gevoeligheid voor insuline en is er steeds meer insuline nodig om de glucose naar de cellen te brengen. Dit heet insulineresistentie en is de belangrijkste oorzaak van het metaboolsyndroom, een ernstige aandoening die samenhangt met een hoge bloeddruk, een hoger risico op hart- en vaatziekten en een versnelling van het verouderingsproces. Insulineresistentie kan ook leiden tot diabetes type 2, waardoor het vermogen van het lichaam om koolhydraten af te breken verder achteruit gaat.

X Regelmatig blauwe bessen zorgen voor een betere insuline tolerantie

X Bioactieve stoffen in uien zijn belangrijk voor een betere insulinetolerantie bij diabetici.

X Resveratrol geeft een duidelijk betere insulinetolerantie, ook voor mensen met overgewicht en voor diabetici.

X Een voedingstof in lecithine, te weten  DLPC, een fosfatidylcholine lijkt goed werkzaam in het bestrijden van een vette lever en de gevoeligheid op insuline duidelijk vergroot.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren zorgt voor duidelijk lagere insuline resistentie.

X Van het omega-3 vetzuur DHA wordt in het lichaam afgeleiden gevormd als protectine D1 en DX. Deze laatste zo blijkt uit een voorlopige studie bevordert in de spieren de aanmaak van interleukine-6, iets wat bij fysieke inspanningen ook gebeurt. Deze interleukine-6 zorgt ervoor dat zowel de lever minder glucose produceert en dat de spieren meer glucose opnemen, hierdoor verbetert de insuline resistentie fors. Het effect, zo zeggen de onderzoekers is vergelijkbaar met veel voorgeschreven medicijnen die bloedsuikerwaarden onder controle moeten houden.

X Voeding rijk aan olijfolie blijkt volgens onderzoek tot een betere insulinegevoeligheid te leiden. Een betere insulinegevoeligheid  gaat insulineresistentie tegen.

X Volgens onderzoek doet dagelijks een groot, goed ontbijt en een klein avondmaal de insuline resistentie flink afnemen.

X Voeding rijk aan flavonoïden en anthocyanen zorgen volgens onderzoeken voor duidelijk lagere insuline resistentie en daardoor veel minder kans op diabetes type-2.

X De bioactieve stof in grapefruit, naringenine zorgt dat in de lever vet afgebroken wordt en de gevoeligheid voor insuline verhoogd wordt. Iets wat normaal gebeurt tijdens een lange periode van vasten. Naringenine is de stof die een bittere smaak geeft aan grapefruit. De manier waarop naringenine dit doet is te vergelijken met de manier zoals medicijnen als fibraten om de triglyceriden te verlagen en thiazolidinedion-geneesmiddelen zoals rosiglitazon en pioglitazon voor de behandeling van diabetes type 2 dit doen. Naringenine doet dit wel zonder enige bijwerking.

X Volgens onderzoek zorgt dagelijks een lepel appelcider azijn tijdens het eten voor een duidelijk lagere insuline resistentie.

X Volgens onderzoeken leidt 3 gram gemberpoeder per dag bij mensen met diabetes type- 2 tot een flinke verbetering in de insulinegevoeligheid.

X Uit een studie onder volwassenen met het metaboolsyndroom blijkt dat regelmatig een dag vasten een goede oplossing kan bieden. Wanneer 24 uur geen vast voedsel en alleen water genomen wordt begint het lichaam andere energiebronnen aan te spreken waaronder het slechte cholesterol (LDL). Na 1 keer vasten werden in de studie geen voordelen gezien doch na minstens 6 weken een dag in de week vasten werden duidelijke voordelen gevonden. Betere cholesterolwaarden, lagere bloedsuikerwaarden, een betere insulineresistentie en als bijkomend voordeel ook nog eens 3 kg aan gewicht verliezen na 6 weken.

X Extra vitamine D zorgt ook voor een betere insulineresistentie die nog duidelijk beter wordt als ook nog een een fysieke inspanning geleverd wordt, zo blijkt uit een studie. Een andere studie, een systematische review en meta-analyse laat een omgekeerd verband zien tussen insulineresistentie en bloedwaarden vitamine D bij zowel mensen met als zonder diabetes. Hogere bloedwaarden vitamine D zorgen voor minder insulineresistentie en lagere bloedwaarden voor meer insulineresistentie, zo laat de analyse zien.

X Uit een studie, weliswaar met muizen, blijkt het belang van chlorogeenzuur en chroom in de voeding voor een goed suikermetabolisme en tegen insulineresistentie.

X Volgens onderzoek blijkt een goede nachtrust belangrijk te zijn tegen insulineresistentie.

X Volgens onderzoek is onbewerkt linolzuur van belang tegen hart- en vaatziektes en, door een betere insulineresistentie, tegen diabetes. Linolzuur zorgt voor minder gevaarlijk vet tussen de organen en dat al bij 1½ theelepeltje per dag.

X Regelmatig wat chocolade eten doet volgens studie zorgen voor een kleinere kans op diabetes en hart- en vaatziektes. Gemiddeld aten de chocolade-eters 24 gram chocolade per dag en deze hadden in vergelijking met zij die geen chocolade aten een duidelijk betere insulinetolerantie en betere leverfuncties. De positieve resultaten werden nog beter bij een hogere inname van chocolade.

X Een voorlopige studie laat zien dat de bioactieve stof EGCG in groene thee ook goed werk kan doen tegen insuline resistentie en cognitieve achteruitgang.

X Een voorlopige studie laat zien dat nitraatrijke groenten zoals o.m. sla, spinazie en selderie zorgen niet alleen voor minder vet in de lever doch ook voor een betere bloeddruk en een betere insuline tolerantie.

X Voeding rijk aan de oplosbare voedingsvezel dextrine blijkt volgens voorlopig onderzoek goed te zijn tegen insulineresistentie.

X Uit een langjarige Europese studie onder kinderen blijkt dat hoe dichter men bij een drukke verkeersweg woont hoe hoger de insuline resistentie is. De hoeveelheden stikstofoxides en fijnstof, in het bijzonder ultrafijnstof in de lucht blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Hoe dichter bij een drukke weg, hoe hoger deze waarden en hoger de insuline resistentie, tot wel bijna 20% hoger dan normaal. Ook blootstelling aan vlamvertragers (aanwezig in allerlei huishoudelijke voorwerpen) kunnen volgens studie leiden tot insuline resistentie.

X Een westers dieet met veel zuurvormende voeding vergroot volgens onderzoek de kans op diabetes type-2 flink. Het westerse dieet, rijk aan dierlijke voeding is doorgaans nogal zuurvormend wat maar matig gecompenseerd wordt door bijv. het eten van voldoende groenten en fruit, die een meer basische rest vormen. Het gevolg is vaak een chronisch lage zuurgraad met allerlei stofwisselingsproblemen. Zo wordt dan de mogelijkheid van insuline om zich te binden duidelijk verminderd met daardoor een verhoogde kans op insuline resistentie en daardoor afhankelijk van het lichaamsgewicht wel tot bijna 100% meer kans op het krijgen van diabetes type-2.

X Uit een studie blijkt dat verkeerde tussendoortjes rijk aan vet en/of suiker leiden tot een slechtere insulineresistentie, overgewicht, buikvet en een vette lever. Drie maaltijden per dag zorgen niet voor buikvet en een vette lever, nog ongeacht of een maaltijd wat groter is.

Kijk ook bij bloedsuiker problemen.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(25-07-2021)