Home / NutriŽnten / ...

Co-enzym Q10 helpt bij of tegen: 

 Hart problemen

Hartfalen

Parodontitis

Hoog cholesterol

Hoge bloeddruk

Angina pectoris

Ziekte van Parkinson

Ziekte van Lyme

Onvruchtbaarheid man

AIDS

Chronische infecties

Moeheid

Ziekte van Alzheimer

Diabetes

Astma

AllergieŽn

Candida

Overgewicht

Kanker

Multiple sclerose (MS)

Zweren in de twaalfvingerige darm

 

Co-enzym Q10 helpt organen en systemen:

 

 Hart

Ademhalingsorganen

Immuunsysteem

Tanden

Spijsvertering

Tandvlees

 

Voedingsbronnen van Co-enzym Q10:

 

Vette vis

Zalm

Pinda's

Soja

Spinazie

 

Opmerkingen:

 

Co-enzym Q10 is een vetoplosbare, vitamine-achtige stof die in alle menselijke en dierlijke cellen voorkomt. Het komt voor in een geoxideerd vorm als ubiquinon en in de gereduceerd vorm als ubiquinol.

Volgens onderzoek lijkt ubiquinol tot duidelijk betere bloedwaarden Q10 te leiden dan ubiquinon. Als supplement is de beste vorm ook de natuurlijke vorm, de transvorm en niet de cisvorm, die duidt op synthetische Q10.

De belangrijkste functie van co-enzym Q10 is die van cofactor voor verschillende belangrijke omzettingsstappen in de energieproductie (ATP-productie) in de cel. Het is ook belangrijk als antioxidant. Co-enzym Q10 is structureel verwant aan vitamine K en vitamine E. Co-enzym Q10 is aanwezig in de mitochondriŽn van de cel, met name in de binnenste membraan van het mitochondrion.

Co-enzym Q10 kan in principe door het lichaam uit het aminozuur tyrosine worden aangemaakt. Dit is een gecompliceerd proces met veel omzettingsstappen, en dat afhankelijk is van het voldoende aanwezig zijn van bepaalde mineralen en van verschillende B vitamines als B2, B3, B5, B6, foliumzuur en B12 en verder vitamine C.

Cellen die veel energie nodig hebben, zoals hart-, nier-, lever- en spiercellen, bevatten relatief veel mitochondria, en dus ook veel co-enzym Q10.

Zowel het ouder worden als verschillende ziektes en aandoeningen zoals hart- en vaatziektes als ook roken, stress en overmatig alcoholgebruik zorgen voor lagere waarden Q10 in de lichaamsweefsels.

 

Een speciale vorm is MitoQ is een stof waarbij aan het bekende co-enzym Q10 een lipofiel-ion is toegevoegd, waardoor de mitochondria veel beter bereikt kunnen worden, en dat heeft veel voordelen. Meer informatie over MitoQ.

Meer info.

 

Meer info door Natura Foundation.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-07-2021)